Current Affairs Quiz – June 19 & 20 2018

Current Affairs Quiz – June 19 & 20 2018

1. Which comes under Governor’s rule for 4th time in 10 years?
a) Sikkim
b) Tripura
c) Punjab
d) Jammu & Kashmir

Click here to View Answer
Answer d) Jammu & Kashmir. Jammu and Kashmir came under Governor’s rule for the fourth time in a decade since Governor NN Vohra assumed the office on June 25, 2008. It is also the eighth time the state witnesses the Centre’s rule in the last 41 years. This comes after the BJP pulled out of the BJP-PDP coalition government in J & K.

2. Arvind Subramanian to step down from which important post?
a) CBI chief
b) Chief Economic Advisor
c) Security advisor
d) Secretory General

Click here to View Answer
Answer b) Chief Economic Advisor. Arvind Subramanian will step down as the Chief Economic Advisor, Union Finance Minister Arun Jaitley said in a Facebook post. “He would like to go back to the United States on account of pressing family commitments,” Jaitley added. Subramanian’s extended term as the Chief Economic Advisor ends in October this year.

3. By which year Railways to become net zero carbon emitter?
a) 2019
b) 2022
c) 2025
d) 2030

Click here to View Answer
Answer d) 2030. Railway Minister Piyush Goyal said that the Indian Railways will become a net zero-carbon emitter by 2030 with the current action plans for 100% electrification and renewable strategies. Adding that the electrification in 2017-2018 has increased seven times, the minister said that a “good, efficient and modern Railways system can do wonders for the Indian economy.”

4. Who is crowned Miss India 2018?
a) Manushi chiller
b) Sapna Sharma
c) Anukreethy Vas
d) Mira Chopra

Click here to View Answer
Answer c) Anukreethy Vas. Tamil Nadu’s Anukreethy Vas was named Miss India at the 55th Femina Miss India 2018. Miss World 2017 Manushi Chhillar, who won the title last year, crowned Anukreethy, who will go on to represent India at Miss World. Haryana’s Meenakshi Chaudhary stood second while Andhra Pradesh’s Shreya Rao Kamavarapu ranked third. Malaika Arora and Irfan Pathan were among the judges.

5. Which of the following country withdraws from UN Human Rights Council?
a) USA
b) Russia
c) Israel
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) USA. The US withdrew from the UN Human Rights Council (UNHRC) citing anti-Israel bias. US ambassador Nikki Haley termed the body “a hypocritical and self-serving organisation” which acted as a “protector of human rights abusers and cesspool of political bias”. The US was elected to the Council for the first time in 2009 after boycotting it for three years

6. Which company announced Pradeep Parameswaran as new India head?
a) OLA
b) UBER
c) Paytm
d) Citibank

Click here to View Answer
Answer a) UBER. US-based cab aggregator Uber has appointed Pradeep Parameswaran as the company’s President for India and South Asia business. Previously, the position was held by Amit Jain, who has been elevated to the role of Head of Asia Pacific region including Australia, and New Zealand. Parameswaran, a former McKinsey executive, joined Uber India in January last year as head of operations.

7. Name the first Asian team to defeat a South American nation in FIFA WC?
a) China
b) Japan
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) Japan. Japan became the first-ever Asian nation to defeat a South American country in World Cup history. The East Asian country achieved the feat by defeating 10-man Colombia 2-1 in their first match at the 2018 FIFA World Cup. Before this, Asian teams had played against South American nations 17 times in World Cup, losing 14 and drawing 3.

8. Trump orders Defence Department to create which force?
a) Land force
b) Water force
c) Space force
d) People’s force

Click here to View Answer
Answer c) Space Force. US President Donald Trump has ordered the Defence Department to create the sixth branch of the US military, the ‘Space Force’. “When it comes to defending America it is not enough to merely have an American presence in space, we must have American dominance in space,” he said. Notably, the US in 1967 signed a treaty which bans space warfare.

9. Who declares gaming addiction a mental health disorder?
a) UNICEF
b) WHO
c) World bank
d) RED CROSS

Click here to View Answer
Answer b) WHO. The World Health Organisation (WHO) has declared the addiction to video games or ‘gaming disorder’ as a mental health disorder. Likening it to substance abuse, WHO stressed it is not a casual term applied to anyone who spends a lot of time gaming. Symptoms must be sustained for at least a year before coming under the category, the organisation added.

10. PM Modi to lead 4th International Yoga Day celebrations in______.
a) Lucknow
b) Varanasi
c) Delhi
d) Dehradun

Click here to View Answer
Answer d) Dehradun. Prime Minister Narendra Modi will lead the 4th International Yoga Day Celebrations in Dehradun. The Prime Minister will join thousands of volunteers, performing Yoga asanas in the lawns of Forest Research Institute, Dehradun, located in the lap of the Himalayas. A series of Yoga related events are being organized across the world to mark the occasion.

11. What theme for World Refugee Day 2018?
a) Now More Than Ever
b) We Need to Stand with refugee
c) ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’.
d) Stand Dogether

Click here to View Answer
Answer c) ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’. World Refugee Day, international observance observed June 20 each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world. The day commemorates the strength, courage and perseverance of millions of refugees. This year, World Refugee Day also marks a key moment for the public to show support for families forced to flee. In the world, one in every 113 people have been forced to flee their homes because of war or persecution. The theme for World Refugee Day 2018 is ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’. World Refugee Day was established by the United Nations on December 4, 2000.

12. Indian Government to team up with Which company for flood forecasting?
a) Google
b) Yahoo
c) WHO
d) UN

Click here to View Answer
Answer a) Google. Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Nitin Gadkari has expressed that Union Government’s collaboration with Google will help in effective flood management in India.

13. To improve primary education, World Bank approves 700 mn dollar to which country?
a) India
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The World Bank has approved $700 million to improve the primary education sector in Bangladesh. It will also finance implementation of the government’s Fourth Primary Education Development Program (PEDP4).

14. Which govt launched a mobile app named iHariyali to offer free saplings?
a) Sikkim
b) Tripura
c) Punjab
d) U.P.

Click here to View Answer
Answer c) Punjab. Punjab govt launched a mobile app named “i-Hariyali” under ‘Mission Tandarust’ to offer free saplings for users. The users can book a sapling of their choice, a maximum of 25 per person, from a nearby government nursery.

15. In which city Union HRD Minister Prakash Javadekar launches National Digital Library of India?
a) Bombay
b) Delhi
c) Lucknow
d) Dehradun

Click here to View Answer
Answer n) Delhi. The Union Human Resource Development Minister, Prakash Javadekar has launched the new digital initiative of HRD Ministry ‘National Digital Library of India’ (NDL) on the occasion of National Reading Day in New Delhi.The digital library at present hosts 17 million-plus items (books, audiobooks, images etc) in 200-plus languages from more than 170 institutions.

16. Name Tri-service joint India-Russia military exercise to be conducted in India?
a) Surya kiran
b) Prabal dustak
c) Ekuverin
d) Indra

Click here to View Answer
Answer d) Indra. INDRA, a joint bi-annual military exercise was launched in 2003 to boost cooperation and interoperability between the Russian and Indian navies.

Leave a Comment