Current Affairs Quiz – June 18 2020

Current Affairs Quiz – June 18 2020

1. Which ministry is responsible for National Employment Policy?
a) Ministry of Human Resource Development
b) Ministry of Finance
c) Ministry of Minority Affairs
d) Ministry of labour and employment

Click here to View Answer
Answer d) Ministry of labour and employment.The Ministry of Labour is to fast track the National Employment Policy. The main idea of framing the National Employment Policy is to lay out a roadmap that will provide incentives for employment generation.

2. For whom, PM Modi launched Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan?
a) Street Vendors
b) Migrants
c) Senior Citizens
d) Farmers

Click here to View Answer
Answer b) Migrants. ‘Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan’ with 25 schemes for migrant workers in 116 districts on June 20.

3. India elected as non-permanent member of which among the following organization?
a) United Nation Security council
b) UNICEF
c) UNESCO
d) United Nations Trusteeship council

Click here to View Answer
Answer a) United Nation Security Council. India was elected as a non-permanent member of the UN Security Council for a two-year term after winning 184 votes in the 193-member General Assembly. Along with India, Ireland, Mexico and Norway also won the Security Council elections held last night.

4. According to UN Conference on Trade and Development (UNCTAD), What is the rank of India in foreign direct investment?
a) 7
b) 3
c) 9
d) 14

Click here to View Answer
Answer c) 9. India received 51 billion US dollar in foreign investment in 2019. UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) in its report said, it was the world’s ninth largest recipient of Foreign Direct Investments (FDI).

5. Who has been appointed as president of 75th UN General Assembly?
a) Abdullah Gul
b) Bulent Arınc
c) Yalcın Akdogan
d) Volkan Bozkir

Click here to View Answer
Answer d) Volkan Bozkir. Turkish diplomat Volkan Bozkir was elected unopposed as the President of the 75th UN General Assembly in September 2020. Bozkir’s candidature was endorsed from among the Western European and other States.

6. Which company has launched country’s first drone cover?
a) ICICI Prudential
b) Aegon Life
c) PNB Paribas
d) HDFC Ergo

Click here to View Answer
Answer d) HDFC Ergo. In an industry-first initiative, the third largest private sector general insurer HDFC Ergo tied up with tech firm Tropogo to offer commercial drone owners and operators third-party liability cover for property damages.

7. When do we observe International Picnic Day?
a) July 05
b) June 18
c) March 29
d) May 26

Click here to View Answer
Answer b) June 18. International picnic day observed on 18th of June encourage people to go outdoors and enjoy a hearty meal in nature, with other people’s company.

8. Who is the Union Minister of Sports?
a) Harsh Vardhan
b) Kiren Rijiju
c) Shri Ramprasad
d) Narendra Singh Tomar

Click here to View Answer
Answer b) Kiren Rijiju. Following up in its efforts to push for greater grassroots development of sports and infrastructure, the Sports Ministry has now decided to set up Khelo India State Centres of Excellence (KISCE) under Khelo India.

Leave a Comment