Current Affairs Quiz – June 16 2020

Current Affairs Quiz – June 16 2020

1. When do we observe International Day of Family Remittances?
a) January 21
b) March 29
c) June 16
d) August 07

Click here to View Answer
Answer c) June 16. Every year, the International Day of Family Remittances is observed on June 16 by the United Nations.

2. What is the theme of International Day of Family Remittances 2020?
a) Remittances are a lifeline
b) Recognize the efforts of migrants living abroad
c) Help to improve the lives migrants
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Remittances are a lifeline.

3. What is the full form of GPAI?
a) Guidelines and Protocol of Academey Index
b) Guidelines of Public Aided Insurance
c) Global Partnership on Artificial Intelligence
d) Global Protocol on Artificial Intelligence

Click here to View Answer
Answer c) Global Partnership on Artificial Intelligence. The Gee-Pay or GPAI-Global Partnership on Artificial Intelligence is a multi-stake holder initiative that will guide development of Artificial Intelligence.

4. SIPRI is situated in which country?
a) Belgium
b) Geneva
c) Sweden
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) Sweden. The Swedish think-tank launched the SIPRI Yearbook, 2020.According to the yearbook, India and China have increased their nuclear arsenal as compared t0 2019.

5. Where is the headquarters of Gas Authority of India Limited?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. GAIL (India) Ltd. And Petronet LNG Ltd. joined India’s first natural gas online exchange on June 15, 2020.

6. Who has become the first female head of NASA’s Human Space Flight Program?
a) Gwynne Shotwell
b) Kathy Lueders
c) Stephy Williams
d) Christina james

Click here to View Answer
Answer b) Kathy Lueders. Kathy Lueders has become the new Associate Administrator of HEO- Human Exploration and Operations Mission Directorate.

7. What is the full form of IBBI?
a) Insolvency and Bankruptcy Board of India
b) Insolvency and Bureau Board of India
c) Incurrent and Bureau Board of India
d) Information and Bankruptcy Board of India

Click here to View Answer
Answer a) Insolvency and Bankruptcy Board of India. The insolvency regulator IBBI has reconstituted the Advisory Committee on Corporate Insolvency Resolution and Liquidation process.

8. Who has been appointed appointed as new Intelligence Chief of the Jammu & kashmir?
a) RR Swain
b) B. Srinivas
c) Rahul Nair
d) Sudeep Krishnan

Click here to View Answer
Answer a) RR Swain. The Jammu Kashmir government appointed R R Swain, a 1991 batch JK cadre IPS officer awaiting orders of posting in the Home Department, as the new Intelligence Chief of the Union Territory.

9. Which bank has launched ‘Insta Flexicash’?
a) HDFC Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) IDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) ICICI Bank. Private lender ICICI Bank has unveiled a paperless facility that will enable its salary account customers to get approvals for overdraft (OD) instantaneously.

10. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Belgium?
a) Karthik Kumar
b) Ajay Raj
c) Santosh Jha
d) Veer Arjun

Click here to View Answer
Answer c) Santosh Jha. Shri Santosh Jha (IFS: 1993), presently Ambassador of India to the Republic of Uzbekistan has been appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Belgium.

11. Who has been appointed as Director & Chief Information Security Officer at CRISIL Limited?
a) Keerthana Menon
b) Maya R Nair
c) Latha Rao
d) Srivatsav Rengan

Click here to View Answer
Answer b) Maya R Nair. She was associated with Reliance Capital Limited as Group Chief Information Security Officer, Idea Cellular as Head – Information Security and Reliance Jio as Head of Security Operations in past.

Leave a Comment