Current Affairs Quiz – June 16 & 17 2018

Current Affairs Quiz – June 16 & 17 2018

Current Affairs Quiz


1. Which country will host European Union film festival?
a) China
b) Sri Lanka
c) India
d) Bangladesh

Click here to View Answer
ANSWER c) India. The European Union Film Festival (EUFF) 2018 will premiere in New Delhi. The festival will be organised in 11 Indian cities: New Delhi, Chennai, Port Blair, Pune, Puducherry, Kolkata, Jaipur, Visakhapatnam, Thrissur, Hyderabad and Goa from 18th June till 31st August.

2. Who is the CEO of World Bank?
a) Jim Yong Kim
b) Guy Ryder
c) Kristalina Georgieva
d) Agatha Mathew

Click here to View Answer
ANSWER c) Kristalina Georgieva. Maharashtra CM Devendra fadnavis asked for the help of World Bank. He will meet CEO of World Bank Kristalina Georgieva in Washington DC.

3. Adiraju Venkatesh Rao passed away. He belongs to which field?
a) Singer
b) Journalist
c) Classical dancer
d) Political leader

Click here to View Answer
ANSWER b) journalist. 80-year-Old Veteran journalist and author Adiraju Venkateswara Rao passed away in Hyderabad, Telangana. His native is Khammam district.

4. Name the most experienced women space astronaut who retired recently?
a) Sunita Williams
b) Henry Watson
c) Alexa
d) Peggy whitson

Click here to View Answer
ANSWER d) Peggy Whitson. NASA’s record-breaking astronaut, Peggy Whitson, retired on June 15 after a 22-year-long career. She has spent totally 665 days over three International Space Station missions. The 58-year-old is the oldest woman to go into space and also the most experienced female spacewalker, with 10 missions.

5. Which Indian become the first player to play in England’s Kia super league?
a) Virat Kohli
b) Smriti mandhana
c) Harmanpreet Kaur
d) KL Rahul

Click here to View Answer
ANSWER b) Smriti mandhana. Indian women’s cricket team opener Smriti mandhana is set to play in England’s kia Cricket Championship. She is 21 years old.

6. Which country denies to jointly build a Naval Base with India?
a) Seychelles
b) USA
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
ANSWER a) Seychelles. Ahead of his India visit, Seychelles President Danny Faure has said a joint project with New Delhi to develop a naval base at Assumption Island in his country would not move forward. There has been growing political opposition in Seychelles to a pact it signed with India in 2015 to develop a naval facility at the island which would have given India a strategic advantage in the Indian Ocean Region.

7. June 16 is celebrated as International Day of Family Remittances. What is the theme for this year?
a) Remittances: One family at a time
b) One Child at a time
c) One family happy family
d) Send Money to home

Click here to View Answer
ANSWER a) Remittances: One family at a time. The International Day of Family Remittances (IDFR), celebrated every year on 16 June, is aimed at recognizing the significant financial contribution migrant workers make to the well being of their families back home and to the sustainable development of their countries of origin. It is also aimed at encouraging the public and private sectors, as well as the civil society, to do more together and collaborate to maximize the impact of these funds in the developing world.

8. Which becomes first Company to close over Rs. 7 Trillion Market Cap?
a) Infosys
b) H.C.L.
c) Mahindra
d) TCS

Click here to View Answer
ANSWER d) TCS. Tata Consultancy Services (TCS) became the first company to close the trading session with a market valuation of over Rs 7 trillion on a day when its board approved a share buyback of up to Rs 160 billion. TCS is the country’s most valued firm followed by Reliance Industries Ltd with an m-cap of Rs 6.42 trillion, HDFC Bank (Rs 5.28 trillion), HUL (Rs 3.50 trillion) and ITC (Rs 3.22 billion) in the top five list.

9. JUNE 15 is celebrated as_________?
a) World Elder Abuse Awareness Day
b) World Day to Combat Desertification and Drought
c) Cancer day
d) Aids awareness day

Click here to View Answer
ANSWER a) World Elder Abuse Awareness Day. The United Nations General Assembly, in its resolution 66/127, designated June 15 as World Elder Abuse Awareness Day. It represents the one day in the year when the whole world voices its opposition to the abuse and suffering inflicted to some of our older generations.

10. World Day to Combat Desertification and Drought Is celebrated on June 17. What is the theme for this year?
a) Land has its value
b) Land has true value – invest in it.
c) Invest in nature
d) Invest in land

Click here to View Answer
Answer b) Land has true value – invest in it. The World Day to Combat Desertification and Drought is observed every year to promote public awareness of international efforts to combat desertification. The day is a unique moment to remind everyone that land degradation neutrality is achievable through problem-solving, strong community involvement and co-operation at all levels

11. MARG ERP Limited partners with which bank?
a) SBI
b) AXIS BANK
c) ANDHRA BANK
d) ICICI

Click here to View Answer
ANSWER d) ICICI. Marg ERP limited, a leading Inventory and Accounting software solution company has partnered with ICICI Bank, to offer an integrated payments platform to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) customers, using MARG’s accounting software.

12. __________5th biggest consumer financial services company worldwide by Forbes.
a) Reliance
b) HDFC
c) Axis
d) HCL

Click here to View Answer
ANSWER b) HDFC. Housing finance major HDFC has been ranked as the 5th biggest public company globally in the ‘consumer financial services category’ on a list compiled by Forbes magazine. American Express has ranked No:1 in this category, while Indiabull’s Housing Finance is the only other Indian company (at 13th place) on the list.

13. India’s first carbon fibre manufacturing unit is set up by?
a) Reliance
b) DRDO
c) TATA
d) Mahindra

Click here to View Answer
ANSWER a) RELIANCE. Reliance is investing in setting up India’s first carbon fibre manufacturing unit to cater to aerospace and defence need.

14. Which state launched “24* 7 mobile policing service”?
a) Goa
b) Sikkim
c) Tripura
d) Punjab

Click here to View Answer
ANSWER c) Tripura. Tripura state launch GPS and wireless based “24* 7 mobile policing service.

15. Which body is responsible for selection of candidates for top level board appointment in banks?
a) RBI
b) PMO
c) Bank board bureau
d) Parliament

Click here to View Answer
ANSWER c) Bank board bureau. The Banks Board Bureau (BBB), reconstituted in April, has just completed its first major exercise: recommending 22 general managers to be elevated as executive directors at various public sector banks. Set up in February 2016 – based on the recommendations of the RBI-appointed Nayak Committee – its broad agenda was to improve governance at state-owned lenders. Its mandate also involved advising the government on top-level bank appointments and assisting banks with capital-raising plans as well as strategies to deal with bad loans.

Leave a Comment