Current Affairs Quiz – June 15 & 16 2021

Current Affairs Quiz – June 15 & 16 2021

Current Affairs Quiz – June 15 & 16 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. The world’s first wooden satellite will be launched from which nation?
a) US
b) China
c) Israel
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand.

2. NATO leaders declared ___________ a global security challenge.
a) Japan
b) China
c) Pakistan
d) Syria

Click here to View Answer
Answer b) China. This is a message in sync with US President Joe Biden’s efforts to get allies to speak out with a more unified voice against China’s trade, military and human rights practices.

3. Which firm has launched ‘Report it, Don’t share it!’ initiative?
a) Microsoft
b) Apple
c) Facebook
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Facebook. The initiative ‘Report it, don’t share it’ is in collaboration with civil society organisations like Aarambh India Initiative, Cyber Peace Foundation and Arpan.

4. Global Wind Day is observed on______________.
a) June 11
b) June 13
c) June 15
d) June 17

Click here to View Answer
Answer c) June 15. Every year the Global Wind Day is celebrated worldwide on 15 June to spread awareness about wind energy, the various uses of wind energy, and the ways and possibilities as to how wind energy can help change the world. Global Wind Day was first observed as Wind Day in 2007.

5. Wrestler Vinesh Phogat clinched ___________ medal in Poland open.
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Gold. She defeated Ukraine’s Khrystyna Bereza in the final. Khrystyna Bereza won the silver medal at the Poland Open. Earlier, Indian wrestler Anshu Malik pulled out of the 57kg competition due to fever.

6. India ranked ____________ in World Giving Index 2021.
a) 11th
b) 13th
c) 19th
d) 14th

Click here to View Answer
Answer d) 14th . This rank is up from its 10-year global rank of 82. The World Giving Index ranking has been topped by Indonesia, followed by Kenya, Nigeria, Myanmar and Australia in the top five respectively.

7. International Day of Family Remittances is observed on______________.
a) June 11
b) June 13
c) June 15
d) June 16

Click here to View Answer
Answer d) June 16. The International Day of Family Remittances (IDFR) was adopted by the United Nations General Assembly and is observed on 16 June.

8. Shenzhou-12 : a human spacelight belongs to which nation?
a) Japan
b) China
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) China. Shenzhou-12, meaning ‘Divine Vessel’, will be the third of the 11 missions required to complete China’s Space Station by 2022.

9. Recently, which Indian cricketer has released his autobiography ‘Believe’?
a) Virat Kholi
b) Suresh Raina
c) Jasprit Bumrah
d) Ravishankar Patel

Click here to View Answer
Answer b) Suresh Patel. The book is co-authored by Bharat Sundaresan, Suresh Raina narrated the journey he has had for India and the golden word (Believe) from Sachin Tendulkar that he etched on his arm as a tattoo.

Leave a Comment