Current Affairs Quiz – June 14 2019

Current Affairs Quiz – June 14 2019

1. Who was conferred the 54th Jnanpith Award?
a) Amitav Ghosh
b) Rajiv Mithran
c) Vasudev Kumar
d) Sampath Kulal

Click here to view Answer
Answer a) Amitav Ghosh. Author Amitav Ghosh was conferred the 54th Jnanpith Award. He was awarded for his contribution to the enrichment of Indian literature in English at a ceremony.

2. Who was conferred with Manas Order of the First Degree, the highest national award in Bishkek, Kyrgyzstan?
a) PM Modi
b) Vladmir Putin
c) Xi Jinping
d) Kim Jim

Click here to view Answer
Answer c) Xi Jinping. Chinese President Xi Jinping was conferred with Manas Order of the First Degree. Chinese President Xi Jinping was conferred with Manas Order of the First Degree, the highest national award in Bishkek, Kyrgyzstan.

3. Which among the following app to help students wishing to study in U.S.?
a) SmartUSA
b) EducationUSA
c) Help@USA
d) Study@USA

Click here to view Answer
Answer b) EducationUSA. New app to help students wishing to study in U.S. EducationUSA launched an app in collaboration with the United States India Educational Foundation. The app is available on both Android and iOS platforms for free.

4. World Blood Donor Day is observed on ___________.
a) May 10
b) May 27
c) June 1
d) June 14

Click here to view Answer
Answer d) June 14. World Blood Donor Day is observed on June 14. The day is celebrated to raise awareness of the need for safe blood and blood products and to thank blood donors.

5. World Blood Donor Day 2019 theme is_________________.
a) Blood Donation and Universal Access to Safe Blood Diffusion
b) Blood Donation and GLobal Access to Safe Blood Transfusion
c) Blood Donation and Global Access to Safe Blood Diffusin
d) Blood Donation and Universal Access to Safe Blood Transfusion

Click here to view Answer
Answer d) Blood Donation and Universal Access to Safe Blood Transfusion. The main aim is to use as a component of achieving universal health coverage. The theme encourages more people all over the world to become blood donors and donate blood regularly.

6. According to TRA, which brand is emerged as the most trusted brand in India in 2019?
a) Samsung
b) Dell
c) Apple
d) LG

Click here to view Answer
Answer b) Dell. Dell emerged as the most trusted brand in India in 2019: TRA. Dell emerged as the most trusted brand in India in 2019, according to the report of TRA Report 2019.

7. Who has honoured with humanitarian award by UNICEF?
a) Shakid Kapoor
b) Anushka Sharma
c) Akshay Kumar
d) Priyanka Chopra

Click here to view Answer
Answer d) Priyanka Chopra. Priyanka Chopra to be honoured with humanitarian award by UNICEF. Indian actress Priyanka Chopra with the Danny Kaye Humanitarian Award at the United Nations Children’s Fund (UNICEF)Snowflake Ball in the month of December.

8. SEBI in this ‘S’ means_________________.
a) Study
b) Self
c) Securities
d) Soceity

Click here to view Answer
Answer c) Securities. SEBI introduced enhanced disclosure guidelines for credit rating agencies. The markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) introduced enhanced disclosure guidelines for credit rating agencies (CRA).

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment