Current Affairs Quiz – June 14 & 15 2020

Current Affairs Quiz – June 14 & 15 2020

1. When do we observe World Blood Donor Day?
a) July 10
b) June 14
c) May 29
d) March 26

Click here to View Answer
Answer b) June 14. The day is celebrated to thank voluntary blood donors and also raise awareness about the need for regular blood donations.

2. What is the theme for World Blood Donor Day 2020?
a) Safe Blood Saves Lives
b) Donate and Save
c) Raise awareness about the need
d) Safe and Secure Lives

Click here to View Answer
Answer a) Safe Blood Saves Lives.

3. Which state has launched “Ghar Ghar Nigrani” application?
a) Assam
b) Odisha
c) Punjab
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Punjab. The Punjab Government has launched “Ghar Ghar Nigrani” mobile application to undertake house to house surveillance to eliminate COVID-19 pandemic.

4. What is the Full form of ECLGS?
a) Emergency Capped Line Guarantee Scheme
b) Emergency Capital Liability Guarantee Scheme
c) Emergency Cash Liability Guarantee Scheme
d) Emergency Credit Line Guarantee Scheme

Click here to View Answer
Answer d) Emergency Credit Line Guarantee Scheme . PSBs have sanctioned loans worth ₹29,490.81 crore under the 100% Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS).

5. Raja Parba festival is celebrated in which state?
a) Uttar Pradesh
b) Maharastra
c) Meghalaya
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. Raja Parba which is celebrated for three days during the mid of June, preferably starts from 14th June and ends in 16th. During this period, the state remains in a state of jubilation and celebration.

6. which among the following is associated with M B Lal Committee?
a) Oil field fire Accident in Assam
b) COVID
c) Chemical gas leakage in Vizag
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Fire Accident in Assam. The recent massive fire at the Baghjan Oil field, Assam had caused serious environmental damages and led to migration of 1000s of people in the region. More than 1,610 families are now lodged in 4 relief camps.

7. “Arogya Path” – launched by?
a) Council of Scientific and Industrial Research
b) DRDO
c) Indian Council of Medical Research
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Council of Scientific and Industrial Research . The Arogya path will serve suppliers, manufacturers and customers. It will act as an integrated platform to provide information about key health care goods.

8. When do we observe World Elder Abuse Awareness Day?
a) July 13
b) June 15
c) November 03
d) December 27

Click here to View Answer
Answer b) June 15. The day is celebrated to raise awareness about the neglect and abuse of older persons. It also raises awareness of social, cultural, economic and demographic processes that has impacts on elder neglect and abuse.

9. Which organization has developed a sanitizing chamber named ‘GermiKlean’ to sanitise uniforms of security forces?
a) Indian Railways
b) ISRO
c) Defence Research and Development Organisation
d) Indian Army

Click here to View Answer
Answer c) Defence Research and Development Organisation. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed a sanitizing chamber named ‘GermiKlean’ to sanitise uniforms of security forces. The sanitizing chamber has been set up at Parliament Street Police Station.

10. According to Nature Index 2020 Annual Tables, Which Institute has topped the Nature Index 2020?
a) IISc Bengaluru
b) Japan Space science and technology
c) Russian Center of Science and Culture
d) Chinese Academy of Sciences

Click here to View Answer
Answer d) Chinese Academy of Sciences. The Chinese Academy of Sciences (CAS) in Beijing has topped the Nature Index 2020 Annual Tables list as the most prolific producer of research published in the 82 selected journals tracked by the Index (see Graphic).

11. ‘Bal Shramik Vidya Yojana’ has launched by which state?
a) Uttar Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Chandigarh
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. It aims at educating orphans and children of workers or those working as labourers. The scheme was launched in the presence of UP Labour Minister Swami Prasad Maurya.

12. Which state has become first state to get ISO certification for tribal hostels?
a) Assam
b) Odisha
c) Karnataka
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Odisha has become the first state in the country to receive ISO certification for hostels meant for tribal students, an official said.

13. Who has been appointed as J&K High Court judge?
a) Gita Mittal
b) Javed Iqbal Wani
c) Ayush Khan
d) Deeraj Singh

Click here to View Answer
Answer b) Javed Iqbal Wani. J&K and Ladakh Chief Justice Gita Mittal administered the oath of office to Javed Iqbal Wani, the 13th judge of the combined High Court.

14. Who has been appointed as the new Director of SIDBI?
a) Ram Mohan Mishra
b) Harsh Vardhan
c) Devendra Kumar Singh
d) Amar Nath

Click here to View Answer
Answer c) Devendra Kumar Singh. The Ministry of Finance notified the appointment of Devendra Kumar Singh, Additional Secretary & Development Commissioner, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises, as Central Government nominee Director on the Board of Directors of Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

Leave a Comment