Current Affairs Quiz – June 14 & 15 2018

Current Affairs Quiz – June 14 & 15 2018

Current Affairs Quiz


1. Which country will host first BIMSTEC Military Exercise?
a) Malaysia
b) India
c) Sri Lanka
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer b) India. India will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018 in Pune, Maharashtra. The theme of the exercise includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search.

2. Which university will host 106th Science Congress?
a) Usmania university
b) Delhi university
c) Lovely Professional University
d) Nalanda university

Click here to View Answer
Answer c) Lovely Professional University. The Lovely Professional University (LPU) has announced it has been slated to host world’s biggest science event – the Indian Science Congress – next year, with Prime Minister Narendra Modi to inaugurate it. Themed “Future India: Science & Technology”, the five-day event will have 18 plenary sessions, including those of medical, chemical, environmental and other science domains.

3. Which state tops NITI Ayog’s composite water management index?
a) Jharkhand
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Gujarat tops NITI Ayog’s composite water management index.

4. Which of the following countries is not a part of Malabar navel exercise?
a) India
b) USA
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) China. The 22nd edition of Malabar navel exercise of US , Japan and India will end on 16th June. China is not a part of it.

5. Which state government is the first one to discontinue ceremonial guard of honour?
a) Rajasthan
b) Kerala
c) Karnataka
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Rajasthan.

6. The Integrated Command and Control Centre of the Naya Raipur Smart City was inaugurated by?
a) Narendra Modi
b) Rajnath singh
c) Ram nath kovind
d) Piyush goel

Click here to View Answer
Answer a) Narendra Modi. The Integrated Command and Control Centre of the Naya Raipur Smart City was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Integrated Command & Control Centre of Naya Raipur becomes the 10th Smart City Centre to be operational in the country. Under the ambitious Smart City Mission, ICCC in 9 cities had already become operational viz. Ahmedabad, Vadodara, Surat, Pune, Nagpur, Rajkot, Visakhapatnam, Bhopal and Kakinada

7. Maharashtra gov. sign pact with which company to increase Economic Cooperation?
a) Quebec province
b) Microsoft
c) Google
d) IBM

Click here to View Answer
Answer a) Quebec province. The Maharashtra government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community.

8. Pinaka rocket systems belong to which country?
a) China
b) Russia
c) India
d) Israel

Click here to View Answer
Answer c) India. The indigenous pinaka rocket system of DRDO is being evolved into a precision guided missile. So the Ans is India

9. Which country will provide Apache attack helicopters to India?
a) USA
b) Russia
c) Japan
d) Iran

Click here to View Answer
Answer a) USA. US gov. has approved a deal to sell six AH-64E Apache attack helicopter to India.

10. What is the theme of the joint issue of postage stamp between India and Vietnam?
a) A safer future
b) Remembering the past
c) Retain heritage
d) Ancient Architecture

Click here to View Answer
Answer d) Ancient Architecture. Ministry of communication and Viet NARA post mutually agreed to jointly issue postage stamps on India- Viet Nam: joint issue on the theme, “Ancient Architecture”

11. ________ will be used as a useful tool to assess and improve the performance in the efficient management of water resources.
a) Water purity list
b) Composite water management index
c) Jal sarvekshan
d) Clean water index

Click here to View Answer
Answer b) Composite water management index. NITI Aayog has come up with Composite water management index as a useful tool to assess and improve the performance in the efficient management of water resources.

12. Which country will host FIFA 2022 World Cup?
a) Germany
b) Russia
c) Qatar
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer c) Qatar. The 2018 FIFA World Cup is hosted by Russia) Qatar will be next host nation.

13. Retail inflammation accelerated to a four-month high in May. It is______
a) 6.99%
b) 4.87%
c) 3.52%
d) 7.43%

Click here to View Answer
Answer b) 4.87%

14. Which stock exchange launched “Tri-Party Repo Market” platform in its debt segment to facilitate repurchase of corporate debt security?
a) Bombay stock exchange
b) Madras stock exchange
c) National stock exchange
d) Calcutta stock exchange

Click here to View Answer
Answer c) National stock exchange. National stock exchange Launched “Tri-Party Repo Market” platform in its debt segment to facilitate repurchase of corporate debt security.

Leave a Comment