Current Affairs Quiz – June 13 2020

Current Affairs Quiz – June 13 2020

1. Which Indian city has launched State-of-the-art Flood Warning System?
a) New Delhi
b) Hyderabad
c0 Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. iFLOWS- Mumbai, a state-of-the-art Integrated Flood Warning System for Mumbai was launched jointly by Chief Minister of Maharashtra, Uddhav Thackeray, and Union Earth Sciences Minister Dr. Harsh Vardhan on 12 June through video conference.

2. Who has been appointed as Chief of Staff, Eastern Naval Command (ENC)?
a) Jashwin Sanjay
b) Biswajit Dasgupta
c) Udhav Roy
d) Renjith Menon

Click here to View Answer
Answer b) Biswajit Dasgupta. Vice Admiral Biswajit Dasgupta, AVSM, YSM, VSM assumed the charge as Chief of Staff, Eastern Naval Command (ENC), Visakhapatnam on 12 June 2020.

3. Who is the Union Minister of Agriculture?
a) Uddhav Thackrey
b) Narendra Singh Tomar
c) Harsh Vardhan
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer b) Narendra Singh Tomar.The Union Agriculture Minister shri Narendra Singh Tomar launched Shahakar Mitra scheme. The scheme has been launched to assist the cooperative institutions to access innovative ideas of young professionals.

4. As per the latest release (June 2020) by FIFA, What is India’s ranking?
a) 68
b) 72
c) 92
d) 108

Click here to View Answer
Answer d) 108. The FIFA ranking was released. Indian team retained its 108th position as the international football for the year 2020 has been suspended since March.

5. Which country has topped in FIFA ranking?
a) Belgium
b) Germany
c) Sweden
d) Italy

Click here to View Answer
Answer a) Belgium. The FIFA ranking was released. Belgium remained at the top spot and was ahead of France and Brazil. England and Uruguay continued to remain at fourth and fifth position. Croatia and Portugal were at sixth and seventh position respectively. They were followed by Spain, Argentina and Colombia.

6. When do we observe International Albinism Awareness Day?
a) June 13
b) March 26
c) May 19
d) April 25

Click here to View Answer
Answer a) June 13. Albinism is non-contagious, genetically inherited, rare difference present at birth.

7. What is the theme for International Albinism Awareness Day 2020?
a) Made to Shine
b) Creating awareness about albinism
c) Face the world
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Made to Shine.

8. According to NIRF Ranking 2020, Which Indian institute has topped the list of higher education institutions?
a) IIT Delhi
b) IISc Bengaluru
c) IIT Madras
d) IIT Bombay

Click here to View Answer
Answer c) IIT Madras. IIT Madras had topped the list of higher education institutions followed by IISc Bengaluru and IIT Delhi. Here we bring to you full details about NIRF Rankings.

9. Who was conferred with “Medal of the Order of Australia”?
a) Chinmayi Shree
b) Mahathi Krishnan
c) Shobha Sekhar
d) NSK Ramya

Click here to View Answer
Answer c) Shobha Sekhar. Indian Musician & founder of Kalakruthi music organisation in Australia, Shobha Sekhar will be conferred the “Medal of the Order of Australia”.

10. According to QS World Ranking 2021, How many Indian Institutes topped in list?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Click here to View Answer
Answer c) 3. The three institutes are IIT Bombay, IISc Bangalore, and IIT Delhi. However, not a singe Indian instititue got a position in top 100 university of QS World University ranking.

11. Tony Dunne who passed away, is associated with?
a) Football player
b) Golf Legend
c) Social Activist
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Football Player. Manchester United’s European Cup-winning defender Tony Dunne passed away. He left Irish club Shelbourne in 1960 and joined Manchester United.

Leave a Comment