Current Affairs Quiz – June 13 2018

Current Affairs Quiz – June 13 2018

Current Affairs Quiz


1. A Former World Bank economist who has sworn in as PM of Jordan?
a) King Abdullah
b) Omar al-Razzaz
c) Hani al-Mulki
d) Abdul Razzaz

Click here to View Answer
Answer b) Omar al-Razzaz. Former World Bank Economist Omar al-Razzaz was sworn in as Jordan’s Prime Minister after King Abdullah issued a decree approving the new government.

2. SoftBank will invest $100 bn in Indian solar project. Who is the CEO of SoftBank?
a) Masayoshi Son
b) George Son
c) Arm Holding
d) Jack Dorsey

Click here to View Answer
Answer a) Masayoshi Son. Japanese conglomerate SoftBank will invest up to $100 billion in solar power generation project in India) The company is expected to make the investment through a fund backed by Saudi Arabia’s government. SoftBank CEO Masayoshi Son may meet Indian Prime Minister Narendra Modi to discuss the deal.

3. SURYA KIRAN XIII Is military training exercise between India and which other country?
a) Bhutan
b) Russia
c) France
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal. SURYA KIRAN XIII Is joint military training exercise between India and Nepal.

4. Who has been appointed as CFO of General Motors?
a) Dhivya Suryadevara
b) Sachin BAnsweral
c) Ayush Khurana
d) Hani al-Mulki

Click here to View Answer
Answer a) Dhivya Suryadevara. US automaker General Motors named Chennai-born Dhivya Suryadevara as its first-ever female Chief Financial Officer.

5. Name the Author who wins ₹80-lakh award for a one-sentence novel?
a) Charles Dickens.
b) Fyodor Dostoevsky.
c) J.R.R. Tolkien
d) Mike McCormack

Click here to View Answer
Answer d) Mike McCormack. Irish author Mike McCormack has won the €100,000 (nearly ₹80 lakh) International Dublin literary award for his one-sentence novel Solar Bones. McCormack wrote the 224-page book without using full stops, technically making the novel one sentence-long.

6. Who has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang’s firm?
a) South Korea
b) China
c) United States
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) United States. United States has decided to provide security guarantees to North Korea, in exchange of Pyongyang’s firm and unwavering commitment to complete denuclearisation of Korean peninsula.

7. Who is 1st Indian to slam 100 before lunch on Day 1 of Test?
a) K.L. Rahul
b) Murli Vijay
c) Shikhar Dhawan
d) Virat kholi

Click here to View Answer
Answer c) Shikhar Dhawan. Indian opener Shikhar Dhawan has become the first Indian and overall sixth batsman to smash a hundred before lunch on the opening day of a Test.

8. Which state govt bans plastic items in all municipal offices?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Punjab
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. The Telangana government has directed all urban local bodies and civic municipal bodies to ban usage of single-use plastic in the offices. “The use of plastic in its various forms is everywhere in our daily life, little realising that the use and convenience of these items come at a very high cost to the environment,” the government letter read.

9. Founder of Sulabh International, Bindeshwar Pathak was honoured with prestigious Nikkei Asia Prize from which country?
a) Bhutan
b) China
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Noted social reformer and founder of Sulabh International, Bindeshwar Pathak was honoured with Japan’s prestigious Nikkei Asia Prize. The award was given under Culture and Community category for his significant work in tackling poor hygiene and discrimination.

10. Name the mobile based application developed by The Centre for Railway Information System (CRIS) which enables booking and cancellation of unreserved tickets, issue and renewal of season and platform tickets, check and load R-wallet balance and helps maintain user profile management and booking history?
a) Utsonmobile
b) Safar
c) Humraaz
d) Dhristi

Click here to View Answer
Answer a) Utsonmobile.

Leave a Comment