Current Affairs Quiz – June 12 & 13

Current Affairs Quiz – June 12 & 13

1. International Day Against Child Labour is observed on ___________.
a) May 20
b) May 30
c) June 01
d) June 12

Click here to view Answer
Answer d) June 12. International Day against Child Labour observed on June 12. International Labour Organization (ILO) started to celebrate World Day Against Child Labour in 2002

2. International Day Against Child Labour 2019 theme is____________.
a) Children shouldn’t work in fields, but on dreams
b) Children shouldn’t work in fields
c) Children shouldn’t work in fields, but on education
d) Children shouldn’t work in fields, but on sports

Click here to view Answer
Answer a) Children shouldn’t work in fields, but on dreams. To focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it.The 2019 theme is Children shouldn’t work in fields, but on dreams!

3. Which company has top spot in the world’s most valuable brand ranking?
a) LG
b) Amazon
c) Samsung
d) Apple

Click here to view Answer
Answer b) Amazon. Amazon clinches top spot in the world’s most valuable brand ranking. Amazon clinched the world’s most valuable brand in cloud computing, consumer tech and movie production.

4. Who has been appointed as Leader of Rajya Sabha?
a) Jai Shankar
b) Ravindranath Kumar
c) Thawarchand Gehlot
d) Arjun Jaitley

Click here to view Answer
Answer c) Thawarchand Gehlot. Thawarchand Gehlot, Union Minister of Social Justice and Empowerment was recently appointed as Leader of Rajya Sabha (Council of States).

5. IAAF in this ‘F’ means___________.
a) Forest
b) Foundation
c) Federation
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Federation. World athletics’ governing body, the International Association of Athletics Federations (IAAF) will re-brand itself as World Athletics.

6. IBM headquarter is located in____________.
a) USA
b) Canada
c) Geneva
d) Sweden

Click here to view Answer
Answer a) USA. Two Indian women have been featured on American multinational IT firm IBM’s list honouring 40 women in Artificial Intelligence (AI) from 15 different countries. The list includes Harmeen Mehta, Chief Information Officer for Bharti Airtel. Seema Gaur, Executive VP and Head IT for IF.

7. International Albinism Awareness Day 2019 is observed on _____________.
a) May 20
b) May 30
c) June 13
d) June 20

Click here to view Answer
Answer c) 13 June. International Albinism Awareness Day 2019 is observed on 13 June. International Albinism Awareness Day (IAAD) is celebrated on June 13 every year.

8. International Albinism Awareness Day 2019 theme is_____________.
a) Still Standing Strong
b) Still Standing better
c) Grow Standing Better
d) Grow Standing Alone

Click here to view Answer
Answer a) Still Standing Strong. The theme for 2019 for the day is Still Standing Strong. The theme aims to recognize, celebrate and stand in solidarity with albinism patients around the globe. It is a call for solidarity.

9. Which village has Become First 100% Solar Powered Village in India?
a) Alanganallur
b) Amasebailu
c) Ullor
d) Gulandur

Click here to view Answer
Answer b) Amasebailu. Amasebailu, a small village situated on the left bank of Haldi river in Udupi. It is the first village in Karnataka to have 100% solar-powered houses.

10. India ranked _______out of 176 countries in End of Childhood Index .
a) 86
b) 100
c) 113
d) 160

Click here to view Answer
Answer c) 113. India ranked 113 out of 176 countries in End of Childhood Index. According to the 3rd End of Childhood Index Global Childhood Report 2019, India ranked 113 in 176 countries with 769 scores out of 1000.

11. Who has been appointed as Tribal Affairs Minister in cabinet?
a) Ravishank
b) Nirmala Sitharaman
c) Arjun Munda
d) Rohini Singh

Click here to view Answer
Answer c) Arjun Munda. Arjun Munda Tribal Affairs Minister launched the e-governance initiatives for ST Welfare schemes. Shri Arjun Munda Tribal Affairs launched the “e-governance initiatives for ST Welfare schemes” .

12. Who is the Governor of RBI?
a) Srikanth Deva
b) Shaktikanta Das
c) Srilatha Sekar
d) Rajiv Mehrisi

Click here to view Answer
Answer b) Shaktikanta Das. RBI sets up 6 member panel to examine the ATM charges and fees. The Reserve Bank of India.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment