Current Affairs Quiz – June 12 2018

Current Affairs Quiz – June 12 2018

Current Affairs Quiz


1. The government has set up a committee headed by __________ to bring in transparency in the jobs data calculation.
a) SJ Arul Kumaran
b) VTG Saravana Pandiya Kumar
c) TCA Anant
d) J Maheshwaran

Click here to View Answer
Answer c) TCA Anant. The panel will look into the limitations of the Quarterly Employment Survey (QES) and submit its report.

2. Railways launches _______ app to check food rates.
a) Menu on Rails
b) Rail Rates
c) Rail Menu
d) Rail Khana

Click here to View Answer
Answer a) Menu on Rails. Railway Minister Piyush Goyal launched ‘Menu on Rails’ application for passengers that displays various food items served on different trains and stations and their rates.

3. Who received the Polly Umrigar Award for being the best international cricketer for the 2016-17 and 2017-18 seasons?
a) Suresh Raina
b) Virat Kohli
c) MS Dhoni
d) Ravindra Jadeja

Click here to View Answer
Answer b) Virat Kohli. Kohli had a brilliant 2016-17 season as he went on to score 1332 runs in 13 games with an average of 74.

4. Ronda Rousey is associated with __________.
a) Swmimming
b) Wrestling
c) Archery
d) Chess

Click here to View Answer
Answer b) Wrestling. American fighter Ronda Rousey will become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame.

5. World Day against Child Labour is observed on _______.
a) June 08
b) June 10
c) June 12
d) June 14

Click here to View Answer
Answer c) June 12. The theme of World Day against Child Labour 2018 was ‘Generation Safe & Healthy’.

6. The name of the planet discovered by Indian Physical Research Laboratory scientists is __________.
a) MIRACLE
b) EPIC
c) PLANO
d) KRISHT

Click here to View Answer
Answer b) EPIC. The scientists has spotted for the first time a distant planet six times bigger than Earth and revolving around a Sun-like star about 600 light years away. Both the planet and the star have been named EPIC.

7. Which country will host the first BIMSTEC military exercise in September 2018?
a) Nepal
b) India
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) India. India will host the first military exercise of the BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) group focussing on counter-terrorism in September. BIMSTEC was set up in 1997 and includes India, Bangladesh, Bhutan Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand.

8. Madhogarh Fort is in _________.
a) Punjab
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Minister Ram Bilas Sharma has said the Madhogarh Fort in Mahendragarh would be developed on the pattern of the Mughal Gardens in Pinjore.

Leave a Comment