Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2018

Current Affairs Quiz – June 10 & 11 2018

Current Affairs QuizCurrent affairs quiz


1. India’s first police museum will be set up in __________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. India will get its first national police museum in Lutyens Delhi. The museum, which will depict the history of central and state police forces, will come up as an underground facility in the premises of the National Police Memorial.

2. Tennis player Dominic Thiem is from _________.
a) Australia
b) Germany
c) Austria
d) Italy

Click here to View Answer
Answer c) Austria. Rafael Nadal, who defeated Dominic Thiem to win French Open for a record-extending 11th time, has defeated seven different opponents in his 11 French Open finals.

3. The summit between Kim Jong-Un and Donald Trump was held in ____________.
a) Malaysia
b) Singapore
c) Indonesia
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Singapore. North Korean leader Kim Jong-un arrived in Singapore on Sunday for his historic summit with US President Donald Trump on June 12.

4. Which Indian state has been ranked the most vulnerable state in the draft National Disaster Risk Index?
a) Maharashtra
b) Kerala
c) Jammu and Kashmir
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Maharashtra. Maharashtra has been ranked the most vulnerable state in the draft National Disaster Risk Index, followed by West Bengal and Uttar Pradesh.

5. India and ________ sign MoU in the field of sustainable and smart urban development.
a) Afghanistan
b) Sri Lanka
c) Denmark
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Denmark. The MoU will create employment in the areas of integrated solid waste management including waste to energy, sustainable transport systems, water and sanitation management, energy efficiency, resource mobilization.

6. Who has been appointed as Vigilance Commissioner in Central Vigilance Commission (CVC)?
a) Sharad Kumar
b) Sharad Kapoor
c) Sharad Krishnan
d) Sharad Kannan

Click here to View Answer
Answer a) Sharad Kumar. The 62-year-old Kumar, a 1979-batch IPS officer of the Haryana cadre, retired in September last year after heading the National Investigation Agency, an anti-terror probe organization, for over four years.

7. The Forty Fourth G7 Summit was held in _________.
a) Canada
b) USA
c) Germany
d) UK

Click here to View Answer
Answer a) Canada. The 44th G7 summit was held on June 8–9, 2018, in Quebec, Canada. This was the sixth time since 1981 that Canada has hosted the meetings.

8. India defeated _________ to lift Intercontinental Cup Football Title?
a) Malaysia
b) Kenya
c) Nigeria
d) Brazil

Click here to View Answer
Answer b) Kenya. India lifted the Intercontinental Cup football title. In the summit clash in Mumbai, they defeated Kenya 2-nil. Both the goals were netted by skipper Sunil Chhetri.

9. Who won the French Open 2018 Women’s Title?
a) Simona Halep
b) Sloane Stephens
c) Serena Williams
d) Anna Kournikova

Click here to View Answer
Answer a) Simona Halep. World number one Simona Halep won her first Grand Slam title with a gutsy comeback victory over American 10th seed Sloane Stephens in the French Open final.

10. ‘Rasaraj’ Narayan Prasad Singh, who passed away recently, is a famous __________.
a) Actor
b) Film Maker
c) Journalist
d) Lyricist

Click here to View Answer
Answer d) Lyricist. Odisha’s most popular lyricist, Narayan Prasad Singh was popularly known as ‘Rasaraj’ passed away at his residence in Bhubaneswar.

11. The 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit was held in __________.
a) New Delhi
b) Qingdao
c) Quebec
d) Colombo

Click here to View Answer
Answer b) Qingdao. Prime Minister Narendra Modi arrived in Qingdao, China, to attend the two-day long 18th Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit. This will be India’s first participation in the summit as a full-time member of the organization.

12. Who has been appointed as acting Chairman of UPSC?
a) Arun Prasath
b) Arvind Saxena
c) Anupham Kher
d) Anusha Kulkarni

Click here to View Answer
Answer b) Arvind Saxena. Saxena, a 1978-batch Indian Postal Service officer, will take over the charge from incumbent Vinay Mittal who completes his term at the Union Public Service Commission (UPSC) on June 19.

13. Which country will host 11th World Hindi Conference?
a) Malaysia
b) Mauritius
c) Indonesia
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer b) Mauritius. The World Hindi Conference is a major event organised every three years by the External Affairs Ministry. First World Hindi Conference was inaugurated on 10 January 1975 by then Prime Minister of India Indira Gandhi.

Leave a Comment