Current Affairs Quiz – June 09 2020

Current Affairs Quiz – June 09 2020

1. Which state has launched the first online waste exchange programme?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The programme was launched for safe disposal of toxic wastes and promote recycling and reuse of toxic wastes.

2. With which country, India has recently signed a Mou for cooperation in power sector?
a) Iran
b) Denmark
c) Israel
d) Spain

Click here to View Answer
Answer b) Denmark. The memorandum was signed between Denmark’s Ministry of Energy, Utilities and Climate, and India’s Power Ministry.

3. Which city has declared as the summer capital of Uttarakhand?
a) Nainital
b) Gairsain
c) Joshimath
d) Rithiya

Click here to View Answer
Answer b) Gairsain. Gairsain in Chamoli district was declared as the summer capital of Uttarakhand. A notification in this regard was issued by Chief Secretary Utpal Kumar Singh after Governor Baby Rani Maurya gave her assent to the move.

4. Which state has emerged the top state in the country in wheat procurement?
a) Madhya Pradesh
b) Punjab
c) Maharastra
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh has emerged the top state in the country in wheat procurement on support price by purchasing more than one crore metric tonnes from farmers.

5. Which has topped among larger States in terms of food safety index?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Gujarat
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat. Gujarat has topped among larger States in terms of food safety index, while Chandigarh tops among UTs. Goa leads smaller States so far as food safety is concerned, as per the details shared by FSSAI.

6. Who has launched COVID BEEP app for coronavirus patients?
a) Harsh Vardhan
b) Narendra Modi
c) Jitendra Singh
d) Nirmala sitharaman

Click here to View Answer
Answer c) Jitendra Singh. Awareness, and not anxiety, is the key to fighting the coronavirus pandemic, Union Minister Jitendra Singh at the launch of ‘COVID BEEP’, the country’s first indigenous wireless physiological parameters monitoring system for the affected patients.

7. Which company won world’s largest solar bid worth $6 billion?
a) Reliance
b) Adani Green
c) Power Grid
d) Tata Power

Click here to View Answer
Answer b) Adani Green. Adani Green Energy Ltd has bagged the world’s largest solar bid entailing building a photovoltaic (PV) power plant of 8,000 MW and setting up a domestic solar panel manufacturing capacity of 2,000 MW, envisaging a total investment of roughly $6 billion.

8. For which sector, Rajasthan goverment has launched Raj Kaushal Portal?
a) Information and Technology
b) Agriculture
c) Sports
d) Science and Technology

Click here to View Answer
Answer a) Information and Technology . The “Raj Kaushal Portal” aims to improve availability of opportunities for the migrated workers and hence acts as a bridge between industry and labourers.

9. In Which Indian company, Abu Dhabi based firm invests over Rs 5000 crore?
a) Tata
b) Accenture
c) Jio
d) ITC

Click here to View Answer
Answer c) Jio. After Facebook, Silver Lake, KKR and others, Reliance Jio has found a seventh partner to invest in the company. Mukesh Ambani’s telecom giant will sell 1.2% stake to Abu Dhabi Investment Authority for a huge amount of Rs 5,683 crore.

Leave a Comment