Current Affairs Quiz – June 09 2018

Current Affairs Quiz – June 09 2018

Current Affairs Quiz


1. Chinese President Xi Jinping awarded his country’s first Friendship Medal to ____________.
a) Donald Trump
b) Vladimir Putin
c) Narendra Modi
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Vladimir Putin. Xi said that the medal is China’s highest state honour for foreigners and is presented to those who made outstanding contributions to China’s modernisation drive, promoted cooperation between China and the world, and safeguarded world peace.

2. Summit is the supercomputer of ___________.
a) Germany
b) USA
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) USA. The US has unveiled the world’s most powerful supercomputer called ‘Summit’, beating the previous record-holder China’s Sunway TaihuLight. With a peak performance of 200,000 trillion calculations per second, it is over twice as fast as Sunway TaihuLight, which is capable of 93,000 trillion calculations per second.

3. Dhanush is a ___________.
a) Tank
b) Nuclear capable Submarine
c) Long range artillery gun
d) Air to Air Missile

Click here to View Answer
Answer c) Long range artillery gun. India’s first indigenous, long-range artillery gun ‘Dhanush’ has cleared its final test and is ready to be inducted into the Indian Army.

4. Lal Bahadur Shastri International Airport is in _________.
a) Lucknow
b) Varanasi
c) Chennai
d) Cochin

Click here to View Answer
Answer b) Varanasi. Varanasi’s Lal Bahadur Shastri International Airport will become India’s first airport to have an automated smart facial recognition system at its entry, security and boarding points.

5. Shakib Al Hasan is the captain of _________ Cricket team.
a) Sri Lanka
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Afghanistan

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. Bangladesh captain Shakib Al Hasan became the quickest to reach 10,000 runs and pick 500 wickets in international cricket against Afghanistan.

6. Which state government has given orders to sportspersons to pay 33% income to state?
a) Punjab
b) Haryana
c) West Bengal
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. The Haryana government has issued a notification directing sportspersons employed with the state to pay 33% of their income earned professionally and through commercial endorsements to the state sports council.

7. Who is the first Indian Cricketer to Score 2000 T20I runs?
a) Virat Kohli
b) Suresh Raina
c) Mithali Raj
d) Smrithi Mandhana

Click here to View Answer
Answer c) Mithali Raj. Indian cricketer Mithali Raj become the first batter from the country to score 2000 runs in T20I cricket. She achieved the feat during India’s Women’s T20 Asia Cup match against Sri Lanka in Kuala Lumpur.

8. UN Security Council has __________ non-permanent members.
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20

Click here to View Answer
Answer b) 10. The Security Council is composed of 15 members, five permanent and 10 non-permanent. The UN General Assembly elected South Africa, Indonesia, Dominican Republic, Germany and Belgium as non-permanent members of the Security Council.

Leave a Comment