Current Affairs Quiz – June 08 2019

Current Affairs Quiz – June 08 2019

1. World’s first infinity pool with 360-degree view to open in _________.
a) Geneva
b) Tokyo
c) London
d) Paris

Click here to view Answer
Answer c) London. London is set to get the world’s first infinity pool with a 360-degree view atop a 55-storey building and its construction may begin as early as 2020.

2. World Oceans Day is celebrated on_________.
a) May 10
b) May 20
c) May 30
d) June 08

Click here to view Answer
Answer d) June 08. World Oceans Day is celebrated on 8th June every year. The day was declared in 2008. June 8 was marked as it marks the day when it was first proposed in 1992 by Canada’s International Centre for Ocean Development (ICOD) and the Ocean Institute of Canada (OIC).

3. World ocean day theme for 2019 is_________.
a) Humanity and Oceans
b) Gender and Oceans
c) Nature and Oceans
d) White and Oceans

Click here to view Answer
Answer b) Gender and Oceans.

4. Who has been appointed as Chief Justice of the Delhi High Court?
a) Dhirubhai Naranbhai Patel
b) Vamsi Chander
c) Ramgopal Thilak
d) Narayan Singh Yadav

Click here to view Answer
Answer a) Dhirubhai Naranbhai Patel. Justice Dhirubhai Naranbhai Patel sworn in as Chief Justice of the Delhi High Court. Lt Governor Anil Baijal administered the oath of office to Justice Patel at a function held at Raj Niwas.

5. Who has been appointed as Chief Justice of the Jharkhand High Court ?
a) Prashant Kumar
b) Sabarish Kannan
c) Srinivatsan P
d) Andrew Mathew

Click here to view Answer
Answer a) Prashant Kumar. Justice Prashant Kumar Appointed As Acting CJ Of Jharkhand HC. Centre notified the appointment of Justice Prashant Kumar as the Acting Chief Justice of the Jharkhand High Court

6. Who has been appointed as Foreign Minister of India?
a) Nirmala Sitharaman
b) Smrithi Irani
c) Jaishankar
d) Ram Vilas Paswan

Click here to view Answer
Answer c) Jaishankar. India Foreign Minister Jaishankar in Bhutan on his 1st bilateral visit. External Affairs Minister of India, S Jaishankar reached Bhutan on June 7 on a two-day visit.

7. Who has been elected as international member of American Philosophical Society (APS)?
a) Irfan Habib
b) Ram Sharan Sharma
c) Bipan Chandra
d) Romila Thapar

Click here to view Answer
Answer d) Romila Thapar. Eminent historian and writer Romila Thapar has been elected as international member of American Philosophical Society (APS) at its Annual Spring Meeting.

8. Which airport has named as World’s Most Punctual Airline?
a) Singapore Airlines
b) Srilankan Airways
c) Indian Airlines
d) Lufthansa Airlines

Click here to view Answer
Answer b) Srilankan Airlines. SriLankan Airlines, the National Carrier of island nation has been named the ‘World’s Most Punctual Airline’ for second consecutive time.

9. World Brain Tumor Day is observed on __________.
a) May 01
b) May 18
c) May 26
d) June 08

Click here to view Answer
Answer d) June 08. World Brain Tumor Day is observed on 8th June, every year. German Brain Tumour Association (Deutsche Hirntumorhilfe e.V.), a nonprofit organisation, first marked this day in the year 2000 to spread the awareness about the brain tumour among the general public.

10. Who has received inaugural George H. W. Bush Award ?
a) Jimmy Carter
b) Donald Trumph
c) Benny George
d) Alexandar Chandlin

Click here to view Answer
Answer a) Jimmy Carter. Jimmy Carter, Ex-President of United States of America (USA) won the inaugural George H. W. Bush Award for Statesmanship in recognition of his contributions to relations between U.S. and China.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment