Current Affairs Quiz – June 08 2018

Current Affairs Quiz – June 08 2018

Current Affairs Quiz


1. World Oceans Day is observed on __________.
a) June 07
b) June 08
c) June 09
d) June 10

Click here to View Answer
Answer b) June 08. World Oceans Day is observed on 8th of June every year. Theme of world oceans day 2018 : “preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean”.

2. World Brain Tumor Day is observed on ________.
a) June 07
b) June 08
c) June 09
d) June 10

Click here to View Answer
Answer b) June 08. World Brain Tumor Day was started by German Brain Tumor Association, a non-profit organisation which provides all necessary information and support to brain tumor patients.

3. Malabar exercise is associated with India, ______, and US.
a) Japan
b) Germany
c) Italy
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Japan. Naval ships, aircraft and personnel from India, Japan and the US have begun exercise Malabar 2018.

4. Which state government has launched ‘Business First Portal’?
a) Kerala
b) Punjab
c) Bihar
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Punjab. In a bid to give a big push towards the ease of doing business in the State, Punjab Government has launched a “Business First Portal” which was unveiled by Industry Minister Sunder Sham Arora.

5. General Rajendra Chhetri is associated with __________.
a) Pakistan
b) India
c) Nepal
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer c) Nepal. Nepal’s Chief of the Army Staff (COAS) General Rajendra Chhetri has visited India.

6. Recently Andhra Pradesh is declated as ODF State by it’s Chief Minister. What is O in ODF?
a) Operations
b) Office
c) Open
d) Outdoor

Click here to View Answer
Answer c) Open. ODF stands for Open Defecation Free. The State achieved the national cleanliness goal by constructing 2.77 lakh individual toilets.

7. ‘Queen Pineapple’ has been declared as the state fruit of ___________.
a) Assam
b) Karnataka
c) Tripura
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Tripura. President Ram Nath Kovind declared Tripura’s queen variety pineapple as state fruit.

8. ____________ is set to become first state in India to use auto-disable syringes
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Government has decided to make usage of Auto Disable Syringe mandatory for all clinical purposes. They incorporate a mechanism to break or lock the plunger when the injection is given to make the syringe inoperable for being used for second time.

9. Who has been appointed to World Economic Forum Managing Board?
a) Kavya Madhavan
b) Savitha Nair
c) Sarita Nayyar
d) Anuskha Shetty

Click here to View Answer
Answer c) Sarita Nayyar. Sarita Nayyar has been appointed to the World Economic Forum (WEF)’s Managing Board.

10. Operation Nistar was conducted by _________.
a) Indian Air Force
b) Indian Army
c) Indian Navy
d) State Bank of India

Click here to View Answer
Answer c) Indian Navy. Indian Naval Ship Sunayana entered Porbandar harbour after successfully evacuating 38 Indian Nationals at/ off Socotra Islands during a swift Humanitarian and Disaster Relief Operation (HADR), code named Operation NISTAR.

11. ___________ has become the first Indian film to release in Saudi Arabia.
a) Bahubali
b) Kaala
c) Zero
d) Sidha

Click here to View Answer
Answer b) Kaala. Black Panther was the first film to release in the county in 35 years.

Leave a Comment