Current Affairs Quiz – June 07 2019

Current Affairs Quiz – June 07 2019

1. Who has been appointed as executive director of IndianOil Corporation Ltd for Tamil Nadu and Puducherry?
a) P Jayadevan
b) Kabil Nath
c) Chella Pandi
d) Siva Rama Krishnan

Click here to view Answer
Answer a) P Jayadevan. P Jayadevan appointed IOCL executive director for TN, Pondy. P Jayadevan appointed as executive director of IndianOil Corporation Ltd for Tamil Nadu and Puducherry with immediate effect.

2. Which metro station has become India’s first project to receive power from waste-to-energy?
a) Chennai Metro
b) Mumbai Metro
c) Bangalore Meto
d) Delhi Metro

Click here to view Answer
Answer d) Mumbai Metro. Delhi Metro became the first ever project in the country to receive power generated from a waste-to-energy plant.

3. Which state has topped the country with annual fish production of 7.8 lakh tonnes?
a) Tamil Nadu
b) Kolkata
c) Kerala
d) Gujarat

Click here to view Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat topped the country with annual fish production of 7.8 lakh tonnes, followed by Tamil Nadu (7.02 lakh tonnes) and Kerala (6.43 lakh tonnes) according to the Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI).

4. India ranks________ in the Sustainable Development Goals Gender Index.
a) 25
b) 95
c) 100
d) 125

Click here to view Answer
Answer b) 95. India ranks 95 in the Sustainable Development Goals Gender Index. India ranked 95th out of 129 countries in the Sustainable Development Goals Gender Index.

5. Dr John is passed away at 77, is associated with__________.
a) Musician
b) Scientist
c) Doctor
d) Athletics

Click here to view Answer
Answer a) Musician. Six-time Grammy-winning musician Malcolm John Rebennack, better known as Dr John, passed away on Thursday aged 77.

6. World Food Safety Day is observed on _____________.
a) May 25
b) May 30
c) June 7
d) June 10

Click here to view Answer
Answer c) June 7. The first-ever World Food Safety Day is observed on 7 June 2019 under the theme “Food Safety, everyone’s business”.

7. India ranks _______ on Global Peace Index 2018.
a) 137th
b) 150th
c) 200th
d) 250th

Click here to view Answer
Answer a) 137th. India has moved up four places to the 137th rank among 163 countries on the 2018 Global Peace Index according to a report by an Australian think tank.

8. Who is the first Indian women cricketer to hit 2000 T20I runs?
a) Smrithi Mandana
b) Mithali Raj
c) Veda Krishnamurthy
d) Jhulan Goswami

Click here to view Answer
Answer b) Mithali raj. She took only 74 innings to achieve this feet. India are currently on top of the points table with six points from four matches.

9. Who has become the fastest bowler to reach 150 wickets in ODI cricket?
a) Dwayne Bravo
b) Jasprit Bumrah
c) Rashid Khan
d) Mitchell Starc

Click here to view Answer
Answer d) Mitchell Starc. Australia fast bowler Mitchell Starc has become the fastest bowler to reach 150 wickets in ODI cricket, achieving the feat against West Indies in 2019 World Cup on Thursday.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment