Current Affairs Quiz – June 07 2018

Current Affairs Quiz – June 07 2018

Current Affairs Quiz


1. According to the Global Peace Index 2018, the most peaceful country is _________.
a) Singapore
b) Norway
c) Iceland
d) Denmark

Click here to View Answer
  Answer c) Iceland. The Global Peace Index 2018 ranked Iceland as the world’s most peaceful country, while Syria, which has been facing a civil war since seven years, was found to the least peaceful.

2. Who has been named as BCCI’s best international cricketer (men) for the 2016-17 and 2017-18 seasons?
a) Rohit Sharma
b) MS Dhoni
c) Virat Kohli
d) Suresh Raina

Click here to View Answer
  Answer c) Virat Kohli. Indian men’s cricket team captain Virat Kohli has been named BCCI’s best international cricketer (men) for the 2016-17 and 2017-18 seasons and will receive the Polly Umrigar Award.

3. Public Credit Registry would be set up by ________.
a) Reserve Bank of India
b) Ministry of Finance
c) Bankers Association of India
d) Indian Bank Association

Click here to View Answer
  Answer a) Reserve Bank of India. The Reserve Bank of India (RBI) said it would set up a public credit registry—an information repository that collates all loan information of individuals and corporate borrowers.

4. Pretoria is a city in _______.
a) Brazil
b) South Africa
c) Sweden
d) Armenia

Click here to View Answer
  Answer b) South Africa. The 2018 IBSA Ministerial Meet held at Pretoria, South Africa. The IBSA (India – Brazil – South Africa) Dialogue Forum is an international tripartite grouping for promoting international cooperation among these countries.

5. World Bank approves ________ for Atal Bhujal Yojana aims to improve groundwater management in country.
a) Rs 2000 Crore
b) Rs 4000 Crore
c) Rs 6000 Crore
d) Rs 8000 Crore

Click here to View Answer
  Answer c) Rs 6000 Crore.

6. The 11th edition of Geo Intelligence Asia was hosted by ______.
a) China
b) India
c) Pakistan
d) Nepal

Click here to View Answer
  Answer b) India. The eleventh edition of Geo-Intelligence Asia 2018 was held at Manekshaw Centre in New Delhi on June 4-5, 2018.

7. Who will be given the lifetime achievement honour at the International Indian Film Academy (IIFA) awards ceremony in Bangkok?
a) Anupam Kher
b) Amitabh Bachchan
c) John Abraham
d) Shah Rukh Khan

Click here to View Answer
  Answer a) Anupam Kher. The 63-year-old actor has worked in over 500 films in a variety of languages over three decades in India and abroad. The ceremony will be held on June 24.

8. Chhatrapati Shivaji International Airport is in ________.
a) Chennai
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Bengaluru

Click here to View Answer
  Answer b) Mumbai. The Chhatrapati Shivaji International Airport in Mumbai, which is the world’s busiest single-runway airport, broke its own record by witnessing 1,003 flight operations in 24 hours.

9. _______ and UN agencies signed an agreement that could eventually lead to the return of some of the 700,000 Rohingya Muslims.
a) Bhutan
b) Nepal
c) Myanmar
d) Cambodia

Click here to View Answer
  Answer c) Myanmar. The memorandum of understanding promises to establish a “framework of cooperation” that aims to create conditions for “voluntary, safe, dignified and sustainable” repatriation of Rohingya refugees but does not address Myanmar’s denial of citizenship for the minority.

10. Govt approves ______ crore to ISRO for future missions.
a) Rs 10,000
b) Rs 20,000
c) Rs 30,000
d) Rs 40,000

Click here to View Answer
  Answer a) Rs 10,000. The Central Govt has approved the continuation of the Polar Satellite Launch Vehicle and Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark-III programmes, costing over Rs 10,000 crore.

Leave a Comment