Current Affairs Quiz – June 05 & 06 2020

Current Affairs Quiz – June 05 & 06 2020

1. Who has developed SUMERU PACS?
a) Defence Research Development Organization
b) Indian Space Research Organization
c) Indian Institute of Science
d) Indian Institute of Technology – Madras

Click here to View Answer
Answer a) Defence Research Development Organization . The Defence Research Development Organization has developed the SUMERU PACS, that helps to reduce sweating of Personal Protective Equipment wearers.

2. When do we observe World Environment Day?
a) July 10
b) June 05
c) April 29
d) May 30

Click here to View Answer
Answer b) June 05. This year, in 2020, the day is to be hosted in Colombia in partnership with Germany.  Theme: Celebrate Biodiversity

3. With which country, India signed Mutual Logistics Support Agreement?
a) France
b) Canada
c) Iran
d) Australia

Click here to View Answer
Answer d) Australia. The Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) will allow militaries of the two countries to use each other’s bases for repair and replenishment of supplies besides facilitating scaling up of overall defence cooperation.

4. For which students, Indian government has launched TULIP programme?
a) Medical Students
b) Fresh engineering graduates
c) Agri Students
d) Arts Students

Click here to View Answer
Answer b) Fresh Engineering graduates. The programme has been launched for fresh engineering graduates. Under the programme, they will get opportunities to work with 4,400 urban local bodies and 100 smart cities in India.

5. What is the theme of 51st World Economic Forum’s A Unique Twin Summit?
a) The Great Reset
b) The Global Reset
c) The Great Turn
d) The Global Twist

Click here to View Answer
Answer a) The Great Reset. The World Economic Forum announced that it is to host its next summit in Davos under the theme “The Great Reset”. The forum has named the summit as “A Unique Twin Summit”.

6. Who has been appointed as senior advisor to the Executive Director of World Bank?
a) Rajeev Topno
b) Brajendra Navnit
c) Ajay Bhushan Pandey
d) Rahul Nair

Click here to View Answer
Answer a) Rajeev Topno. Senior bureaucrat Rajeev Topno, private secretary to the prime minister, has been appointed as senior advisor to the Executive Director o World Bank.

7. Who has been appointed India’s Next Ambassador To Finland?
a) Rajinish Kanth
b) Vishnu Raj
c) Raveesh Kumar
d) Sibin Therattil

Click here to View Answer
Answer c) Raveesh Kumar. Seasoned diplomat and former spokesperson of the External Affairs Ministry Raveesh Kumar has been appointed as India’s next Ambassador to Finland, the government announced.

8. Which company has signed a deal with Saregama India limited?
a) Google
b) Amazon
c) Netflix
d) Facebook

Click here to View Answer
Answer d) Facebook. The partnership with Facebook comes soon after Swedish audio streaming service Spotify signed a licensing partnership with Saregama for Indian users.

9. Which one of the following countries is not among the Nuclear Supplier Groups?
a) Denmark
b) India
c) Latvia
d) Turkey

Click here to View Answer
Answer b) India. As of 2020, the NSG has 48 participating governments. Australia on June 4 showed its strong support for India’s membership to Nuclear Supplier Groups . It also restated its backing for India’s candidacy for a permanent seat in a reformed United Nations Security Council.

10. What is the full form of TULIP?
a) Traverse Utility & Learning Intern Program
b) The University to Learn as an Intern Program
c) Traffic Utilization Limited Intern Program
d) The Urban Learning Internship Program

Click here to View Answer
Answer d) The Urban Learning Internship Program. It was jointly launched by the Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and MoS, Housing & Urban Affairs Shri Hardeep. S. Puri.

11. Who has launched iCommit initiative?
a) Harsh Vardhan
b) RK Singh
c) Nirmala Sitharaman
d) Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer b) RK Singh. Union Minister of Power R. K. Singh launched the #iCommit initiative for building an energy resilient future on 5 June 2020.

12. Which country will host 2022 Asian Womens football cup?
a) China
b) Japan
c) India
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) India. India is to host the 2022 Women’s Asian Cup. The hosting rights have been awarded to India by the Asian Football Confederation.

13. Who has been named EY World Entrepreneur fo the year 2020?
a) Kiran Mazumdar-Shaw
b) Indra Nooyi
c) Jenny Fenner
d) Narayana Murthy

Click here to View Answer
Answer a) Kiran Mazumdar-Shaw. Kiran Mazumdar-Shaw, Founder and Chairperson & Managing Director of Biocon, has been named EY World Entrepreneur fo the year 2020. The award is to recognize her contribution to improving universal access to affordable life-saving medicine and thus transforming the world.

14. When do we observe Russian language day?
a) July 23
b) June 06
c) August 13
d) September 19

Click here to View Answer
Answer b) June 06. Every year, on June 6, the United Nations celebrated Russian Language Day. This was established by the UNESCO in 2010.

15. Who has been appointed as next Ambassador of India to Romania?
a) Rahul Shrivastava
b) Sandeep Kishan
c) Amrish Singh
d) Vijaya Kumar

Click here to View Answer
Answer a) Rahul Shrivastava . Rahul Shrivastava, a senior diplomat has been appointed as the next Ambassador of India to Romania. Mr Shrivastava, a 1999 batch IFS officer is presently a joint secretary in the ministry.

16. Which state has launched ‘Spandan Campaign’ to check suicide and fratricide?
a) Uttarakhand
b) Assam
c) Chhattisgarh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Chhattisgarh . The Chhattisgarh government launched the Spandan Campaign to contain incidents of suicide and fratricide involving police personnel, and instructions were issued to senior officers to strictly adhere to guidelines in this regard.

17. Who has been appointed as Adidas brand ambassador?
a) Aamir Khan
b) PV Sindhu
c) Saina Nehwal
d) Manushi Chillar

Click here to View Answer
Answer d) Manushi Chillar. Miss World 2017 winner Manushi Chhillar has joined the league of star cricketer Rohit Sharma, sprint sensation Hima Das and Bollywood actor Ranveer Singh as brand ambassador of the Indian arm of German sports brand Adidas.

18. Who won the prestigious Christophe Mérieux Prize for 2020?
a) Wafaa El‑Sadr
b) Michel Sidibé
c) Zweli Mkhize
d) Quarraisha Abdool Karim

Click here to View Answer
Answer d) Quarraisha Abdool Karim. Acclaimed HIV researcher professor Quarraisha Abdool Karim recently won the prestigious Christophe Mérieux Prize for 2020.

Leave a Comment