Talent Sprit

Current Affairs Quiz – June 05 & 06 2018

Current Affairs Quiz June 05 & 06 2018

Current Affairs Quiz


1. Which company is planning to launch underwater data entre in Scotland?
a) Google
b) Microsoft
c) IBM
d) Apple

Click here to View Answer
Answer b) Microsoft. Microsoft has launched the prototype of an underwater data centre off the coast of Scotland’s Orkney Islands. The 40-foot-long capsule, which contains 864 servers and 27.6 Petabytes of storage, has been placed 117 feet below the ocean’s surface.

2. Floyd Mayweather is associated with __________.
a) Swimming
b) Golf
c) Boxing
d) Chess

Click here to View Answer
Answer c) Boxing. Undefeated boxing champion Floyd Mayweather has been named the world’s highest-paid athlete by Forbes for the fourth time in seven years with $285 million in earnings.

3. Apple Design award 2018 was won by _________.
a) Swig 2
b) Calzy 3
c) Bust 4
d) Performa 5

Click here to View Answer
Answer b) Calzy 3. Calzy 3 is a customisable calculator that uses iOS technologies such as Drag & Drop to share results in other apps to help users perform day to day mathematical calculations.

4. Maria Fernanda Espinosa Garces has been elected as the President of __________.
a) WHO
b) USFDA
c) NASA
d) UNGA

Click here to View Answer
Answer d) UNGA. Ecuador’s Foreign Minister Maria Fernanda Espinosa Garces was elected the next President of the UN General Assembly, making her the first Latin American woman to head the UN body.

5. Lal Bahadur Shastri International Airport is in ________.
a) Hyderabad
b) Varanasi
c) Chennai
d) Cochin

Click here to View Answer
Answer b) Varanasi. The Lal Bahadur Shastri International Airport near Varanasi is set to become the first Indian airport to have a national highway underneath its runway.

6. Russian researchers have created a battery based on radioactive isotope ________ that has a half-life of 100 years.
a) Nickel-63
b) Cadmium-44
c) Barium-89
d) Chromium-91

Click here to View Answer
Answer a) Nickel-63. The prototype packs about 3,300 milliwatt-hours of energy per gram, which is more than any other nuclear battery based on nickel-63.

7. __________ becomes the first visually-challenged woman IAS officer.
a) Soumya Gupta
b) Geeta Vishwakarma
c) Pranjal Patil
d) Vinothini Krishnan

Click here to View Answer
Answer c) Pranjal Patil. Thirty-year-old Pranjal Patil has become the first visually-challenged woman IAS officer in India as she joined her posting as Assistant Collector in Kerala’s Ernakulam district.

8. Theme of World Environment Day 2018 is ___________.
a) Stop Using Plastic
b) Beat Plastic Pollution
c) Avoid Plastics
d) Plastic is Death

Click here to View Answer
Answer b) Beat Plastic Pollution. June 05 is World Environment Day.

9. Which Indian city hosted the 49th Conference of Governors?
a) Jaipur
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The two-day 49th Conference of Governors concluded in New Delhi. The President exhorted Governors to take the lead in adopting modern technology and methods.

10. Museum of Prime Ministers will be set up in _________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Bangalore
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. The Ministry planning to set up a modern museum that will tell the story of all the Prime Ministers of the country at the premises of the iconic Teen Murti Estate, which was the official residence of first Prime Minister Jawaharlal Nehru.

11. Andhra Pradesh inks pact with __________ to develop Fintech ecosystem.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. The association will pave the way for enhanced financial technology innovation in both the states.

12. The Centre has granted nearly _________ rupees as relief to sugar mills and cane farmers.
a) 2000 Crore
b) 4000 Crore
c) 6000 Crore
d) 8000 Crore

Click here to View Answer
Answer a) 8000 Crore. The cabinet’s decision is expected to benefit the entire sugar sector. Cane production is expected to be record breaking this year leading to surplus sugar production and decline in prices.

Leave a Comment