Current Affairs Quiz – June 04 2018

Current Affairs Quiz – June 04 2018

1. Which country President to become 1st international leader to meet Kim in N Korea?
a) Syria
b) Iran
c) Israel
d) Turkey

Click here to view Answer
Answer a) Syria. Syrian President Bashar al-Assad plans to visit North Korean leader Kim Jong-un. He will become the first head of state to meet Jong-un in North Korea since he came to power in 2011.

2. Who is the CM of Himachal Pradesh?
a) Satpal Singh Satti
b) Rajeev Bindal
c) Jairam Thakur
d) Gulab Singh Thakur

Click here to view Answer
Answer c) Jairam Thakur. Himachal Pradesh CM Jairam Thakur flagged off a helicopter taxi service that will reduce the travel time between Shimla and Chandigarh to 20 minutes, against the nearly 3.5 hours by road.

3. Who has been appointed as RBI Deputy Governor?
a) Vishnu VijayaKumar
b) Mahesh Jain
c) C Rajesh
d) Ramesh Kumar

Click here to view Answer
Answer b) Mahesh Jain. The government has appointed IDBI Bank’s Managing Director and CEO Mahesh Kumar Jain as a Deputy Governor at the RBI.

4. SpaceX Aerospace company is situated in_______.
a) Russia
b) USA
c) India
d) China

Click here to view Answer
Answer b) USA. Elon Musk-led space exploration startup SpaceX on Monday launched its pre-flown Falcon 9 rocket, carrying the SES-12 satellite to a Geostationary Transfer Orbit (GTO).

5. Who is the current chairman of DRDO?
a) Alagarsamy R
b) Krishnamurthy M
c) S Christopher
d) Sanjay Mitra

Click here to view Answer
Answer d) Sanjay Mitra. Eminent scientist S Christopher has completed his term as the chief of the Defence Research and Development Organisation (DRDO), and Defence Secretary Sanjay Mitra was given additional charge of the post.

6. India Ranked _____th On Childhood Index.
a) 110
b) 112
c) 113
d) 120

Click here to view Answer
Answer c) 113. According to a Save the Children’s “End of Childhood Index 2018”, India ranks 113 among 175 countries with regards to where childhood is threatened as a result of poor health, malnutrition, exclusion from education, child labor, and child marriage.

7. Maori village is located in_____________.
a) Australia
b) Canada
c) New Zealand
d) Fiji

Click here to view Answer
Answer c) New Zealand. Scientists have discovered the peripheries of a 14th century Maori village in New Zealand, containing tools and food items that can shed more light on the lifestyle of the settlers.

8. Taj Declaration to Beat Plastic Pollution adopted in ___________.
a) Pune
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Agra

Click here to view Answer
Answer d) Agra. Taj Declaration to Beat Plastic Pollution was adopted as part of which efforts would be made to make the 500-metre area around the historic ivory-white marble monument litter-free and phase out single-use plastic.

9. Theme of Financial Literacy of 2018 is______________.
a) Customer Protection
b) Product Potection
c) Producer Protection
d) none of these

Click here to view Answer
Answer a) Customer Protection. The Reserve Bank of India has chosen customer protection as theme for the Financial Literacy Week. This week long event ending on June 8 will focus on creating awareness among customers of banks about financial products and services, good financial practices and going digital.

10. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on ____________.
a) June 02
b) June 04
c) June 08
d) June 11

Click here to view Answer
Answer b) June 04. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 every year since 1982.

11. Which bank has been recognized with the Champion Security Award at the 14th Visa Asia Pacific Security Summit?
a) HDFC
b) ICICI
c) Punjab National Bank
d) Canara Bank

Click here to view Answer
Answer a) HDFC. HDFC Bank has been recognized with the Champion Security Award at the 14th Visa Asia Pacific Security Summit. For the second time in a row, the bank has won the award in the India and South Asia category.

Leave a Comment