Current Affairs Quiz – June 04 & 05 2021

Current Affairs Quiz – June 04 & 05 2021

Current Affairs Quiz – June 04 & 05 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. The Defence Ministry has signed a contract with which among the following firms to procure 11 Airport Surveillance Radars?
a) HAL
b) Reliance
c) Tata Motors
d) Mahindra Telephonics

Click here to View Answer
Answer d) Mahindra Telephonics. The Defence Ministry signed a contract with Mahindra Telephonics Integrated Systems Limited, Mumbai on June 3, 2021 to procure 11 Airport Surveillance Radars with Monopulse Secondary Surveillance Radar for the Indian Navy and Indian Coast Guard.

2. David Diop won International Booker 2021, who belongs to which nation?
a) France
b) Sweden
c) Italy
d) Uganda

Click here to View Answer
Answer a) France. David Diop has become the first French novelist to win the International Booker prize for translated fiction with At Night All Blood Is Black, his first novel translated into English.

3. World Environment Day is observed on____________.
a) 4th June
b) 5th June
c) 7th June
d) 9th June

Click here to View Answer
Answer b) 5th June. World Environment Day is observed globally on 5th June every year. This day is observed to raise awareness about protecting the environment and to remind people not to take nature for granted.

4. International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is observed on______________.
a) 4th June
b) 5th June
c) 7th June
d) 9th June

Click here to View Answer
Answer b) 5th June.International Day for the Fight against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing is organized every year on 5th June.

5. Which company has become third Indian IT firm to scale Rs 3 trillion market cap?
a) Accenture
b) Tata
c) Wipro
d) ZOHO

Click here to View Answer
Answer c) Wipro. Reliance Industries is India’s most valued company with a market capitalisation of ₹14.05 trillion, followed by Tata Consultancy Services Ltd and HDFC Bank with an m-cap of ₹11.58 trillion and ₹8.33 trillion, respectively.

6. Which state has tooped in Niti Aayog’s 3rd SDG India Index 2020-21?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Kerala. Kerala has retained the top rank in Niti Aayog’s 3rd edition of SDG India Index 2020-21, while Bihar has been adjudged as the worst performer.

7. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on_____________.
a) 4th June
b) 5th June
c) 7th June
d) 9th June

Click here to View Answer
Answer a) 4th June. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed globally on 4th June every year.This day affirms the UN’s commitment to guard the rights of children.

8. Recently, which nation has signed MOU with India for urban development?
a) China
b) Russia
c) Japan
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Japan. A Memorandum of Cooperation (MoC) on Sustainable Urban Development has been signed between the Ministry of Housing & Urban Affairs, Government of India and the Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism, Government of Japan.

9. What is the rank of Indian men’s team according to International Hockey Federation world rankings?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer d) Fourth. Despite missing the European leg of the FIH Hockey Pro- League series in Great Britain, Spain and Germany in April and May, the Indian men’s team maintained its fourth spot.

Leave a Comment