Current Affairs Quiz – June 03 & 04 2020

Current Affairs Quiz – June 03 & 04 2020

1. Who has been appointed as Chairman and MD of National Fertilizers Limited?
a) VN Datt
b) Shalini Pandey
c) Joshna Chinnappa
d) Aravind Kashyap

Click here to View Answer
Answer a) VN Datt. Virendra Nath Datt, Director (Marketing), National Fertilizers Limited (NFL) has taken over the additional charge of Chairman & Managing Director (MD) of the Company on 3 June.

2. World Bicycle Day is observed on ___________.
a) April 18
b) May 25
c) June 03
d) July 12

Click here to View Answer
Answer c) June 03. World Bicycle Day is observed on 3 June. The day aims to motivate and inspire people towards having more tolerance, understanding, and respect for one another.

3. India secured __________ rank in world’s best startup ecosystems.
a) 18th
b) 23rd
c) 11th
d) 32nd

Click here to View Answer
Answer b) 23rd. India is home to the third largest startup ecosystem, but in a latest ranking of global startup ecosystems by Startupblin, India has dropped 6 places to the 23rd spot. StartupBlink is a global comprehensive startup ecosystem map and research centre.

4. Who has been appointed as India’s next High Commissioner to UK?
a) Rohini R
b) Gaitri Kumar
c) Srimathi Vasudev
d) Anushya Ram

Click here to View Answer
Answer b) Gaitri Kumar . Seasoned diplomat Gaitri I Kumar has been appointed as India’s next High Commissioner to the United Kingdom, the External Affairs Ministry said. Kumar, a 1986-batch Indian Foreign Service officer, succeeds Ruchi Ghanashyam.

5. Who has been appointed as BAFTA chairperson?
a) Pippa Harris
b) Vikraman Koshi
c) Krishnendu Majumdar
d) Dev Anand

Click here to View Answer
Answer c) Krishnendu Majumdar. The British Academy has named Krishnendu Majumdar as its new chair, with the award-winning TV producer becoming the first person of color to be appointed to the role in BAFTA’s 73-year history and its youngest chair in 35 years.

6. P Namgyal who passed away at 83, is associated with____________.
a) Actor
b) Journalist
c) Politician
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c)Politician. A day after his death in Leh, samples collected from former Union minister and three-time Congress MP from Ladakh, P Namgyal tested positive for Covid-19.

7. International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on____________.
a) August 09
b) April 23
c) May 18
d) June 04

Click here to View Answer
Answer d) June 04. Every year, International Day of Innocent Children Victims of Aggression is celebrated on June 4. The day was established in 1982 and is marked by the United Nations.

8. SWADES Initiative is for___________.
a) Migrant Workers
b) Street vendors
c) Abroad Indians
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Abroad Indians. The Government of India is to conduct SWADES initiative to map the skills of Indians returning from abroad. SWADES is Skilled Workers Arrival Database for Employment Support.

9. Who is the current Prime Minister of Australia?
a) Jonathan Steve
b) Scott Morrison
c) Schhatt Korlaskar
d) Lahmyean John

Click here to View Answer
Answer b) Scott Morrison. PM Modi will hold a virtual bilateral summit with the Australian PM Scott Morrison. This is the first ever virtual bilateral summit to be held by India. The leaders are to discuss a broad framework on the relation of India and Australia.

10. Who has been appointed as the president of the Confederation of Indian Industry (CII)?
a) Shiv Nadar
b) Dilip Shanghvi
c) Anand Mahindra
d) Uday Kotak

Click here to View Answer
Answer d) Uday Kotak. Banker Uday Kotak assumed office as the president of the Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2020-21.

11. Which port renamed as Syama Prasad Mookerjee Port?
a) Vizag Port
b) Chennai Port
c) Mumbai Port
d) Kolkata Port

Click here to View Answer
Answer d) Kolkata Port. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi approved to rename Kolkata Port as Syama Prasad Mookerjee Port.

12. According to Ookla analysis of Speedtest Intelligence data Q1 2020, Which fibernet as India’s most consistent wired broadband?
a) ACT
b) Airtel
c) Reliance
d) VTS

Click here to View Answer
Answer a) ACT. ACT Fibernet is verified as India’s most consistent wired broadband, according to Ookla® analysis of Speedtest Intelligence® data Q1 2020. ACT Fibernet offers seamless work from home and helps you enjoy 4k streaming on its network.

13. Basu Chatterjee who passed away at 93, is associated with___________.
a) Filmmaker
b) Vocalist
c) Journalist
d) Social Activist

Click here to View Answer
Answer a) Filmmaker. Veteran filmmaker Basu Chatterjee, known for his soulful cinema, passed away following age related health issues. He was 93.

14. Who has been appointed as Chairman of Twitter?
a) Kordestani Yann
b) Patrick Pichette
c) Ann Mather
d) Alan Mulally

Click here to View Answer
Answer b) Patrick Pichette. Twitter Inc appointed Patrick Pichette, a former chief financial officer at Google, as the social network’s board chairman, marking the first time in Twitter’s history that an outsider will preside over the group.

15. Who has been given additional charge as chairman and managing director (CMD) of State-owned fertiliser firm NFL?
a) Ajay Kumar
b) Vishnuvi Menon
c) Virendra Nath Datt
d) Sabarish Purushothaman

Click here to View Answer
Answer c) Virendra Nath Datt. State-owned fertiliser firm NFL said Virendra Nath Datt has been given additional charge as chairman and managing director (CMD) of the company. Datt has been director (marketing) of the firm since October 2018.

16. How many Indian universities featured in THE Asia Rankings top 100 list?
a) 6
b) 4
c) 8
d) 10

Click here to View Answer
Answer c) 8. According to the Times Higher Education (THE) Asia Rankings, eight Indian institutions have been ranked in the top 100 list this year — including six Indian Institutes of Technology (IITs).

17. Who won regional award for Asia in 2020 Commonwealth Short Story Prize?
a) Kritika Pandey
b) Asmiya Vinoth
c) Hima Das
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer a) Kritika Pandey. The 29-year-old writer won for her story The Great Indian Tee and Snakes, which is about two young people trying to navigate the idea of love in an era of hatred and prejudice. The story about a Hindu girl falling in love with a Muslim man had made it to the shortlist for the Asian region.

Leave a Comment