Current Affairs Quiz – June 02 2020

Current Affairs Quiz – June 02 2020

1. GoI launched PM SVANidhi scheme is for____________.
a) Migrant Workers
b) Street Vendors
c) MSME
d) Bank – Repo Rate

Click here to View Answer
Answer b) Street vendors. Under the scheme, Rs 10,000 of credit is to be provided to street vendors. The street vendors shall return the amount as monthly installments within a year.

2. “Ultra Swachh” Booth developed by ____________.
a) DRDO
b) ICMR
c) NLC
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) DRDO. The Defence Research Development Organization (DRDO) developed a disinfection unit called Ultra Swachh. The unit is used to disinfect articles such as electronic items, Personal Protective Equipment, fabrics, etc.

3. International Sex Workers Day is observed on ___________.
a) March 18
b) July 29
c) June 02
d) April 14

Click here to View Answer
Answer c) June 02. International Sex Workers Day is observed annually on June 2 of each year, honours sex workers and recognises their often exploited working conditions.

4. Who has been appointed as new CMD of Oriental Insurance?
a) Kavya Nair
b) Sachin Bansali
c) SN Rajeshwari
d) Anuradha Srinivasan

Click here to View Answer
Answer c) SN Rajeshwari. The Banks Board Bureau (BBB) appointed SN Rajeshwari as the new Chairman and Managing Director (CMD) of Delhi-based Oriental Insurance Company (OIC).

5. Who has been taken Charge as Secretary, Department of Chemicals & Petrochemicals?
a) Arjun Das
b) M Rangaraj Krishnan
c) Rajiv Shukla
d) RK Chaturvedi

Click here to View Answer
Answer d) RK Chaturvedi. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) had approved his appointment in the Department of Chemicals & Petrochemicals during a major bureaucratic reshuffle in April. With this, Chaturvedi has replaced P Raghavendra Rao who superannuated on May 31.

6. INS Jalashwa reaches Tamil Nadu with over 700 Indians onboard from _____________.
a) Maldives
b) Andaman & Nicobar
c) Bangladesh
d) Sri Lanka

Click here to View Answer
Answer d) Sri Lanka. They arrived by the Indian Naval Ship INS Jalashwa under the Operation Samudra Sethu for bringing labourers from other countries by ships.

7. Mudra Shishu loan announced for ______________.
a) Small businesses
b) Banks
c) Senior Citizens
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) Small businesses. The centre has announced the launch of ‘Mudra Shishu loan’ to benefit small businesses and cottage industries. Under the scheme, one lakh beneficiaries can avail an interest benefit of 2 percent for a year.

8. Paytm Mall has decided to shift its operations from Noida to _________________.
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Paytm Mall has decided to shift its operations from Noida to Bengaluru. It has appointed Abhishek Rajan as the new Chief Operating Officer.

9. Technology Platform called CHAMPIONS launched by ______________.
a) PM Modi
b) Harsh Vardhan
c) Ajay Bhushan Pandey
d) Arjun Munda

Click here to View Answer
Answer a) PM Modi. The Prime Minister Narendra Modi launched technology platform called CHAMPIONS. CHAMPIONS Stand for Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength.

Leave a Comment