Current Affairs Quiz – June 01 2020

Current Affairs Quiz – June 01 2020

1. Global Day of Parents is celebrated on ____________.
a) July 28
b) August 04
c) June 01
d) April 13

Click here to View Answer
Answer c) June 01. Global Day of Parents provides an opportunity to appreciate parents across the world for their selfless commitment to children and their lifelong sacrifice towards nurturing this relationship.

2. The theme for Global Day of Parents 2020 is ________________.
a) Appreciate all the parents throughout the world
b) Selfless commitment to children and their lifelong sacrifice towards nurturing this relationship.
c) Honour all the parents
d) Primary responsibility of the family

Click here to View Answer
Answer a) Appreciate all the parents throughout the world.

3. Who has taken Charge as Secretary in Ministry of Steel?
a) Ajay Bhushan Pandey
b) Harsh Vardhan
c) Hari Hara Vasudevan
d) Pradip Kumar Tripathi

Click here to View Answer
Answer d) Pradip Kumar Tripathi. Shri Pradip Kumar Tripathi has assumed charge as Secretary, Ministry of Steel, Govt. of India on 1 June 2020. He took over as Secretary upon the superannuation of present incumbent Binoy Kumar. The appointment was approved by the Appointment Committee of Cabinet.

4. My Life My Yoga launched by_____________.
a) PM Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) CM Bodge
d) Amrish Pandey

Click here to View Answer
Answer a) PM Modi. PM Modi launched “My Life My Yoga”, a video blogging contest. The contest is to be conducted as a joint effort of Ministry of AYUSH and ICMR (Indian Council of Cultural Research).

5. Which company has become the first private rocket company to send astronauts to space?
a) SpaceX
b) Blue Origin
c) Tesla
d) The Boring Company

Click here to View Answer
Answer a) SpaceX. The SpaceX has become the first private rocket company to send astronauts to space. The company sent Doug Hurley and Bob Behnken to space initiating a new business model for NASA.

6. Who is the only Indian in the Forbes’ list of world’s highest-paid athletes?
a) Rohit Sharma
b) PV Sindhu
c) Virat Kholi
d) Hima Das

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kholi. Cricket superstar Virat Kohli remains the only Indian in the Forbes’ list of world’s highest-paid athletes with total earnings of USD 26 million, jumping to the 66th spot from 100 in the 2020 standings.

7. Which state has become the first state to complete the migration of workers to their home state through Shramik Special trains?
a) Madhya Pradesh
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. According to sources, it is the only state which had run more than 1,000 shramik special trains for sending 15 lakh 18 thousand migrant workers to their home state.

8. Who has been Appointed as Food Safety Regulator Chief?
a) Rahul Bothan
b) Pratheep Singh
c) Arun Singhal
d) Hasini Shangal

Click here to View Answer
Answer c) Arun Singhal. Senior bureaucrat Arun Singhal has been appointed as the Chief Executive Officer of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), as part of a senior-level bureaucratic reshuffle effected by the Centre.

9. IBBI is expand as_________________.
a) Insolvency and Bankruptcy Board of India
b) Insolvency and Bureau Board of India
c) Incrypt and Bureau Board of India
d) International and Bankruptcy Board of Indices

Click here to View Answer
Answer a) Insolvency and Bankruptcy Board of India. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has reconstituted its advisory committee on service providers and it would now be chaired by Manipal Global Education Services Chairman T V Mohandas Pai.

10. Who has been appointed as Commander-in-Chief of Andaman and Nicobar Command?
a) Jagdish Bose
b) Manoj Pande
c) Hasina Khan
d) Amar Nath

Click here to View Answer
Answer b) Manoj Pande. He was Director General at Army Headquarters dealing with subjects of Discipline, Ceremonial and Welfare, prior to assuming the present appointment,” the ministry said in its press released.

11. World Milk Day is observed on ______________.
a) May 25
b) June 01
c) April 13
d) March 09

Click here to View Answer
Answer b) June 01. The day is intended to provide an opportunity to bring attention to activities that are connected with the dairy sector.

12. The Theme for World Milk Day 2020 is______________.
a) 20th Anniversary of world milk day
b) Milk as a global food
c) Activities that are connected with the dairy sector
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 20th Anniversary of world milk day.

13. Wajid Khan who passed away at 42, is associated with_______________.
a) Actor
b) Social Activist
c) Music Composer
d) Politician

Click here to View Answer
Answer c) Music Composer. Music director Wajid Khan, known for his compositions for Salman Khan’s popular movies such as ‘Wanted’, the ‘Dabangg’ franchise and ‘Ek Tha Tiger’, was laid to rest at a Versova cemetery in presence of close friends and family members.

14. Bobby Joe Morrow who passed away at 84, is associated with______________.
a) Politics
b) Science
c) Agricultue
d) Sports

Click here to View Answer
Answer d) Sports. Bobby Joe Morrow, the Texas sprinter who won three gold medals in the 1956 Melbourne Olympics while a student at Abilene Christian University.

Leave a Comment