Current Affairs Quiz – June 01 2019

Current Affairs Quiz – June 01 2019

1. FICCI survey predicted GDP growth of India at________for FY20.
a) 5.5%
b) 6.1%
c) 7.1%
d) 8.4%

Click here to view Answer
Answer c) 7.1%. FICCI survey predicted GDP growth of India at 7.1% for FY20. FICCI’s (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) economic outlook survey projected India’s median GDP (Gross Domestic Product) 7.1% for FY20 and 7.2% for FY21.

2. Tenth National Science Film Festival of India to be held in _________.
a) Agartala
b) Pune
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to view Answer
Answer a) Agartala. Tenth National Science Film Festival of India to be held in Agartala, Tripura in 2020. 10th National Science Film Festival of India(NSFFl) will be in Agartala, Tripura in January-February 2020.

3. World Milk Day is observed on ___________.
a) May 15
b) May 20
c) May 25
d) 1 June

Click here to view Answer
Answer d) 1 June. World Milk Day is observed on 1 June. World Milk Day is a day established by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations to recognize the importance of milk as a global food.

4. SWIFT India and South Asia Conference was held in __________.
a) Bangalore
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer a) Bangalore. SWIFT India and South Asia Conference was held in Mumbai. The SWIFT India and South Asia Conference held at the St Regis Mumbai.

5. Who has conferred Mexico’s highest civilian honor from India?
a) PM Modi
b) Rahul Gandhi
c) Prathiba Patil
d) Sushma Swaraj

Click here to view Answer
Answer c) Prathiba Patil. Former President Pratibha Devisingh Patil was conferred the ‘Orden Mexicana del Aguila Azteca’ (Mexican Order of the Aztec Eagle), Mexico’s highest civilian award given to foreigners, on Saturday.

6. ‘Jal Shakti’ Ministry is associated with________.
a) Agriculture
b) Water
c) Education
d) All of these

Click here to view Answer
Answer b) Water. The Centre has created a new Ministry called ‘Jal Shakti’ by merger of Ministries of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation along with Drinking Water and Sanitation.

7. Which state won WHO’s Award for Tobacco Control?
a) Maharastra
b) Rajastan
c) Kerala
d) Uttar Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) Rajastan. The World Health Organisation (WHO) awarded Rajasthan government’s Medical & Health Department its Tobacco Control Award for year 2019 in recognition of Rajasthan’s achievements in the field of tobacco control.

8. Who has become the oldest male player to reach the fourth round at the French Open since 1972?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Novak Djokovic
d) Dominic Thiem

Click here to view Answer
Answer a) Roger Federer . World number three Roger Federer has become the oldest male player to reach the fourth round at the French Open since 1972. Federer defeated Norway’s Casper Ruud in the third round.

9. India unemployment rate at 45-year high of_______in 2017-18: Govt.
a) 4.3%
b) 5.8%
c) 6.1%
d) 8.7%

Click here to view Answer
Answer c) 6.1% . India’s unemployment rate rose to a 45-year high of 6.1% in 2017-18 fiscal year, the Statistics Ministry said on Friday, matching data earlier leaked to a newspaper.

10. Who is the youngest minister in PM Modi’s Cabinet?
a) Smrithi Irani
b) Nirmala Sitharaman
c) Ram Vilas Paswan
d) Nithin Gadkari

Click here to view Answer
Answer a) Smrithi Irani. The youngest minister in the Cabinet is Women and Child Development Minister Smriti Irani at the age of 43, while the oldest is Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ram Vilas Paswan at 72.

Leave a Comment