Current Affairs Quiz – June 01 2018

Current Affairs Quiz – June 01 2018

1. Which country is the world’s largest producer of milk?
a) US
b) China
c) Pakistan
d) India

Click here to view Answer
Answer d) India. India is the world’s largest producer of milk, contributing about 19% of the world’s total milk production with over 150 million tonnes of milk production every year.

2. Which state government has announced a monthly allowance of ₹1,000 each to unemployed graduate youths?
a) Madhya Pradesh
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Karnataka

Click here to view Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh government has announced a monthly allowance of ₹1,000 each to unemployed graduate youths in the state with an upper age limit of 35.

3. Who has been won the 91st Scripps National Spelling Bee contest?
a) Ranjith Premkumar
b) Karthik Nemmani
c) Hari Prasanth
d) Naren Goswami

Click here to view Answer
Answer b) Karthik Nemmani. 14-year-old Indian-American boy, Karthik Nemmani, has won the 91st Scripps National Spelling Bee contest held annually in the US, becoming the 14th consecutive Indian-American champion in 11 consecutive years.

4. Foundation laid for India’s first Advanced DNA Forensic Lab in__________.
a) Chandigarh
b) Pune
c) Punjab
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer a) Chandigarh. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi has laid the foundation stone of an advanced DNA forensic laboratory here as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.

5. Theme of RIMPAC 2018 ____________.
a) Capable, Adaptive, Partners
b) Efficient, Talented, Partners
c) Accomplished, Experienced, Partners
d) Apt, Competent, Partners

Click here to view Answer
Answer a) Capable, Adaptive, Partners. As many as 26 countries, including India, would participate in the biennial Rim of the Pacific (RIMPAC) military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The theme this year is “Capable, Adaptive, Partners.”

6. Urmila Singh passed away at 71, is associated with________.
a) Cinema
b) Politician
c) Journalist
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Politician. Former Himachal Pradesh governor and Congress leader Urmila Singh died due to prolonged illness at a private hospital in Indore. She was 71. Belonging to a family of freedom fighters, Singh was appointed as the governor of Himachal Pradesh in 2010.

7. Who has been awarded as the ‘most inspiring icon of the year for Social Welfare’ award by the Dadasaheb Phalke International Film Festival?
a) Akshay Kumar
b) Sachin Tendulkar
c) Yuvraj Singh
d) Sushanth Singh Rajput

Click here to view Answer
Answer c) Yuvraj Singh. Indian star cricketer Yuvraj Singh awarded the ‘most inspiring icon of the year for Social Welfare’ award by the Dadasaheb Phalke International Film Festival (DIFF) for his exemplary contribution in the field of social welfare. Yuvraj was diagnosed with cancer (mediastinal seminoma) shortly after the World Cup.

8. Who is the current Prime Minister of Singapore?
a) Lee Hsien Loong
b) Hong Lee
c) Lee Hsien Yang
d) Goh Chok Tong

Click here to view Answer
Answer a) Lee Hsien Loong. Talks between Prime Ministers Narendra Modi and Lee Hsien Loong led to the signing of 8 agreements between the two sides which covered areas as wide as military cooperation and connectivity.

9. Which delivery service partners has been joined with IRCTC?
a) DTDC
b) BLUE DART
c) Professional
d) TRAPIGO

Click here to view Answer
Answer d) TRAPIGO. The IRCTC has joined hands with delivery service partners TRAPIGO and Shree Mahalakshmi Swayam Sahayata Bachat Ghat (Ratnagiri) to provide the choice of regional or local cuisines to passengers on trains.

10. North and South Korea hold high level talks at __________.
a) Kaesong
b) Panmunjom
c) Kaesŏng
d) Pyongyang

Click here to view Answer
Answer b) Panmunjom. North and South Korea has agreed to hold military and Red Cross talks later this month on reducing tensions and resuming reunions of families separated by the 1950-53 Korean War.

11. Who is the current Prime Minister of Spain?
a) Mariano Rajoy
b) Pedro Sanchez
c) Pablo Iglesias Turrión
d) Albert Rivera

Click here to view Answer
Answer b) Pedro Sanchez. Socialist leader Pedro Sanchez will become Spain’s seventh prime minister after a no-confidence vote in parliament unseated Mariano Rajoy’s conservative government.

12. Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018’ has been issued by which department?
a) Railway Department
b) Revenue Deprartment
c) Income Tax Department
d) Ministry of Finance

Click here to view Answer
Answer c) Income Tax Department. With the objective of obtaining people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion, a new reward scheme titled ‘Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018’ has been issued by the Income Tax Department.

Leave a Comment