Current Affairs Quiz – July 31 2018

Current Affairs Quiz – July 31 2018

1. Which state has launched Mobile Distribution Scheme Mobile Tihar?
a) Chhattisgarh
b) Maharastra
c) Madhya Pradesh
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer a) Chhattisgarh. Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojana.

2. Which state has signed MoU for the first Cow Sanctuary in State?
a) Tamilnadu
b) Karnataka
c) Rajasthan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Rajasthan. Rajasthan Government signed a MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first ‘Cow Sanctuary’, a shelter for 10000 cows.

3. Who has been appointed as the CEO of DNC?
a) Akshara Premkumar
b) Seema Nanda
c) Pragathi Prasad
d) Sivani Guru

Click here to View Answer
Answer b) Seema Nanda. Indian American Seema Nanda has been appointed as CEO of the opposition Democratic National Committee. She vowed to fight for the “Soul of the country” and help elect Democrats in every corner of the United States. She is the first Indian American ever to be the CEO of either the DNC or the Republican National Committee.

4. Who won Best Actress in Third BRICS Film Festival?
a) Sridevi Kapoor
b) Bhanita Das
c) Anushka Sharma
d) Radha L

Click here to View Answer
Answer b) Bhanita Das. Best Actress: Bhanita Das, Village Rockstars.

5. Who won the Canadian Open 2018?
a) Jordan Spieth
b) Rory McIlroy
c) Jason Day
d) Dustin Johnson

Click here to View Answer
Answer d) Dustin Johnson. Dustin Johnson, an American professional golfer, won the Canadian Open title. This is his third Professional Golfers’ Association (PGA) victory in 2018. This win is the 19th title of his career.

6. First Nepal-India Think Tank Summit Began in __________.
a) Kathmandu
b) Delhi
c) Mumbai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer a) Kathmandu. First Nepal-India Think Tank Summit Began in Kathmandu. The Think Tank summit is organized by the Asian Institute of Diplomacy and International Affairs and Nehru Memorial Museum Library.

7. Who has been awarded as Best Footballer for the year 2017-18 by Mohun Bagan club?
a) Shilton Paul
b) Sudip Chatterjee
c) Sourav Das
d) Rahim Ali

Click here to View Answer
Answer a) Shilton Paul. Goalkeeper Shilton Paul– Best Footballer for the year 2017-18.

8. Who has approved Aurobindo Pharma for generic anticoagulant injection?
a) WHO
b) USFDA
c) Indian Medical Association
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) USFDA. United States Food and Drug Administration (USFDA) has approved Aurobindo Pharma Limited for the manufacturing and marketing of Bivalirudin injection with the strength of 250 mg/vial.

9. ‘Mission Satyanishtha’ has been launched by _____________.
a) Indian Postal
b) Indian Telecom
c) Indian Railway
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Indian Railway. The Indian Railways launched ‘Mission Satyanishtha’ and a programme on Ethics in Public Governance, in a first-of-its-kind event, at a day-long function held at National Rail Museum, New Delhi.

10. ONGC conferred with INFRA Icon Award under which category?
a) Gold Energy
b) Global Energy
c) Earth Energy
d) All the Above

Click here to View Answer
Answer b) Global Energy. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) was awarded the INFRA Icon Award in the ‘Global Energy’ category at the mid-day INFRA Icons Awards 2018, in Mumbai. The award was given away by Additional Metropolitan Commissioner, Mumbai Metropolitan Region Development Authority (MMRDA), Pravin Darare.

Leave a Comment