Current Affairs Quiz – July 30 & 31 2020

Current Affairs Quiz – July 30 & 31 2020

1. International Day of Friendship is observed on________.
a) 17 June
b) 30 July
c) O2 August
d) 19 August

Click here to View Answer
Answer b) 30 July. The day also advocates the role that friendship plays in promoting peace in several cultures across the world.

2. Who has been appointed as CEO of Paytm money?
a) Aravind Pillai
b) Ginoth Pillai
c) Varun Sridhar
d) Vajrang Mishra

Click here to View Answer
Answer c) varun Sridhar. The investment & wealth management subsidiary of Paytm, Paytm Money has appointed Varun Sridhar as the new Chief Executive Officer (CEO) of the company.

3. Which insurance company has launched ‘Bohot Zaroori Hai’ campaign?
a) HDFC
b) PNB paribas
c) United India
d) Bharti AXA

Click here to View Answer
Answer d) Bharti AXA. Zaroori Hai’ for farmers in Maharashtra and Karnataka to encourage them about their yield protection and financial security.

4. who was honoured with “Karamveer Chakra Award” from UN and ICONGO?
a) Sunil SS
b) Veer Rampal
c) Abimanyu Pashwan
d) Shankar Yadav

Click here to View Answer
Answer a) Sunil SS. The founder of SS Motivation, Sunil ydv SS was honoured with “Karamveer Chakra Award” by Global Fellowship Award instituted by United Nations and International Confederation of NGO (iCONGO) at the ReX ConcLIVE hosted in IIT Delhi.

5. World Day Against Trafficking in Persons is observed on_____________.
a) 30 July
b) 16 June
c) August 23
d) September 07

Click here to View Answer
Answer a) 30 July. The 2020 theme for the World Day Against Trafficking: “Committed to the Cause – Working on the Frontline to End Human Trafficking”.

6. Which ministry has renamed as Ministry of Education?
a) Ministry of Human Resource Development
b) Ministry of Health and Family welfare
c) Ministry of Finance
d) Ministry of AYUSH

Click here to View Answer
Answer a) Ministry of Human Resource Development . The Union Cabinet has approved the change in the name of the ministry. The HRD Ministry is currently headed by Ramesh Pokhriyal Nishank.

7. Babita Phogat, Kavita Devi appointed as _________ sports deputy directors.
a) Gujarat
b) Haryana
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) haryana. Commonwealth Games medalist Babita Phogat and Kabaddi player Kavita Devi have been appointed as deputy directors in the Sports and Youth Affairs Department of Haryana.

8. Who has been appointed as MD and CEO of ICRA?
a) Ram Vilas
b) Priya Lal M
c) Aarthi Nair
d) N. Sivaraman

Click here to View Answer
Answer d) N. Sivaraman. He succeeds former MD and Group CEO Naresh Takkar. The post has been left vacant for one year after the termination of Naresh Takar in August 2019.

Leave a Comment