Current Affairs Quiz – July 30 2019

Current Affairs Quiz – July 30 2019

1. Which state CM has launched ‘Didi Ke Bolo’ campaign?
a) Punjab
b) West Bengal
c) Chattisgarh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal. Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee launched a unique initiative called ‘Didi Ke Bolo’ (Tell your sister) campaign to reach out to people of State.

2. Who has been appointed as interim President of Indian Youth Congress?
a) Saravanan M
b) Srivatsan
c) Srinivas BV
d) Rama Moorthy

Click here to View Answer
Answer c) Srinivas BV . Congress leader Srinivas BV was appointed as the interim President of the Indian Youth Congress (IYC) on Monday by the Congress President, said an All India Congress Committee communique signed by party General Secretary KC Venugopal.

3. Bandhan Bank headquarter is situated in_________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Thrissur
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer d) Kolkata. Private lender Bandhan Bank announced the appointment of Siddhartha Sanyal as chief economist and head of research who will spearhead the bank’s research and business strategy.

4. World Day Against Trafficking in Persons is observed on ___________.
a) 19 June
b) 25 June
c) 13 July
d) 30 July

Click here to View Answer
Answer d) 30 July.In a statement to mark World Day Against Trafficking in Persons, the UN Special Rapporteur on trafficking in persons, especially women and children, Maria Grazia Giammarinaro, urges States to step up efforts to ensure compensation for people who are trafficked.

5. World Day Against Trafficking in Persons – Theme for 2019 is_________________.
a) Human Trafficking : Call your government to Action
b) Human Trafficking : Call your nation to Action
c) Human Trafficking : Call your society to Action
d) Human Trafficking : Call your world to Action

Click here to View Answer
Answer a) Human Trafficking : Call your government to Action. Theme for 2019 : Human Trafficking : Call your government to Action

6. India’s 7th Economic Census begins from _____________.
a) Nagaland
b) Tripura
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) Tripura. India’s seventh Economic Census began from Tripura and a similar task would be launched in other States and Union Territories across the country next month, officials said.

7. Which state secretariat has renamed as Lok Seva Bhavan?
a) Himachal Pradesh
b) Odisha
c) Gujarat
d) uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik on Monday announced in the State Assembly that the Sachivalaya or Secretariat building in Bhubaneswar will now be called ‘Lok Seva Bhavan’.

8. Who has been appointed as ombudsman and ethics officer for Indian Federation of Sports Gaming?
a) Vamsi Krishnan
b) Anandh Yadav
c) AK Sikri
d) Arun Yadav

Click here to View Answer
Answer c) AK Sikri . The Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), India’s first self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector, has appointed justice (retired) A K Sikri as its ombudsman and ethics officer.

9. International Friendship Day is observed on ___________.
a) June 14
b) June 30
c) July 19
d) July 30

Click here to View Answer
Answer d) July 30. It was first proposed in 1958 in Paraguay as the ‘International Friendship Day’. It was initially promoted by the greeting cards’ industry, evidence from social networking sites shows a revival of interest in the holiday that may have grown with the spread of the Internet.

10. Vithalbhai Radadiya is passed away at 61, is associated with___________.
a) Sports
b) Cinema
c) Politics
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer c) Politics. In Gujarat, senior BJP leader and former Lok Sabha MP Vithalbhai Radadiya died. He was 61. He was ailing for some time. His son Jayesh Radadiya, who is a Minister in the State government, made the announcement about his death, through a tweet.

Leave a Comment