Current Affairs Quiz – July 29 & 30 2018

Current Affairs Quiz – July 29 & 30 2018

1. Who has been Appointed as CEO for HSBC India?
a) Surendra Rosha
b) Aravind Ramamoorthy
c) Arun Sathyan v
d) Karthik Kumar L

Click here to View Answer
Answer a) Surendra Rosha. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has announced the appointment of IIM Ahmedabad alumnus Surendra Rosha as CEO for HSBC India, subject to regulatory approvals.

2. Who won last Grand Prix race before F1 summer break?
a) Kimi Räikkönen
b) Fernando Alonso
c) Sebastian Vettel
d) Lewis Hamilton

Click here to View Answer
Answer d) Lewis Hamilton . Mercedes’ British driver Lewis Hamilton won the last Grand Prix race before the Formula One’s summer break in Hungary.

3. Who has become the first Indian to win gold in javelin throw at Commonwealth Games?
a) Dipika Patnak
b) Neeraj Chopra
c) Renuka M
d) Shabna Pandey

Click here to View Answer
Answer b) Neeraj Chopra. Neeraj Chopra, who became the first Indian to win gold in javelin throw at Commonwealth Games in April this year, won gold at the Savo Games in Finland. The 20-year-old hurled the javelin to a distance of 85.69m to bag the gold medal.

4. Who has become the first Welshman to win the Tour de France cycling race in Paris?
a) Richie Porte
b) Greg Van Avermaet
c) Geraint Thomas
d) Chris Froome

Click here to View Answer
Answer c) Geraint Thomas. Geraint Thomas became the first Welshman to win the Tour de France cycling race in Paris. The 32-year-old and his teammates enjoyed champagne while riding on their bikes during the 21st and final stage of the race in Paris.

5. Who is the current CM of Odisha?
a) Naveen Patnaik
b) Rajendra Narayan Singh Deo
c) Biju Patnaik
d) Biren Mitra

Click here to View Answer
Answer a) Naveen Patnaik. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the Rs 300 crore Rukura Medium Irrigation Dam project in Sundargarh district. This project will irrigate 5,800 hectares of the agricultural field.

6. Kapil Dev selected in Indian ___________ team for tournament in Japan.
a) Football
b) Golf
c) Volley Ball
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Golf. India’s 1983 Cricket World Cup-winning captain Kapil Dev has been selected in the national golf team to take part in the 2018 Asia-Pacific Senior Amateur Championship, which will be held from October 17 to 19 in Japan.

7. Which country has organised the ‘Sano Cricket Curry Festival’?
a) Sri Lanka
b) India
c) Bangladesh
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. International cricket’s governing body, ICC, organised the ‘Sano Cricket Curry Festival’ in the Japanese city of Sano to promote cricket in the nation.

8. Who won Russian Open Badminton Trophy?
a) H. S. Prannoy
b) B. Sai Praneeth
c) Sourabh Verma
d) Sameer Verma

Click here to View Answer
Answer c) Sourabh Verma. Ace Indian shuttler Sourabh Verma won the Russian Open Badminton trophy at Vladivostok. Sourabh won the Chinese Taipei Masters in 2016 and finished runners-up at Bitburger Open the same year.

9. Who won second consecutive international gold at Yasar Dogu International?
a) Malika Shasha
b) Bajrang Punia
c) Sakshi Malik
d) Sandeep Tomar

Click here to View Answer
Answer b) Bajrang Punia. Bajrang Punia won his second consecutive international gold and Sandeep Tomar won a silver medal at the Yasar Dogu International in Istanbul, Turkey. Indian wrestlers returned with 10 medals, including seven by women, from the ranking event.

10. International Army Games 2018 declared open in ___________.
a) Moscow
b) Kazan
c) Saint Petersburg
d) Sochi

Click here to View Answer
Answer a) Moscow. The International Army Games 2018 at Patriot Park in Moscow region was declared open by Russian Defence Minister Sergei Shoigu.

11. Which union minister has launched National Viral Hepatitis Control Program?
a) JP Nadda
b) Smriti Irani
c) Rajnath Singh
d) Arun Jaitley

Click here to View Answer
Answer a) JP Nadda . To eradicate viral hepatitis by the year of 2030, Union Minister J P Nadda launches National Viral Hepatitis Control Program. He released the Operational Guidelines for National Viral Hepatitis Control Program, National Laboratory Guidelines for Viral Hepatitis Testing and National Guidelines for Diagnosis and Management of Viral Hepatitis.

12. International Tiger Day is held annually on ___________.
a) 28 July
b) 29 July
c) 30 July
d) 31 July

Click here to View Answer
Answer b) 29 July. International Tiger Day is held annually on 29 July. It is an annual celebration to raise awareness for tiger conservation. It was created in 2010 at the Saint Petersburg Tiger Summit.

Leave a Comment