Current Affairs Quiz – July 28 & 29 2020

Current Affairs Quiz – July 28 & 29 2020

Current Affairs Quiz


1. World Hepatitis Day is observed on _________.
a) June 10
b) August 17
c) July 28
d) September 02

Click here to view Answer
Answer c) July 28. The theme of 2020 World Hepatitis Day is “Find the Missing Millions.”

2. World Nature Conservation Day is observed on______________.
a) July 28
b) October 17
c) November 04
d) December 12

Click here to view Answer
Answer a) July 28. World Conservation Day is celebrated internationally to increase awareness about the best practices to protect our natural resources.

3. ‘Dare to Dream 2.0’ contest launched by____________.
a) ISRO
b) DRDO
c) NASA
d) ARMY

Click here to view Answer
Answer b) DRDO. An innovation contest ‘Dare to Dream 2.0’ has been launched by the Defence Research and Development Organisation (DRDO).

4. Indian government handed over 10 diesel locomotives which country?
a) Nepal
b) Maldives
c) Myanmar
d) Bangladesh

Click here to view Answer
Answer d) Bangladesh. India handed over 10 diesel locomotives to Bangladesh on July 27, 2020. The move will provide the neighboring country mobility solutions for both the intra-country and inter-country movement.

5. Who is the new Prime Minister of Tunisia?
a) Elyes Fakhfakh
b) Gladys Victoria
c) Myafan Schenger
d) Hichem Mechichi

Click here to view Answer
Answer d) Hichem Mechichi. Tunisia’s interior minister, Hichem Mechichi has been appointed as the new Prime Minister of the country.

6. Who has been appointed as the Commandant, Indian Naval Academy (INA)?
a) Hampiholi
b) Dinesh K Tripathi
c) Renith Prem
d) Abhinav Mishra

Click here to view Answer
Answer a) Hampiholi. Vice Admiral MA Hampiholi, AVSM, NM has assumed charge as the Commandant, Indian Naval Academy (INA).

7. Which Indian climate activist has named by UN chief to new advisory group?
a) Seethal Gupta
b) Rohini Nair
c) Archana Soreng
d) Muhammed Nawab

Click here to view Answer
Answer c) Archana Soreng. Indian climate activist, Archana Soreng has been named by UN Secretary-General Antonio Guterres to his new advisory group comprising young leaders.

8. From which country, Fleet of 5 Rafale multi-role combat jets arrived in India?
a) Canada
b) France
c) Italy
d) Germany

Click here to view Answer
Answer b) France. A fleet of five French-manufactured Rafale multi-role combat jets arrived in India.

9. Stuart Broad became 7th bowler to take 500 Test wickets, belongs to which country?
a) England
b) New Zealand
c) Australia
d) Zimbabwe

Click here to view Answer
Answer a) England. England cricketer, Stuart Broad becomes 7th bowler to take 500 wickets in Test cricket. Stuart Broad achieved an elusive milestone on Day 5 of the third Test against West Indies in Manchester. Kraigg Brathwaite became Stuart Broad’s 500th-Test wicket.

10. With which bank, IRCTC launched Co-branded Contactless Credit Card?
a) SBI
b) HDFC
c) Axis bank
d) IOB

Click here to view Answer
Answer a) SBI. Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) and SBI Card has launched a new Co-branded Contactless Credit Card on RuPay Platform.

11. Who is the Union Minister for Chemicals and Fertilizers ?
a) DV Sadananda Gowda
b) Nirmala Sitharaman
c) Ram Vilas Paswan
d) Smrithi Irani

Click here to view Answer
Answer a) DV Sadananda Gowda. Union Minister for Chemicals and Fertilizers Shri DV Sadananda Gowda has launched four schemes for the promotion of domestic manufacturing of bulk drugs and medical devices parks in the country.

12. Global Tiger Day is observed on____________.
a) June 29
b) July 29
c) April 13
d) May 15

Click here to view Answer
Answer b) July 29. This year, the Global Tiger Day is celebrated with the slogan, “Their Survival is in our hands”.

13. Bureau of Indian Standard’s Mobile App launched __________.
a) BIS-Calc
b) BIS-Crop
c) BIS-Care
d) BIS-ConWD

Click here to view Answer
Answer c) BIS-Care. Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Ram Vilas Paswan launched the Bureau of Indian Standard’s Mobile App BIS-Care on 27 July.

14. Finance Minister Nirmala Sitharaman attended __________ Annual Meeting of Board of Governors of AIIB.
a) 5th
b) 7th
c) 9th
d) 11th

Click here to view Answer
Answer a) 5th. Union Minister of Finance & Corporate Affairs Nirmala Sitharaman attended the 5th Annual Meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) through a video conference in New Delhi on 28 July.

15. Where is the headquarters of AIIB located?
a) New Delhi
b) Beijing
c) Stockholm
d) Tehran

Click here to view Answer
Answer b) Beijing. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank headquartered in Beijing. Like other development banks, its mission is to improve social and economic outcomes in its region, Asia, and beyond.

16. The first batch of Rafale Aircraft touched down at which Indian air base?
a) Ambala Air Force Station
b) Awantipur Air Force Station
c) Pathankot Air Force Station
d) Udhampur Air Force Station

Click here to view Answer
Answer a) Ambala Air Force Station. The first batch of five Rafale combat aircraft landed at the Ambala Air Force Station in India on July 29, 2020. The jets were welcomed in India with a water cannon salute.

Leave a Comment