Current Affairs Quiz – July 27 2020

Current Affairs Quiz – July 27 2020

1. India extended medical assistance worth about USD 1 million to _____________.
a) Sri Lanka
b) North Korea
c) South Korea
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer b) North Korea. Government of India (GoI) has sent $1 million worth of anti-tuberculosis medicine to North Korea per a request from the World Health Organization (WHO).

2. Who has been appointed the Governor of Madhya Pradesh?
a) Anandiben Patel
b) Shukla Govind
c) Lalji Tandon
d) Kumara Singaram

Click here to view Answer
Answer a) Anandiben Patel. President of India, Ram Nath Kovind has appointed the Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel to discharge the functions of the Governor of Madhya Pradesh.

3. Which government launched portal “Rozgar Bazar”?
a) Pondicherry
b) Goa
c) Diu and Daman
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer d) New Delhi. Delhi government has launched the portal named as “Rozgar Bazar”, a sort of marketplace for job seekers and the people recruiters.

4. 82nd Raising Day of Central Reserve Police Force is observed on__________.
a) July 27
b) June 10
c) August 17
d) September 12

Click here to view Answer
Answer a) July 27. CRPF has the mandate to secure internal security scenario and is at the forefront to keep our nation safe.

5. Which company has become world’s no 2 energy company?
a) Saudi Aramco
b) Reliance Industries
c) ExxonMobil Corp
d) Adani Green

Click here to view Answer
Answer b) Reliance Industries. Reliance Industries Ltd., controlled by Asia’s richest man, toppled ExxonMobil Corp. to become the world’s largest energy company after Saudi Aramco, as investors piled into the conglomerate lured by the Indian firm’s digital and retail forays.

6. Who has been appointed as Director of IISc by the Governing Council of the Institute?
a) Anurag Kumar
b) Halim Shah
c) Govindan Rangarajan
d) Akshay Thakkur

Click here to view Answer
Answer c) Govindan Rangarajan. He will be succeeding Prof Anurag Kumar, who will superannuate from his service at IISc. Professor Govindan Rangarajan has been formally appointed by the Governing Council of the Institute as the next Director of IISc.

7. India secured _________ rank among top 10 countries gaining forest area in the world – FAO.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fifth

Click here to view Answer
Answer c) Third. India has ranked third among the top 10 countries that have gained in forest areas in the last decade, the latest Global Forest Resources Assessment (FRA) brought out by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations has said.

8. Indian-origin Kala Narayanasamy honoured with President’s Award in ____________.
a) USA
b) Canada
c) Belgium
d) Singapore

Click here to view Answer
Answer d) Singapore. Indian-origin nurse, Kala Narayanasamy in Singapore has conferred with the President’s Award for Nurses for serving on the frontline during the COVID-19 pandemic.

Leave a Comment