Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2018

Current Affairs Quiz – July 25 & 26 2018

1. Who will open startup incubator in China despite website ban?
a) Google
b) What’s up
c) Facebook
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer c) facebook. Facebook has obtained a licence to set up a startup incubator in China despite its website being banned in the country since 2009. The $30-million subsidiary will be located in Hangzhou city, to reportedly make small investments and give advice to local businesses. It is the first time Facebook got its name into the country after China blocked the platform.

2. Regulator asked from which company to reveal powder ingredients?
a) J & J
b) Heinz
c) Patanjali
d) Hindustan uniliver

Click here to View Answer
Answer. a) J&J. India’s drug regulator Central Drugs Standard Control Organisation has reportedly asked Johnson and Johnson (J&J) to reveal the composition of its talcum powder. The move comes after J&J’s US parent was ordered to pay $4.7 billion? on claims that asbestos in its powder caused ovarian cancer. Talcum powder is made from talc, a mineral composed of silicon, magnesium and oxygen.

3. Which planet will be closest to Earth in 15 years on July 31?
a) Jupiter.
b) Saturn
c) Mars
d) Venus

Click here to View Answer
Answer c) mars. Mars will appear brightest from July 27 to July 30 and make its closest approach to the Earth on July 31, NASA said. At a distance of 57.6 million km, it will be the closest since 2003. In 2003, Mars was the closest in nearly 60,000 years, at 55.7 million km, which won’t be repeated until the year 2287.

4. Which organization recommends abolishing practice of confession in churches?
a) National Commission of Women
b) NGT
c) SC
d) National commission for minority

Click here to View Answer
Answer a) National Commission of Women. National Commission of Women (NCW) has recommended abolishing the practice of confessions in churches as it can lead to blackmailing of women. “The priests pressure women into telling their secrets,” said the NCW chairperson. This comes amid the recent case wherein five priests of a Kerala church were accused of using a woman’s confession to sexually abuse her for years.

5. Man, who wins Ramon Magsaysay award inspired which of the following film?
a) 3 idiots
b) PK
c) Satyagraha
d) Dangal

Click here to View Answer
Answer a) 3 idiots. Indian innovator Sonam Wangchuk, who was the inspiration for the character Rancho in the movie ‘3 Idiots’, has been awarded the 2018 Ramon Magsaysay Award for “harnessing nature, culture and education for community progress”. Dr Bharat Vatwani, the other Indian to be awarded the prize this year, was honoured for “restoring health and dignity to troubled lives”.

6. Which country demanded Australia to change its flag?
a) USA
b) France
c) New Zealand
d) China

Click here to View Answer
Answer c) New Zealand. As the Flag of New Zealand looks similar to that of Australia, Acting New Zealand PM Winston Peters is demanding Australia to change their flag. Notably, the New Zealand flag was adopted 52 years Before the Australian flag and was adopted in 1902, replacing the union jack. The Australian flag was adopted in 1954, after going through three previous iterations since 1901. Both the Australian and New Zealand flags are based on the British blue ensign.

7. Who is appointed Rishi Srivastava as CEO & MD?
a) Reliance
b) Tata AIA Life
c) LIC
d) Mahindra

Click here to View Answer
Answer b) Tata AIA Life. Srivastava will take over from current chief executive officer Naveen Tahilyani who takes over as chief executive officer, group partnership distribution, AIA Group, Hong Kong. His appointment as CEO & MD of Tata AIA Life Limited is subject to regulatory approval from insurance regulator IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India).

8. Name the district which became 1st ODF district in Bihar?
a) Patna
b) Sitamarhi
c) Gaya
d) Ranchi

Click here to View Answer
Answer b) Sitamarhi. Under Swachh Bharat Abhiyan, Construction of over two lakh toilets in the last two months ensured that Sitamarhi became the first open defecation free (ODF) district in Bihar. Sitamarhi became the 416th ODF district in India. The district administration disbursed Rs 12,000 per toilet to 50,000 beneficiary households on July 21. Presently, Bihar needs to construct another 6 lakh toilets across its 37 remaining districts.

9. Michael Ondaatje belong to which country?
a) UK
b) Canada
c) USA
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) Canada. Sri Lankan-born Canadian author Michael Ondaatje has again made the Man Booker Prize list with his latest novel ”Warlight”, which tells the story of two orphans in London in the immediate aftermath of World War II. Ondaatje’s “The English Patient,” which won the Booker in 1992, was named winner of the Golden Man Booker winner on July 8, a special award to mark the Booker’s 50th anniversary. 2018 Man Booker Prize includes six U.K. writers, three from the United States, and two each from Canada and Ireland

10. Which Indian States does not launch Swachh Survekshan Grameen 2018?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) MP. Maharashtra, Uttar Pradesh and Jharkhand launched Swachh Survekshan Grameen 2018 (SSG-2018), which was announced by Ministry of Drinking Water and Sanitation on July 13, 2018.

Under the SSG 2018, an independent survey agency will conduct survey in all districts from August 1 – 31, 2018 on the basis of sanitation (Swachhata) parameters. The top performing states and districts would be awarded on October 2, 2018, ie., birth anniversary of Mahatma Gandhi. As part of Swachh Survekshan Grameen, 6980 villages in 698 districts across India will be covered.

11. Who is the Union Minister of Women and Child Development?
a) Prakash Javadekar
b) Smriti Irani
c) Rajnath Singh
d) Maneka Gandhi

Click here to View Answer
Answer d) maneka Gandhi. To mark World Day against Trafficking in Persons on July 30, Women and Child Development Ministry has invited people to send logo and tagline for ‘Childline 1098’, which is India’s first 24-hour, free, emergency phone service for children in need of aid and assistance. At present, Childline 1098 is operational at 450 locations, including 76 key railway stations, across India. Union Minister of Women and Child Development is Maneka Gandhi.

12. Which company announces a Strategic Partnership with Fincare Small Finance Bank?
a) Oxigen
b) Reliance
c) Kotak
d) Mahindra

Click here to View Answer
Answer a) oxygen. Oxigen and Fincare Small Finance Bank signed an agreement to roll out the Branchless Banking services using Oxigen flagship Point of Sale device called the Oxigen Micro ATM Super PoS. The event hosted by Brand Ambassador Grand Master Viswanathan Anand. Oxigen has been marching forward on its financial inclusion agenda to offer Branchless banking services to India’s rural unbanked/underbanked segments.

13. Which Government launches Green Mahanadi Mission?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) odisha. Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik launched the ‘Green Mahanadi Mission’. The CM launched the mission by planting a sapling on the bank of river Mahanadi during his visit to Boudh and Subarnapur districts in western Odisha.
The ‘Green Mahanadi Mission’ is a plantation drive under which 2 crore saplings will be planted along the Mahanadi river and its tributaries. The main objective of the mission is to stop soil erosion on river banks and recharge the groundwater reserve

14. Which state government passed resolution to change name of state?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer d) West Bengal. The ruling Trinamool Congress government placed a proposal in the state assembly to change the name of West Bengal to “Bangla” in all languages. The proposal will now be sent to the Home Ministry for approval, and the name of the state will be changed only if the Ministry approves it.
On August 29, 2016, the state Assembly had passed a resolution to change the name of West Bengal to ‘Bengal’ in English, ‘Bangla’ in Bengali and ‘Bangal’ in Hindi. The Union ministry of home affairs rejected the proposal saying that a state cannot have three different names in three different languages.

15. Which state became India’s Top State in producing Renewable Energy?
a) Maharashtra
b) Karnataka
c) Jharkhand
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. According to the report of ‘The Institute For Energy Economics and Financial Analysis’ (IEEFA), Karnataka has emerged as the leading state for generating renewable energy in India this year, with a total installed capacity of 12.3 gigawatts (GW), as of March 2018.
Tamil Nadu ranks second in producing Renewable Energy. The world’s largest solar park was set up at an investment of Rs 16,500 crore at Pavagada in Karnataka’s Tumakuru district. This 2,000 MW park is named as ‘Shakti Sthala’.

16. Which country will hold international conference of female parliamentarians?
a) USA
b) Ireland
c) France
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer b) Ireland. Named “The International Congress of Parliamentary Women’s Caucuses” will be held at Dublin Castle on September 9-10 and the event will be attended by an estimated 300 delegates from over 27 countries. Thi conference is organised by the Irish Women’s Parliamentary Caucus (IWPC), a cross-party forum for female parliamentarians within the Irish parliament.

17. Gandhi: The years that changed the world is written by?
a) Salman Rushdie
b) Salman Khurshid
c) Ramchandra Guha
d) Pranab Mukharjee

Click here to View Answer
Answer c) Ramchandra Guha. A book titled “Gandhi: The years that changed the world (1914-1948)” has been written by Ramachandra Guha. This book will be released in September 2018 and narrates the story of Gandhi’s life, from his departure from South Africa to his assassination in 1948.
This book will be will be published by Penguin Random House India. The author has written several bestselling books like “India After Gandhi” and “Gandhi Before India”.

18. Which Indian force participated In Australias Pitch Black Exercise?
a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Indian Airforce
d) Para commando

Click here to View Answer
Answer c) Indian airforce. An Indian Air Force contingent comprising of four Su-30 MKI fighter aircraft landed at Darwin Air Force Base, Australia for participating in the Exercise Pitch Black-2018. This is the first time that an Indian Air Force contingent is participating in this multinational air exercise in Australia. The Indian Air Force contingent consists of 145 personnel. The contingent will undertake simulated air combat exercises in a controlled environment.

19. National Sports Day 2018 will be celebrated on?
a) August 29
b) September 25
c) July28
d) August 4

Click here to View Answer
Answer b) September 25. The Sports Ministry has postponed the National Sports Day to September 25, 2018. It has also announced that the outstanding performances of players at the Asian games could be considered for the National Sports Awards.
Every year, the Sports Day is traditionally celebrated on August 29. But this year, with the Asian Games going on, the ministry has decided to postpone the event this time. The Asian Games are scheduled from August 18-September 2. Hence the National Sports Day will be held on September 25.

 

Leave a Comment