Current Affairs Quiz – July 23 & 24 2018

Current Affairs Quiz – July 23 & 24 2018

1. Who will head the high-level committee to probe mob lynchings?
a) Narendra Modi
b) Rajnath singh
c) Arun Jateliy
d) Bharat Arun

Click here to View Answer
Answer b) rajnath Singh. The Centre has announced a four-member committee headed by the Union Home Minister Rajnath Singh to suggest laws against lynching and mob violence. A Group of Ministers was also constituted to make recommendations to the Prime Minister for legislation on lynching. This comes after the Supreme Court asked the Parliament to come up with a law on lynchings.

2. K2 also known as
a) Peak of Peaks
b) Mountains king
c) Savage Peak
d) Savage Mountain

Click here to View Answer
Answer d) savage mountain. Poland’s Andrzej Bargiel became the first person to ski down the world’s second-highest mountain, the 8,611-metre high K2 peak in Pakistan. K2 also known as “Savage Mountain” is considered to be a more challenging climb than the world’s highest peak, Mount Everest.

3. Who will introduce Drone delivery system for medical supplies?
a) AIMS
b) PGI
c) IIPH
d) Medanta

Click here to View Answer
Answer c) IIPH. Indian Institute of Public Health – Hyderabad (IIPH-H) is developing a drone delivery system for medical supplies, with a temperature-controlled payload box, to be delivered to a remote village in the State without delay.
The aim of the Digital Drone-based Real-Time Advanced Medical Modular Logistics system (2DREAM) project is to reach the remote areas and deliver the temperature-sensitive payload in 30 minutes. IIPH-H has partnered with the prestigious US-based Johns Hopkins University to develop the temperature-controlled vaccine box.

4. Delhi AIIMS signed MoU with which IIT for education and research purposes?
a) Mumbai
b) Kharagpur
c) Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer b) kharagpur. The AIIMS has signed a MoU with the Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur, for collaboration in education, research outreach and medical services. The agreement included initiating joint degrees such as PhD, M.D.-PhD, M.Sc-PhD and coordinated internship programmes.
It is aimed to promote interaction and collaboration among faculty members, scientists and students of the two premier institutes in their respective domains, to carry out joint academic and research programmes, joint supervision of masters and doctoral students, and collaborative research.

5. Which country tops the medal tally at Junior Asian Wrestling Championship?
a) Iran
b) India
c) Israel
d) France

Click here to View Answer
Answer a) iran. India won 8 medals in the Junior Asian Wrestling championship. The medallist comprises of 2 gold, 3 Silver and 3 bronzes. Sachin Rathi won gold in the category of 74 kilograms. Deepak Punia won gold in the category of 86-kilogram category. Iran topped the championship with the 189 points. India secured 173 points and Uzbekistan secured 128 points.

6. Which country declared end of Ebola outbreak?
a) South Africa
b) Nigeria
c) West Indies
d) Democratic Republic of Congo

Click here to View Answer
Answer d) Democratic Republic of Congo. The Democratic Republic of Congo has declared the end of an Ebola outbreak which was first reported in the month of May in Bikoro province. More than 30 people were killed and over 50 people were infected in the outbreak, the Health Ministry said. It was the ninth Ebola outbreak since the discovery of the virus in Congo in 1976.

7. Which country gets its first woman chief justice of high court?
a) Iran
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer b) Pakistan. Justice Tahira Safdar has been nominated as the first woman chief justice of a Pakistani high court. She will take charge of her new role following the retirement of incumbent Balochistan High Court Chief Justice Muhammad Noor Meskanzai on August 31. In 1982, Safdar became the first woman civil judge in Balochistan.

8. In which country Kampala is located?
a) Afghanistan
b) Iraq
c) Uganda
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Uganda. PM Modi thanked President Museveni for his long association with India and for taking special care of people of Indian origin in Uganda. India and Uganda exchanged 3 MoUs covering the defence sector, cultural exchanges and diplomatic passport holders.
Prime Minister Narendra Modi said that India will continue to assist Uganda in its growth journey in every possible field. He also announced a gift of a state of the art Cancer therapy machine to the Uganda Cancer Institute.

9. Kargil Vijay Diwas is celebrated on
a) 25 july
b) 26 july
c) 24 july
d) 20 july

Click here to View Answer
Answer b) 26 july. 19th Kargil Vijay Diwas celebrations begin at Drass War Memorial in Jammu and Kashmir. The Kargil Vijay Diwas is celebrated for three days; from 24th July till 26th July; every year, to commemorate India’s emphatic victory against Pakistan.
It remembers the supreme sacrifice of 500 war heroes who laid down their lives and those who are still alive. Various cultural programmes have been organised for the three-day event.

10. To which country China offered a gift of USD 295 million?
a) Bangladesh
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer b) Sri Lanka. Chinese President Xi Jinping offered a gift of $295 million to Sri Lanka, as Beijing tries to expand its influence in the island nation. President Maithripala Sirisena of Sri Lanka, a partner in China’s Belt and Road project, made the announcement at a ceremony to mark the start of construction of a Chinese-funded kidney hospital in his home constituency of Polonnaruwa. China has gifted $295 million for the utilization of the project.

11. Which bank got RBI nod to enter Bahrain, Kuwait, Spore?
a) Bank of America
b) Federal Bank
c) Bank of Chicago
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) federal bank. Federal Bank was waiting for local clearances to start operations around Bahrain, Kuwait, Spore already it has representative offices in Abu Dhabi and Dubai. The bank mainly focuses on the digital alternatives to reach out to more customers. It’s turnover around 380 crores

12. Which city will host Olympics in 2020?
a) London
b) Shanghai
c) New York
d) Tokyo

Click here to View Answer
Answer d) Tokyo. The Tokyo 2020 Olympic Organising Committee launched the official Olympic Game mascot named ‘Miraitowa’ and Paralympic Game mascot christened ‘Someity’.
A big-eyed, blue-checked character “Miraitowa” name was a combination of the Japanese words for future and eternity, expressing “hope for a bright future stretching off forever.” The pink, pointy-eared “Someity” name comes from the word for Japan’s iconic cherry blossoms and also sounds a bit like the English words “so mighty”.
The next Olympic Games will be held in Tokyo between July 24 and August 9, 2020 and Paralympic Games from August 25 to September 6, 2020.

13. What is the minimum yearly deposit for Sukanya Samriddhi account?
a) 1000
b) 500
c) 250
d) 400

Click here to View Answer
Answer c)250. The government has slashed the minimum annual deposit requirement for accounts under the Sukanya Samriddhi Yojana (SSY) to Rs 250 from Rs 1,000. The maximum amount that can be deposited in a year is Rs 1.5 lakh.
Sukanya Samriddhi scheme was launched in January 2015, under which a parent or legal guardian can open an account in the name of the girl child until she attains the age of ten years.
The account opened under the scheme will be valid for 21 years from the date of opening, after which it will mature and the money will be paid to the girl child in whose name the account is opened.

14. Which country became India’s second largest oil supplier?
a) USA
b) Iran
c) Russia
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer b) iran. Iran has overtaken Saudi Arabia to be the second largest supplier of crude oil to Indian public sector firms during April-June quarter. Iraq remains India’s No:1 supplier of crude. State firms that buy oil from Iran include Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd (MRPL), Indian Oil Corp (IOC) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL). New Delhi shipped in 7.27 million tonnes of oil from Iraq, while shipments from Saudi Arabia totalled 5.22 million tonnes.

15. Who is the HRD minister of India?
a) Prakash Javadekar
b) Smriti Irani
c) Rajnath Singh
d) Arun Jatiely

Click here to View Answer
Answer a) Prakash Javadekar. The Lok Sabha passed the National Council for Teacher Education (Amendment) Bill to post-facto approval to Central/State institutions that are conducting teacher education courses without NCTE approval.
HRD Minister Prakash Javadekar said that it has been done as a one-time measure to ensure the benefit of the students who have appeared for B.Ed, M.Ed and various other exams in institutes that are not recognised. He also said that there are also plans to start an integrated four-year B.A.-B.Ed, B.Sc.-B.Ed and B.Com-B.Ed courses to benefit the students.

 

Leave a Comment