Current Affairs Quiz – July 22 & 23 & 24 2020

Current Affairs Quiz – July 22 & 23 & 24 2020

1. Who has won the Gulbenkian Prize for Humanity?
a) Severn Cullis
b) Alexandria Villasenor
c) Kehkashan Basu
d) Greta Thunberg

Click here to view Answer
Answer d) Greta Thunberg. The Gulbenkian Prize for Humanity, awarded annually, in the amount of 1 million euros, aims to recognise people, groups of people and/or organisations from all over the world.

2. “ANASIS – military communications satellite belongs to which country?
a) USA
b) Russia
c) South Korea
d) India

Click here to view Answer
Answer d) India. South Korea launched its first-ever military communications satellite “ANASIS-II” by private operator SpaceX on 21 July 2020. The information was passed by Seoul’s Defense Acquisition Program Administration (DAPA).

3. “Manodarpan” initiative to be launched by?
a) Ministry of HRD
b) Ministry of Defence
c) Ministry of Home affairs
d) Ministry of External affairs

Click here to view Answer
Answer a) Ministry of HRD. Ministry of Human Resources and Development will launch “Manodarpan” initiative under Atma Nirbhar Bharat Abhiyan.

4. PASSEX Exercise conducted between India and_____________.
a) Nepal
b) USA
c) Japan
d) Australia

Click here to view Answer
Answer b) USA. The US Navy carrier USS Nimitz conducted maritime drills with Indian warships in the Middle East. The PASSEX exercise comes during a period when India and China are locked in tensed border.

5. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has provided drones named ‘_______________’.
a) Armed
b) Bharat
c) Sunnar
d) Ind-Robot

Click here to view Answer
Answer b) Bharat. The indigenously developed drones are sent in order to provide accurate surveillance along the Line of Actual Control in high altitude and mountainous terrains of Eastern Ladakh.

6. With which country India signed agreement between “Emergency Medical Services” ?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Burma
d) Maldives

Click here to view Answer
Answer d) Maldives. India and Maldives have signed an agreement for the establishment of ‘Emergency Medical Services’ in Male, Maldives. The Emergency Medical Service is financed by India under grant assistance of 20 million USD for neighbouring countries.

7. Who has recieved Toonz Media Award 2020?
a) Arnab Chaudhuri
b) Rahul Bhaswar
c) Chindhuri Asnab
d) Suman Ghosh

Click here to view Answer
Answer a) Arnab Chaudhuri . The ‘Legend of Animation’ award instituted by the Toonz Media Group (TMG) as part of the Animation Masters Summit (AMS) 2020 – Digital Edition will be posthumously conferred to the legendary animation director Arnab Chaudhuri.

8. Who has been appointed as MD & CEO of Karur Vysya Bank?
a) Ramesh Boddu
b) Joshna Yaswanth
c) Bijesh M
d) Vishnu Prathap

Click here to view Answer
Answer a) Ramesh Boddu. Board of Directors of the Karur Vysya Bank has appointed Ramesh Babu Boddu as a Managing Director & Chief Executive Officer of the bank.

9. Consumer Protection Act, 2019 comes into force in India, it has replaced Consumer Protection Act, _________.
a) 1979
b) 1983
c) 1986
d) 1993

Click here to view Answer
Answer c) 1986. The new act has been introduced to offer protection to buyers from traditional sellers as well as from the new e-commerce retailers/platforms. It will protect the consumer rights through its various notified Rules and provisions and will empower consumers and hence help them in protecting their rights.

10. What is the name of China’s ambitious Mars Rover Mission?
a) Tiang-1
b) Tianwen-1
c) Zing-VI
d) Xiango-II

Click here to view Answer
Answer b) Tianwen-1. China has successfully launched “Tianwen-1” its first independent mission to Mars. A Long March 5 rocket carrying the spacecraft ignited at the Wenchang Space Launch Site in south China’s tropical Hainan province.

11. HAMMER missiles belongs to?
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) CPRF

Click here to view Answer
Answer c) Air Force. The Indian Air Force has decided to procure HAMMER missiles from France to further boost its combat capabilities.

12. Kakrapar Atomic Power Plant is situated in___________.
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to view Answer
Answer a) Gujarat. The Kakrapar Atomic Power Plant 3 (KAPP-3) in Gujarat has successfully achieved its ‘criticality’ at 9.36 am on July 22, 2020, around 25 years after last unit was commissioned.

13. India successfully test fires Nag Missile – HELINA, has now been renamed as________________.
a) Sambrat
b) Viruksh
c) Dhruvastra
d) Banatyan

Click here to view Answer
Answer c) Dhruvastra. The missile system can engage targets in direct hit mode and attack mode. Also, the system has all-weather day and night capability, defeat battle tanks with conventional armour and explosive reactive armour.

14. Who has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of National Mineral Development Corporation (NMDC)?
a) Gautam Thakur
b) Habibullah Sham
c) Rayane Mithun
d) Sumit Deb

Click here to view Answer
Answer d) Sumit Deb. His tenure as the CMD of NMDC would be applicable till 28 February, 2023. He will succeed N Baijendra Kumar as the CMD of NMDC who will retire as CMD on 31st July 2020.

15. India’s first numberless card has launched by_____________.
a) Paypal
b) Phonepe
c) Google Pay
d) FamPay

Click here to view Answer
Answer d) FamPay. Teenagers can now use FamCard like a debit card to make payments independently, without asking parents for physical cash or their debit/credit card.

16. “Godhan Nyay Yojna” has launched by which state?
a) Uttar Pradesh
b) Chattisgarh
c) Odisha
d) Assam

Click here to view Answer
Answer b) Chattisgarh. The scheme will help to promote cattle rearing, ensure the safety of livestock, help cattle ranchers earn extra income, help in tackling the problem of open grazing by stray cattle and encourage the use of organic fertilizers as well as boost rural economy among other things.

17. Who has been appointed as MD & CEO of SBI General Insurance?
a) PC Kandpal
b) Ajay Singh
c) Vijay Malhotra
d) Abhay Yash

Click here to view Answer
Answer a) PC Kandpal. He is serving as the deputy CEO of SBI General Insurance since June 2019. He will replace Pushan Mahapatra who has been appointed as director (strategic investments & digital initiatives).

18. National Broadcasting Day is observed on ____________.
a) 23 July
b) 27 June
c) 19 August
d) 04 September

Click here to view Answer
Answer a) 23 July . The first-ever radio broadcast in India went on air from the Bombay Station on 23 July 1927.

19. What is the capital of Nicaragua?
a) Male
b) Tehran
c) Managua
d) Tushambir

Click here to view Answer
Answer c) Managua. The Central American country, Republic of Nicaragua became the 87th country to sign the International Solar Alliance(ISA) Framework Agreement.

20. Which actor has launched ‘Pravasi Rojgar’ app to help migrants?
a) Amir Khan
b) Salman Khan
c) Sonu Sood
d) kangana Ranaut

Click here to view Answer
Answer c) Sonu Sood. The initiative will be supported by community outreach in the villages to find the right employment opportunities for migrant workers in different parts of the country.

21. Nusrat Zaheer who passed away at 69, is associated with_________.
a) Writer
b) Lyricist
c) Journalist
d) Actor

Click here to view Answer
Answer a) Writer. Renowned Urdu writer and translator Nusrat Zaheer passed away in Saharanpur in Uttar Pradesh at the age of 69. Zaheer had been ill for the last few months. He is survived by his wife and four daughters.

22. India will have around ___________ renewable energy by 2030, by power ministry.
a) 20%
b) 30%
c) 50%
d) 60%

Click here to view Answer
Answer d) 60%. India will have around 60 per cent of its installed electricity generation capacity from clean sources by 2030, Power and New & Renewable Energy Minister R K Singh said.

Leave a Comment