Current Affairs Quiz – July 21 & 22 2018

Current Affairs Quiz – July 21 & 22 2018

1. Which government has been rated as the best-governed state in India?
a) Tamil Nadu
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. Kerala has been rated as the best-governed state in India for the third consecutive time in the Public Affairs Index released by Bengaluru-based think tank Public Affairs Centre (PAC). While Tamil Nadu was rated second on the index, Madhya Pradesh, Jharkhand and Bihar were ranked the lowest. The index was based on 100 indicators, which were derived from government data.

2. Who won the German Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Kunlavut Vitidsarn

Click here to View Answer
Answer a) Lewis. Four-time world champion Lewis Hamilton won the German Grand Prix despite starting from the 14th position on the grid. Hamilton’s championship rival Sebastian Vettel crashed while leading the race with 15 laps to go. The Mercedes driver now leads Vettel by 17 points in the championship standings with 10 races to go.

3. Who has been named as the 2017 All India Football Federation (AIFF) Player of the Year?
a) Christino Ronaldo
b) Lionel Messi
c) Sunil Chhetri
d) Bhaichung Bhutia

Click here to View Answer
Answer c) Sunil Chhetri. Inspirational captain Sunil Chhetri was named as the 2017 All India Football Federation (AIFF) Player of the Year by the national body

4. Who won the the gold medal at the Asian Junior Badminton Championships?
a) Kunlavut Vitidsarn
b) Lakshya Sen
c) Gautam Thakkar
d) PV Sindhu

Click here to View Answer
Answer b) Lakshya Sen. Indian shuttler Lakshya Sen became the first men’s singles player from India in 53 years to win the gold medal at the Asian Junior Badminton Championships. The 16-year-old beat world number one Kunlavut Vitidsarn to become only the third Indian after Gautam Thakkar and PV Sindhu to bag a gold medal at the Asian Junior Championships.

5. Who became the first man to hold all four world cruiser weight titles?
a) Oleksandr Usyk
b) Murat Gassiev
c) Kunlavut Vitidsarn
d) Paul Kagame

Click here to View Answer
Answer a) Oleksandr Usyk. Ukrain’s Oleksandr Usyk beat Russian rival Murat Gassiev by a unanimous decision to become the first man to hold all four world cruiserweight titles. With the win Usyk also claimed the inaugural World Boxing Super Series Ali Trophy. Usyk, the 31-year-old Olympic gold medallist, ended Gassiev’s 26-match unbeaten streak to claim the WBA and IBF titles from him.

6. Who launched world’s heaviest communications satellite?
a) ISRO
b) NASA
c) SpaceX
d) JAXA

Click here to View Answer
Answer c) SpaceX. Elon Musk-led space startup SpaceX launched the Telstar 19 Vantage satellite, the world’s heaviest commercial communications satellite weighing over 7,000 kg, through its Falcon 9 rocket. Its upgraded first stage booster flew itself back and landed on an off-shore droneship. This was the second successful launch of the new version of SpaceX’s Block 5 rocket.

7. Which country gifted 200 cows to Rwandan President?
a) Russia
b) India
c) Thailand
d) Germany

Click here to View Answer
Answer b) India. PM Narendra Modi will gift 200 cows to Rwandan President Paul Kagame on his upcoming visit as a contribution to the latter’s flagship ‘Girinka’ programme, wherein each poor family is given one cow. The cows will be sourced from Rwanda since they are adapted to local surroundings. Earlier, PM Modi gave ex-Pakistan PM Nawaz Sharif a shawl for his mother.

8. Which space agency launched toolkit to promote commercial use of satellite data?
a) ISRO
b) NASA
c) SpaceX
d) JAXA

Click here to View Answer
Answer b) NASA. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) launched the ‘Remote Sensing Toolkit’ to promote commercial use of satellite data.
This toolkit was launched with an aim to make it easier for users to find, analyse and utilise the relevant satellite data for their research, business projects or conservation efforts.
It provides a simple system that quickly identifies relevant sources based on user input. It helps to find the satellite data easier and to spark innovation among the entrepreneurial community and lead to further commercialisation of NASA technology.

9. With which country India hold 4th Round of Maritime Affairs Dialogue?
a) USA
b) Japan
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer b) japan. India and Japan held the fourth round of Maritime Affairs Dialogue in New Delhi. During the dialogue, key issues related to the Indo-Pacific region and maritime security were discussed.

The Indian delegation at the dialogue was led by Pankaj Sharma, Joint Secretary (Disarmament and International Security Affairs) in the External Affairs Ministry and the Japanese side was led by Ambassador Kansuke Nagaoka, Policy Planning and International Security Policy in the Ministry of Foreign Affairs.

10. Which country Joins International Solar Alliance?
a) Japan
b) Bangladesh
c) Myanmar
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) Myanmar. Myanmar joined the India-initiated International Solar Alliance (ISA) and it became the 68th signatory to the Framework Agreement of the ISA that aims for optimum utilisation of solar energy. Myanmar Minister for International Cooperation Kyaw Tin handed over the ISA Framework Agreement to External Affairs Minister Sushma Swaraj during a bilateral meeting on Delhi Dialogue 2018.

11. In which city Volkswagen has planned to set up a design center?
a) Delhi
b) Bangalore
c) Jaipur
d) Pune

Click here to View Answer
Answer d) pune. German auto major Volkswagen (VW) Group has planned to set up a design centre in Chakan near Pune. It is aimed to expand the production capacity of the company. VW would be investing ₹8,000 crore, in phases, in the design centre, development of new models and other activities.
The group is targeting to achieve a 5% market share in India by 2025, from the current 1.8%, across brands. Currently, Volkswagen has 121 dealers across 104 cities in India and it is planning to increase the number of touch points.

12. Which country topped the list of skilled visa immigrants in Australia?
a) India
b) USA
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) India. For those coming to Australia on the skilled visa, India with 2,34,395 individuals (19 per cent) bagged the top rank, followed by England and China at 160,558 (13 per cent) and 146,842 (12 per cent) people, respectively. According to a data released by the Australian Bureau of Statistics (ABS), 1,54,012 Indians have acquired Australian citizenship.
Under the family visa programme, China with 95,532 immigrants (14 per cent) ranked first, followed by UK at 60,108 (8.8 per cent) and India at 56,406 (8.3 per cent).

13. In which city World class exhibition on four eminent personalities of Bengal will be hosted?
a) Delhi
b) Kolkata
c) Dispur
d) Raipur

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata. A world-class permanent exhibition on four eminent personalities of Bengal – Rabindranath Tagore, Netaji Subhas Chandra Bose, Bankim Chandra Chattopadhyay and Syama Prasad Mukherjee. It will be opened at the National Library in Kolkata in the near future. This is announced by Raghvendra Singh, Secretary, Ministry of Culture.

14. In which year Facebook will Launch Satellite Athena?
a) 2018
b) 2019
c) 2020
d) 2022

Click here to View Answer
Answer b) 2019. Facebook is working on a new satellite project, named Athena, that will provide broadband internet connections to rural and underserved areas. The company aims to launch a satellite in early 2019. In 2016, Facebook’s internet satellite for Africa was lost when SpaceX’s rocket exploded.

15. Ramchandra Singh deo was the Former Finance Minister of which state?
a) Tamil Nadu
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Chhattisgarh

Click here to View Answer
Answer d) Chhattisgarh. Ramchandra Singhdeo, former and first Finance Minister of Chhattisgarh, passed away in Raipur. He was the Finance Minister in the cabinet of the then Chief Minister Ajit Jogi.

16. Justice Menon is to be appointed as Chief Justice of which high court?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Delhi. The Supreme Court (SC) collegium has recommended Chief Justice Rajendra Menon to take over as the Chief Justice of the Delhi High Court. Currently, he is the CJ of Patna HC. The acting Chief Justice of the Delhi HC is Justice Gita Mittal. She has been recommended for appointment as Chief Justice of Jammu and Kashmir HC.

17. Where will NABARD have launched South East Asia’s first ever Center for Climate Change?
a) Delhi
b) Lucknow
c) Bhopal
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) lucknow. NABARD launches South East Asia’s first ever Centre for Climate Change in Lucknow. It aims at accelerating concerted climate action by various stakeholders in government, private, financial and non -government sectors.
The centre will help NABARD in enhancing its capacity building efforts manifold. It will extend professional support to stakeholders for designing climate related projects and take up collaborative studies and action research projects in the area. It will address capacity building needs of stakeholders, undertake policy advocacy, promote national and international collaborations by bringing in knowledge, technology and finance for addressing the challenges and opportunities emerging from climate change.

Leave a Comment