Current Affairs Quiz – July 20 & 21 2020

Current Affairs Quiz – July 20 & 21 2020

1. Which state has launched “Navin Rojgar Chhatri Yojana” for SCs?
a) Andhra pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Assam
d) Tamil Nadu

Click here to view Answer
Answerb) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has launched ”Navin Rojgar Chhatri Yojana” for all-round development of the Scheduled Castes.

2. Lalji Tandon passed away on July 20, 2020. He was the governor of which state?
a)Uttar Pradesh
b)Madhya Pradesh
c)Gujarat
d)Bihar

Click here to view Answer
Answerb) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh Governor Lalji Tandon has passed away on July 21, 2020 at the age of 85.

3. Zoram Mega food park has been launched in which state?
a)Meghalaya
b)Nagaland
c)Sikkim
d)Mizoram

Click here to view Answer
Answerd) Mizoram. The Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal inaugurated Zoram mega food park in Mizoram on July 21, 2020 that will benefit around 25,000 farmers and generate around 5,000 job opportunities.

4. Who won 2020 Nelson Mandela Prize?
a) Morissana Kouyate
b) Harisson Andrew
c) Marianna Vardinoyannis
d) Both a and c

Click here to view Answer
Answerd) Both a and c. The President of the United Nations General Assembly, Tijjani Muhammad-Bande has made the announcement of the winners of the award which recognizes persons who dedicate their lives to the service of humanity.

5. Rajat Mukherjee who passed away, is associated with?
a) Actor
b) Politician
c) Filmmaker
d) Lyricist

Click here to view Answer
Answerc) Filmmaker. Bollywood director Rajat Mukherjee passed away. He was in his late 50s. He was known for directing films like Pyaar Tune Kya Kiya was released in 2001 and Road starring Vivek Oberoi and Antara Mali, had released in 2002.

6. C S Seshadri passed away, is associated with__________.
a) Scientist
b) Mathematician
c) Car Racer
d) Journalist

Click here to view Answer
Answerb) mathematician. Eminent Indian mathematician of the post-Independence era, Professor C S Seshadri, has passed away.

7. “Hope” has been launched to “Mars” by which country?
a) Iran
b) UAE
c) USA
d) Russia

Click here to view Answer
Answerb) UAE. A mission titled as “Hope” has been launched to “Mars” by the United Arab Emirates. With the help of mission, UAE aims to provide a complete picture of the Martian atmosphere for the first time, studying daily and seasonal changes.

8. World Chess Day celebrated on ____________.
a) June 29
b) April 18
c) May 06
d) July 20

Click here to view Answer
Answerd) July 20. United Nations celebrates World Chess Day globally on 20 July every year. The day marks the date of the establishment of the International Chess Federation (FIDE) in Paris in 1924.

9. India’s first public EV Charging Plaza inaugurated in ___________.
a) Chennai
b) Delhi
c) Hyderabad
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answerb) Delhi. India’s first public EV (Electric Vehicle) charging plaza has been inaugurated by the Minister for Power, New & Renewable Energy, R.K Singh at Chelmsford Club in New Delhi.

10. Space Exploration Day is observed on____________.
a) March 21
b) April 18
c) July 20
d) August 09

Click here to view Answer
Answerc) July 20. Every year on July 20, the Space Exploration Day is celebrated to mark the anniversary of man’s first historic landing on the moon.

11. Who became the first cricketer to violate ICC’s ‘saliva ban’ rule?
a)Jofra Archer
b)Dom Sibley
c)Stuart Broad
d)Chris Woakes

Click here to view Answer
Answerb) Dom Sibley.

12. Which cabinet has launched “Mukhya Mantri Ghar Ghar Ration Yojana”?
a) Delhi
b) Jammu & kashmir
c) Goa
d) Pondicherry

Click here to view Answer
Answera) Delhi. Delhi Cabinet has approved ‘Mukhya Mantri Ghar Ghar Ration Yojana’, which will be launched in six to seven months and will be linked to Centre’s ‘one nation, one ration card’ scheme.

13. Which state Government has signed 8 MoUs of Rs 10,399 crores?
a) Kerala
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to view Answer
Answerc) Tamil Nadu. The Tamil Nadu State Government signed eight new Memorandum of Understanding of Rs 10,399 crores. The MoUs will bring investments in the areas of solar cells, agrotech, iron foundry and module manufacturing.

Leave a Comment