Current Affairs Quiz – July 18 & 19 2021

Current Affairs Quiz – July 18 & 19 2021

Current Affairs Quiz – July 18 & 19 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. When is Nelson Mandela Day celebrated?
a) July 17th
b) July 18th
c) July 19th
d) July 20th

Click here to View Answer
Answer b) July 18th.

2. Which among the following nations has agreed to establish a new quad group with Afghanistan, Pakistan and Uzbekistan?
a) China
b) France
c) US
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) US.

3. Which state government has launched ‘One Block, One Product’ scheme?
a) Gujarat
b) Assam
c) Uttar Pradesh
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Under the scheme, the state government plans to connect every block of the state with some industrial vision and the government is working expeditiously on this scheme.

4. Which company has acquired cybersecurity firm RiskIQ for $500M?
a) Microsoft
b) Facebook
c) Apple
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Microsoft. Microsoft has reached a deal to acquire RiskIQ, a San Francisco-based provider of cybersecurity services, including malware and spyware monitoring and mobile app security.

5. Which Indian institute has developed AI algorithm called ‘NBDriver’?
a) IIT-Madras
b) IISc Bengaluru
c) IIT Mumbai
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a) IIT Madras. Indian Institute of Technology Madras Researchers has developed an Artificial Intelligence-based Mathematical Model called ‘NBDriver’ to identify cancer-causing alterations in cells.

6. Who won British Grand Prix 2021?
a) Max Versttapen
b) Lewis Hamilton
c) Voltas Bolteri
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Lewis Hamilton. This is the 99th career win of seven times world champion Hamilton and the fourth win of the current season after 10 races.

7. Which continent has become the world’s first continent to complete the collection of digital land use data?
a) South AMerica
b) North America
c) Africa
d) Asia

Click here to View Answer
Answer c) Africa. The initiative of data collection and analysis was led by the Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations and the African Union Commission.

8. Indian Navy received MH-60 Romeo helicopters from which nation?
a) Russia
b) Japan
c) Singapore
d) US

Click here to View Answer
Answer d) US. India’s Ambassador to the US Taranjit Singh Sandhu attended the ceremony held at the Naval Air Station (NAS) North Island, San Diego on July 16, 2021, wherein the US Navy handed over the first two MH-60R helicopters to the Indian Navy.

Leave a Comment