Current Affairs Quiz – July 18 & 19 2018

Current Affairs Quiz – July 18 & 19 2018

1. Which sport is played by Neeraj Chopra?
a) Shot put
b) Javelin
c) Hockey
d) Badminton

Click here to View Answer
Answer. b) javelin. Neeraj Chopra, who had become the first Indian to win gold in javelin throw at Commonwealth Games in April this year, won gold at Sotteville Athletics meet in France on Tuesday. The 20-year-old hurled the javelin to a distance of 85.17 to bag the gold medal. Keshorn Walcott, who had bagged gold in 2012 Olympics, finished fifth at the event.

2. In how many banks Govt approveed Rs 11,300 crore capital infusion?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 5

Click here to View Answer
Answer d) 5. The government has approved capital infusion of Rs 11,336 crore in five state-run banks including PNB, Corporation Bank and Andhra Bank to help them meet regulatory capital requirement, according to reports. This is the first ever capital infusion in the current fiscal. The infusion is a part of remaining Rs 65,000 crore out of Rs 2.11 trillion capital infusion over two financial years.

3. Who is the speaker of Lok Sabha?
a) Mira Kumar
b) Pratibha patil
c) Sumitra Mahajan
d) Mallikaarjun khadge

Click here to View Answer
Answer c) sumitra Mahajan. Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan accepted a no-confidence motion against PM Narendra Modi-led government for the first time. Mahajan said discussions regarding the motion led by the TDP will take place on Friday. TDP filed the motion against Centre’s denial to give Special Category Status to Andhra Pradesh as promised to it before 2014 general elections.

4. Which country will withdraw from UN migration pact?
a) Afghanistan
b) Israel
c) Hungry
d) Chile

Click here to View Answer
Answer c) hungry. Hungary will withdraw from the Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration agreement which will be adopted in December, Foreign Minister Peter Szijjarto has said. The Hungarian government which has opposed migration, argued that the UN agreement could aid the flow of migrants to Europe and force countries to shelter them. The US withdrew from the pact last year.

5. Which country will jointly produce defence equipment with Pakistan?
a) Afghanistan
b) Israel
c) Hungry
d) Iran

Click here to View Answer
answer d) Iran. Iran is planning to jointly manufacture defence equipment with Pakistan and present them as a joint achievement of Muslim nations, the Iranian state media reported. The announcement followed a meeting between Chairman of the Chiefs of Staff of the Iranian Armed Forces Major General Mohammad Baqeri and Pakistani President Mamnoon Hussain

6. How many new moons discovered around Jupiter?
a) 12
b) 14
c) 10
d) 18

Click here to View Answer
Answer a) 12. American astronomers have discovered 12 new moons around Jupiter, where one of them is on a collision course which could create a crash large enough to be visible from Earth. This brings the total number of Jovian moons to 79, the most for any planet. Researchers made the discovery while hunting for a ninth planet beyond the orbit of Neptune.

7. Which country will build unmanned weather station near India border?
a) Afghanistan
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) China

Click here to View Answer
Answer d) china. China has built an unmanned automatic weather observation station in Tibet near its border with India, the Chinese state media reported. The station will provide meteorological support for national defence and further promote border development. Situated in the township of Yumai, the station will also offer support during live-fire conflicts, officials said.

8. What is India’s rank in overall 4G mobile internet speeds?
a) 108
b) 100
c) 110
d) 109

Click here to View Answer
Answer d) 109. India ranks 109th in overall 4G mobile internet speeds with an average download speed of 9.12 Mbps which is less than Pakistan (14.03 Mbps), according to data speed tester Ookla. Out of the list comprising 124 countries, Qatar ranked first in the list with 63.22 Mbps average download speed. Norway stood second in the list with 62.14 Mbps download speed.

9. Which is the partner country for the Pondicherry International festival?
a) Russia
b) France
c) Israel
d) China

Click here to View Answer
Answer b) France. Puducherry Tourism has announced the first Pondicherry International Film Festival (PIFF), which will showcase over 100 films from more than 25 countries. The inaugural edition of PIFF will be held from September 26 to 30. France is the partner country for the festival and there will be a special focus on French cinema, art and culture.

10. Padma Bhushan Gopaldas Neeraj passes away aged 93. He was a ____.
a) Writer
b) Actor
c) Poet
d) Director

Click here to View Answer
Answer c) poet. Noted Hindi poet and lyricist Dr Gopaldas Neeraj passed away at the age of 93 in Delhi’s AIIMS hospital. He was felicitated with the Padma Shri in 1991 and with the Padma Bhushan in 2007 for his contribution to literature. He wrote famous Bollywood songs ‘Ae Bhai Zara Dekh Ke Chalo’ and ‘Likhe Jo Khat Tujhe’.

11. With which bank NTPC signs ₹1,500 crore loan agreement?
a) ICICI
b) SBI
c) HDFC
d) BOI

Click here to View Answer
Answer c) HDFC. India’s biggest power producer NTPC has signed a term loan agreement with HDFC Bank for availing a loan of ₹1,500 crore. The loan is extended at an interest rate linked to 3-months marginal cost-based lending rate (MCLR) of the bank. The loan has a door-to-door tenure of 15 years and will be utilised to partly finance capital expenditure of NTPC.

12. Earth’s latest phase named after which Indian state?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Sikkim
d) Uttarakhand

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya. The most recent age in Earth’s 4.54-billion-year history started 4,200 years ago and has been named the Meghalayan Age, after the Indian state. The designation comes after the discovery of a stalagmite rock in Meghalaya’s Mawmluh cave. The rock’s chemical signature indicated a substantial weakening monsoon, making it the first official marker of a geological time period change in India.

13. How many gold medals are won by Indian youth boxers at Serbian youth boxing tournament?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

Click here to View Answer
Answer a)7. Indian boxers won 7 gold medals in the 36th Golden Glove of Vojvodina youth tournament held at Subotica, Serbia. Four men and three women finished with gold medals at the tournament, which featured 17 countries. India claimed the numero uno position with 17 medals, including six silver and four bronze.

14. Who signed agreement with NYK Auto to run auto freight trains?
a) Reliance
b) Tata
c) Adani
d) Mahindra

Click here to View Answer
Answer c) adani. Adani Logistics Ltd. (ALL) has signed an agreement with NYK Auto Logistics (India) Private Ltd. (NALI) to form a joint venture (JV) that will specialize in the transportation of finished vehicles using automobile freight trains.
The JV would participate in AFTO (Automobile Freight Train Operator) Policy of the Ministry of Railways and offer its trains for transporting vehicles across India more efficiently. The planning will commence operation with six trains. It is predicted that ALL will have 25 trains in operation in three years based on its market trends.

15. Which sport is played by Vinesh Phogat?
a) Wrestling
b) Shot put
c) Javelin
d) Hockey

Click here to View Answer
Answer a) wrestling. 24-year-old Indian wrestler Vinesh Phogat grabbed a gold in the women’s 50kg freestyle category at the Spanish Grand Prix in Madrid, by defeating Canada’s Natasha Fox 10-0 in the final match. She had won a gold at the Gold Coast Commonwealth Games in the 50kg category.

16. In which state ASI has planned to upgrade seven monuments?
a) J&K
b) Himanchal Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) TN. The Archaeological Survey of India (ASI) has planned to upgrade infrastructural and tourist-friendly facilities at seven sites, which are approved under Adarsh Smarak Scheme for Conservation of Monuments, in Tamil Nadu.
The Adarsh Monuments proposed to be upgraded by the Ministry of Culture include the Shore Temple in Mamallapuram, Vellore Fort, Brihadeeswarar Temple in Thanjavur, Kailasanathar Temple in Kancheepuram, Sittannavasal Caves, Gingee Fort and Moovar Koil in Kodumbalur. The work has already begun at the Shore Temple in Mamallapuram.

17. In which city India’s first Defence incubators will come up?
a) Lucknow
b) Bengaluru
c) Vishakhapatnam
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. The incubator will be housed at T-Hub and will be India’s missile development centre and fast emerging the hub for aerospace industries.The incubator will be funded through the Ministry’s Innovation for Defence Exellence (iDEX) scheme. Initially, a corpus of ₹100 crore has been created by two PSUs- HAL (Hindustan Aeronautics Limited) and BEL (Bharat Electronics Limited), each contributing ₹50 crore.

18. Who topped Global Ranking of Nations’ soft power?
a) UK
b) US
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) UK. In 2018 ‘Soft Power 30’ index, published by UK-based strategic communications consultancy firm Portland and the University of Southern California Center on Public Diplomacy, France placed second and Germany as third followed by the US.India does not figure on the list, but this year’s report also features a chapter dedicated solely to Asia, listing 10 countries in the region, ranking India’s soft power as eighth.

19. Sajan clinched which medal in Junior Asian Wrestling Championships?
a) Gold
b) Silver
c) Bronze

Click here to View Answer
Answer a) gold. Indian wrestler Sajan clinched India’s first gold on the opening day of the Junior Asian Wrestling Championships.
Sajan outplayed Iranian Shayan Hossein Afifi in the title clash of the 77kg category Greco-Roman bout 3-0. The first point was scored after the opponent was penalized for passivity and Sajan managed to throw Afifi out of the mat for two more in the first round.

20. With which country European Union signed a ‘landmark’ free trade deal?
a) USA
b) Japan
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) japan. The deal signed in Tokyo by the EU’s top officials and Japan’s Prime Minister Shinzo Abe is the biggest ever negotiated by the EU and creates a free trade zone covering nearly a third of the world’s GDP.
This deal comes as Washington imposes new tariffs and threatens a trade war with China.
Under this free trade agreement, the EU will open its market to Japan’s auto industry, with Tokyo in return scrapping barriers to EU farming products, especially dairy, cheese and wine.
♦ EU Council President – Donald Tusk
♦ EU Commission head – Jean-Claude Juncker

21. In which country next senior FIFA World Cup will be held?
a) USA
b) Japan
c) China
d) France

Click here to View Answer
Answer d) France. The next senior Football World Cup: the women’s tournament will be held in France, next year. The quadrennial international men’s football championship – 2022 FIFA World Cup is scheduled to take place in Qatar.

22. Which company is fined $5 Billion By EU In Android Antitrust Case?
a) Microsoft
b) HCL
c) Google
d) Facebook

Click here to View Answer
Answer c) google. The European Union (EU) regulators slapped Alphabet-owned Google with a record 4.34 billion euro ($5 billion) antitrust fine for abusing the dominance of its Android mobile operating system.
According to the EU, Google’s parent company favoured its own services by forcing smartphone makers to pre-install Google apps Chrome and Search in a bundle with its app store.

23. Cabinet approved Central University in which state?
a) Andhra Pradesh
b) Himanchal Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) AP. The Cabinet approved Universities (Amendment) Bill, 2018, to set up Central University in Andhra Pradesh. Minister Prakash Javadekar tweeted that the Central University of Andhra Pradesh will start its academic session on 5th August. Also, this will result in more facilities for Andhra Pradesh in higher education.

24. How may new members take oath in Rajya Sabha?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 11

Click here to View Answer
Answer a)7. The newly elected members for Rajya Sabha are:
♦ RSS ideologue Rakesh Sinha,
♦ Classical dancer Sonal Mansingh,
♦ Sculptor Raghunath Mohapatra,
♦ Former BJP lawmaker Ram Shakal,
♦ CITU state general secretary Elamaram Kareem,
♦ CPI’s Binoy Viswam,
♦ Jose K Mani of Kerala Congress (Mani).
The nominees enter the Rajya Sabha to replace Sachin Tendulkar, actor Rekha, former AG of India K Parasaran and businesswoman Anu Agha.
The President of India has the power to nominate 12 members to the Rajya Sabha with special knowledge or experience in fields like literature, art, science and social service.

25. Where is Tenth Edition Of Delhi Dialogue Begins?
a) Bengaluru
b) Vishakhapatnam
c) Hyderabad
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) delhi. External Affairs Minister Sushma Swaraj will deliver the keynote address of the two-day event. The theme of which is, ‘Strengthening India-ASEAN Maritime Cooperation’.
Main AIM:-To find a common ground and expanding the scope of cooperation between India and ASEAN nations.
The Delhi Dialogue is a premier annual event to discuss politico-security, the economic and socio-cultural engagement between India and ASEAN (Association of Southeast Asian Nations).
The event has been held annually since 2009 many political leaders, policy makers, senior officials, diplomats, think tanks and academicians from various countries participate in the discussions pertaining to ASEAN-India relations.

26. Which disease treatment injection is prepared by Sun Pharma?
a) HIV
b) CANCER
c) TB
d) Ebola

Click here to View Answer
Answer b) cancer. Sun Pharmaceutical Industries has received approval from the United States Food & Drug Administration (USFDA), the U.S. health regulator, for its INFUGEM injection which is used for the treatment of cancer.
The approval is for INFUGEM injection (gemcitabine in 0.9% sodium chloride injection) 10 mg/mL, for intravenous use in a ready-to-administer bag.
The technology used to formulate INFUGEM eliminates the risks associated with compounding, an extra step in the administration of cytotoxic infusion products, providing improved safety for healthcare professionals and cancer patients.

27. Who is named India’s Chef de Mission at 2018 Asian Games?
a) B.S. Kushwaha
b) R.K. Sacheti
c) D.K. Singh
d) Brij Bhushan Saran Singh

Click here to View Answer
Answer d) Brij Bhushan Saran Singh. Brij Bhushan Saran Singh is all set to be named as India’s Chef de Mission at 2018 Asian Games. He is the president of Wrestling Federation of India (WFI). The four deputy Chefs de Mission set to be be appointed are
♦ B.S. Kushwaha (former secretary of Indian Kayaking and Canoeing Federation),
♦ R.K. Sacheti (executive director of Boxing Federation of India),
♦ D.K. Singh (Uttarakhand Olympic Association) and
♦ Colonel R.K. Swain (secretary Equestrian Federation of India).
The Host cities for Asian Games 2018 are Jakarta and Palembang in Indonesia.

28. Which is the second company To Hit $900 Billion Valuation After Apple?
a) Microsoft
b) Amazon
c) Walmart
d) Alibaba

Click here to View Answer
Answer b) Amazon. Amazon company crossed $900-billion market cap for the first time in its history becoming only the second company after Apple to achieve this milestone. Amazon sold over 100 million products during its Prime Day sale. Apple is currently the world’s most valuable company with a market cap of $935 billion.

Leave a Comment