Current Affairs Quiz – July 17 & 18 & 19 2020

Current Affairs Quiz – July 17 & 18 & 19 2020

1. Who has become new chairman of HCL Tech?
a) Ashwin Kumar
b) Roshini Nadar
c) Abhay Yash
d) Shanthi nadar

Click here to view Answer
Answer b) Roshini Nadar. India’s wealthiest woman, Roshni Nadar Malhotra becomes the new chairman of Noida-based IT company, HCL Technologies. The appointment of non-executive director Roshni Nadar Malhotra to the new role takes effect immediately.

2. “Azad Pattan Hydel Power Project” agreement between which countries?
a) India and pakistan
b) India and Bagladesh
c) China and Bhutan
d) China and Pakistan

Click here to view Answer
Answer d) China and Pakistan. Pakistan and China have signed an agreement for the 700 MW Azad Pattan hydel power project on the Jhelum river in Sudhoti district of Pakistan Occupied Kashmir (PoK).

3. World Day for International Justice celebrated on _____________.
a) June 12
b) July 17
c) August 24
d) September 27

Click here to view Answer
Answer b) July 17. World Day for International Justice is observed on 17th July every year. It is observed to recognise the strengthening system of international justice and also to promote the rights of the victims.

4. Recently With which country, India signed agreements on Cyber Security?
a) Israel
b) Iran
c) Singapore
d) Malaysia

Click here to view Answer
Answer a) Israel. India and Israel signed agreements to expand their collaboration in dealing with cyber threats. The agreement was signed between Director General of Israel’s National Cyber Directorate (INCD) and India’s Ambassador to Israel Sanjeev Singla.

5. Who is the Union Civil Aviation Minister?
a) Amrinder Singh
b) Raj Kumar
c) Hardeep Singh Puri
d) Sumanth Reddy

Click here to view Answer
Answer c) Hardeep Singh Puri. The Government of India has signed agreements with US, UK, France and countries in UAE. Negotiations with Germany is in its final stages. The Ministry of Civil Aviation has planned to bring down the air travel charges by 25%.

6. Para athlete Ramesh Tikaram, has passed away. He was related to which game?
A) Javelin Throw
B) Badminton
C) Archery
D) Shooting

Click here to view Answer
Answer b) Badminton.Ramesh Tikaram, a former star para-badminton player and an Arjuna awardee has passed away of coronavirus. He was 51.

7. The Azad Pattan Hydel Power Project in Pakistan is being constructed on which river?
A) Jhelum
B) Chenab
C) Indus
D) Sutlej

Click here to view Answer
Answer a) Jhelum. The 700.7 MW Azad Pattan Hydel Power Project is located at River Jhelum and is expected to be completed in 2026, at an estimated cost of $1.5 billion.

8. Which is the only state in the North Eastern India which has no rail connectivity?
A) Nagaland
B) Mizoram
C) Tripura
D) Sikkim

Click here to view Answer
Answer d) Sikkim. In the present time, except Sikkim, all North-Eastern states have connectivity to the rail network.

9. The United Nations observes __________ every year as Nelson Mandela International Day.
(a) 15 July
(b) 16 July
(c) 17 July
(d) 18 July
Answee d) 18 July. [/su_spoiler]

10. Who among the following bollywood actress recently chosen as the ambassador of the Toronto International Film Festival (TIFF) 2020?
(a) Deepika Padukone
(b) Priyanka Chopra Jonas
(c) Kangana Ranaut
(d) Aishwarya Rai Bachchan

Click here to view Answer
Answer b) Priyanka Chopra Jonas. Bollywood actor, Priyanka Chopra Jonas has been chosen as the ambassador of the Toronto International Film Festival (TIFF) 2020.

11. Name the state, who recently decided to convert waste generated in the state to electricity under an initiative titled ‘Waste to Energy’?
(a) Uttar Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh

Click here to view Answer
Answer b) Uttarakhand. The Uttarakhand government has decided to convert waste generated in the state to electricity under an initiative titled ‘Waste to Energy’.

12. Which state Government has decided to provide 100% tap water connections to all the households in the state by 2023?
a) Assam
b) Odisha
c) Arunachal Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh Government has decided to provide 100% tap water connections to all the households in the state by 2023 under Jal Jeevan Mission, the flagship programme of Government, which aims to provide safe drinking water to all.

13. India secured __________ rank in Global Manufacturing Risk Index 2020.
a) 3rd
b) 5th
c) 8th
d) 11th

Click here to view Answer
Answer a) 3rd. India is the third top-most country in the Global Manufacturing Risk Index 2020. The annual Global Manufacturing Risk Index (MRI) report was released by the US-based property consultant Cushman & Wakefield, to rank the most suitable locations for global manufacturing among 48 countries in Europe, Americas, and the Asia-Pacific.

14. Which team won 34th La Liga title?
a) Manchester United
b) Real Madrid
c) Barcelona
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Real Madrid. Spanish professional football club, Real Madrid has been crowned La Liga Champions for the 34th time after defeating Villarreal 2–1 at Estadio Alfredo Di Stefano in Madrid, with one match remaining. Karim Benzema was the leading scorer for a 2-1 victory against Villarreal.

14. Who has been appointed as the first woman prime minister of Gabon?
a) Mathew Seteven
b) Rebecal shaara
c) Rose Mariyana
d) Ossouka Raponda

Click here to view Answer
Answer d) Ossouka Raponda . Rose Christiane Ossouka Raponda has been appointed as the first woman prime minister of Gabon. She is the 12th PM of the country and succeeds Julien Nkoghe Bekale.

 

Leave a Comment