Current Affairs Quiz – July 16 2020

Current Affairs Quiz – July 16 2020

Current Affairs Quiz


1. Which nation has launched World’s Most Affordable COVID-19 kit “COROSURE”?
a) USA
b) Japan
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer c) India. The test called “COROSURE” has been billed as the world’s most affordable RT-PCR based COVID-19 diagnostic kit. The base price of the kit is Rs 399.

2. India’s first trans-shipment hub in__________.
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) West bengal
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Kerala. The Minister of State for Shipping Shri Manasukh Mandaviya reviewed the development activities of Vallarpadam terminal at Cochin.

3. Who has been appointed as new Vice President of Asian Development Bank?
a) Ashok Lavasa
b) Bhima Jash
c) Joshi Yadavan
d) Bharath Hasan

Click here to View Answer
Answer a) Ashok Lavasa. He was serving as the Election Commissioner and is next in line to become Chief Election Commissioner.

4. Indian Railways aims to be fully electrified in how many years?
a) 3 years
b) 3.5 years
c) 5 years
d) 4.5 years

Click here to View Answer
Answer b) 3.5 years. Indian Railways will move towards 100 percent electrification in the next 3.5 years, announced Railways Minister Piyush Goyal while addressing an event organised by the Confederation of Indian Industry.

5. Google to buy __________ stake in Jio Platforms.
a) 6.23%
b) 8.10%
c) 2.3%
d) 7.73%

Click here to View Answer
Answer d) 7.73%. IT giant, Google to buy 7.73% stake in Reliance Industries Limited(RIL)’s Jio Platforms for Rs 33,737 crores.

6. Which airport got India’s 1st contactless car parking?
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Kolkata
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. The GMR Hyderabad International Airport (GHIAL) has introduced India’s first-ever fully contactless airport car parking to provide a safe airport amid COVID-19.

7. Who has been appointed as brand ambassador of Sportsadda?
a) Ricky Pointing
b) Brett Lee
c) Ross Taylor
d) Hima Das

Click here to View Answer
Answer b) Brett Lee. SportsAdda – Indian news and information website for cricket, football, and kabaddi, has signed former Australian fast bowler and cricket legend Brett Lee, as its brand ambassador.

8. Neela Satyanarayanan who passed away, associated with__________.
a) Author
b) Former Election Commissioner
c) Former Collector
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Satyanarayana was the first woman commissioner of the Election Commission. She was detected positive with COVID-19 a few days back and was undergoing treatment at Seven Hills Hospital at Marol in Andheri (East), where she breathed her last.

9. Suriname country is situated in which continent?
a) North America
b) Africa
c) South America
d) Asia

Click here to View Answer
Answer c) South America. Indian-origin, Chandrikapersad ‘Chan’ Santokhi has been elected the president of South American country “Suriname”.

 

 

Leave a Comment