Current Affairs Quiz – July 16 & 17 2018

Current Affairs Quiz – July 16 & 17 2018

1. Who is named world’s highest paid celebrity?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Conor McGregor
d) Floyd Mayweather

Click here to View Answer
Answer d) Floyd Mayweather. Undefeated boxing champion Floyd Mayweather has been named the world’s highest paid celebrity by Forbes with earnings of $285 million in the last 12 months. Lionel Messi ($111 million) and Cristiano Ronaldo ($108 million) were the only other athletes in the top 10. Meanwhile, Conor McGregor, who took part in second richest fight in history with Mayweather, earned $99 million.

2. Prez approves bill on 7yr jail for witch hunting in which state?
a) M.P.
b) Assam
c) Maharashtra
d) Gujrat

Click here to View Answer
Answer b) assam. President Ram Nath Kovind has approved the Assam Witch Hunting (Prohibition, Prevention and Protection) Bill, which was passed by the state Assembly in 2015. The bill proposes a jail term of up to seven years and a fine of up to Rs 5 lakh for calling and identifying a person as a witch. It is aimed at eliminating superstition from society.

3. Who signed MoU with Haryana government to create 35,000 jobs?
a) Uber
b) Ola
c) Jio
d) Airtel

Click here to View Answer
Answer b) ola. Ola has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Haryana government to create 35,000 job opportunities in the state. The MoU is part of the state’s Saksham Haryana initiative rolled out last year for various skill development initiatives. A part of these opportunities also aim towards the development of the driver-partner ecosystem in Haryana.

4. Ramesh Powar appointed interim coach of Indian women’s team of which sports?
a) Hockey
b) Cricket
c) Badminton
d) Squash

Click here to View Answer
Answer. b) cricket. Former Indian cricketer Ramesh Powar has been named as the interim coach of the Indian women’s cricket team. This comes after former First Class cricketer Tushar Arothe resigned from the post with less than four months left for the Women’s World T20 tournament. BCCI has sent out an invitation for applications for the position of the head coach.

5. France defeat Croatia to win FIFA World Cup after how many years?
a) 10
b) 15
c) 18
d) 20

Click here to View Answer
Answer d) 20. France defeated first-time finalists Croatia 4-2 in 2018 FIFA World Cup final to win the quadrennial tournament for the first time since 1998. France became the first team since Brazil in 1970 to score four goals in a World Cup final. This was the first time since 2002 that the World Cup final was decided in regulation time.
England captain Harry Kane won the Golden Boot award for scoring the most goals (6) at 2018 FIFA World Cup. Croatia’s Luka Modric won the Golden Ball award, given to the competition’s best player. France’s 19-year-old forward Kylian Mbappé, who scored four goals, was named the tournament’s best young player, while Belgian goalkeeper Thibaut Courtois won the Golden Glove award.

6. Who was defeated by Novak Djokovic to clinch his fourth Wimbledon title?
a) Roger Federer
b) Pete Sampras
c) Björn Borg
d) Kevin Anderson

Click here to View Answer
Answer d) kevin Anderson. Ex-world number one Novak Djokovic defeated Kevin Anderson to clinch his fourth Wimbledon title and overall 13th Grand Slam. Djokovic became the fourth player after Roger Federer (8), Pete Sampras (7) and Björn Borg (5) to win Wimbledon men’s title four or more times in Open Era. The title is Djokovic’s first at any level since July 2017.

7. Name the 8-year-old Indian Boy who was named ‘British Indian of the Year’?
a) Swapnil singh
b) Ishwar Sharma
c) Karnan singh
d) Khitiz sharma

Click here to View Answer
Answer b) Ishwar Sharma. An eight-year-old Indian-origin schoolboy, Ishwar Sharma who is the under-11 UK national yoga champion has been named the “British Indian of the Year” in the Young Achiever category for his achievements in the field of Yoga. He has won a gold medal representing Great Britain at the World Student Games 2018 in Winnipeg, Canada.

8. Who joined hands with J&K to set up telemedicine centre at 12,700 feet?
a) NSG
b) NASA
c) ISRO
d) DRDO

Click here to View Answer
Answer c) ISRO. The Indian Space Research Organisation (ISRO) joined hands with J&K’s Directorate of Health Services-Kashmir (DHS-K) to set up a telemedicine center at an altitude of 12,700 feet to provide service to pilgrims en route to the Amarnath shrine.
The Panjtarni Base Camp Hospital on the Pahalgam cave shrine route will provide real-time treatment for high-altitude and other ailments that pilgrims frequently face in the region. An Intensive Care Unit will be set up to handle critically ill patients.
The country‘s top hospitals like Post Graduate Institute of Medical Education and Research, (PGIMER), Chandigarh; the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi; the Sheri Kashmir Institute of Medical Sciences (SKIMS), Srinagar, etc. will be available through the telemedicine facility.

9. Who became vice chair of Asia Pacific Region of World Customs Organisation?
a) USA
b) Russia
c) Canada
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. India has become the Vice-Chair, Regional head, of the Asia Pacific Region of World Customs Organisation (WCO) for a period of two years, from July 2018 to June 2020. The underlying Theme of the Inaugural Ceremony is “Customs – Fostering Trade Facilitation”.
WCO represents 182 Customs administrations across the globe that collectively process approximately 98% of world trade.
The WCO has divided its Membership into six Regions. Each of the six Regions is represented by a regionally elected Vice-Chairperson to the WCO Council. Being the Vice Chair of the Asia-Pacific region of WCO, India will be able to take on the leadership role at the WCO.

10. Who clinched maiden women’s Wimbledon title?
a) Serena Williams
b) Angelique Kerber
c) Saina mirza
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Angelique Kerber. Angelique Kerber defeated seven-time champion Serena Williams in the women’s singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from Germany.

Coming back from a difficult pregnancy, and 10 months after giving birth to daughter Olympia, she was in a major final after just 13 matches. Overall, it was the 30-year-old’s third Grand Slam title after having won the Australian Open and US Open in 2016.

11. Which state will get world’s cheapest clean drinking water?
a) U.P.
b) Assam
c) Bihar
d) M.P.

Click here to View Answer
Answer c) bihar. Sulabh International introduced the concept of ‘Sulabh Sauchalya’ in India, which is cost-effective innovative water project to provide the cheapest drinking water in the world, only in 50paisa/litre.
The first of such a water project was launched in Bihar’s Darbhanga district, Haribol Pond.
The ‘Sulabh Jal’ project converts contaminated pond and river water into safe drinking water. The total cost of installing this project would cost around Rs 20 lakhs.
The Sulabh International Social Service Organisation (SISSO) and the French companies installed Rs 20-lakh pond-based water treatment plant in Madhusudan Kanti Village of North 24 Parganas district, located some 100 km from Kolkata.

12. Who successfully test fired BrahMos Missile from Odisha?
a) DRDO
b) ISRO
c) Indian space agency
d) None

Click here to View Answer
Answer a) DRDO. Defense Research Development Organization (DRDO), and the Indian Army have test fired a supersonic BrahMos cruise missile under “extreme weather conditions”, in Balasore district in the eastern Indian state of Odisha.
The missile – named after the Brahmaputra River in India and the Moskva River in Russia – is a derivative of the Russian-made P-800 Oniks over-the-horizon supersonic anti-ship cruise missile.
The missile’s range is estimated at around 300 to 400 kilometers. BrahMos is considered one of the the world’s fastest cruise missile currently in operational use.

13. Which state will get India’s 1st skill training centre?
a) U.P.
b) Assam
c) Bihar
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) odisha. Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship Dharmendra Pradhan announced that the Centre is planning to set up one National Skill Training Institute (NSTI) in every State to meet the rising demand for skilled manpower in the country.
He laid the foundation stone of country’s first such skill training institute at Barang near Bhubaneswar. The Institute costing Rs 160 crore will come up over five acres of land and have state-of-the-art facilities.
The Centre has introduced an array of national and State level projects like Make in India, Digital India, Smart Cities, Clean India, Urja Ganga gas pipeline project and Sagarmala port project which needs skilled workforce.

14. World famous Rath Yatra celebrated in which of the following state?
a) U.P.
b) Assam
c) Bihar
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) odisha. Popularly known as the ‘Festival of Chariots’, Rath Yatra festival in honour of Puri’s Lord Jagannath is one of the most awaited festivals of Orissa and is falling on July 14.
This yatra is conducted from Jagannath temple to Gundicha temple. Apart from Indian, this festival attracts a large number of international tourists in Puri.

15. Which state CM launched Paudhagiri Campaign?
a) Haryana
b) Assam
c) Bihar
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Under the campaign, 22 lakh students studying in Class 6th to 12th of all government and private schools in Haryana will plant a sapling each, during these three months of monsoon – July, August and September.
Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched this ‘Paudhagiri Campaign’ by planting a ‘maulsari’ sapling in Tau Devi Lal Sports Complex premises of Gurugram, to increase the green cover in the state.

16. According to IMF growth rate for India in 2019 will be?
a) 7.3
b) 7.2
c) 7.6
d) 7.5

Click here to View Answer
Answer d0 7.5%. The International Monetary Fund has projected a growth rate of 7.3 per cent in 2018 and 7.5 per cent in 2019 for India as against 6.7 per cent in 2017, making it the fastest growing country among major economies. However, the latest growth rate projection for India is slightly less — 0.1 per cent in 2018 and 0.3 per cent in 2019 than its April projections.
The IMF said global growth is projected to reach 3.9 per cent in 2018 and 2019, in line with the forecast of the April 2018 WEO, but the expansion is becoming less even, and risks to the outlook are mounting. The rate of expansion appears to have peaked in some major economies and growth has become less synchronised.

17. Walmart partners with which firm for cloud solutions?
a) Apple
b) Google
c) Microsoft
d) Xiomi

Click here to View Answer
Answer c) Microsoft. Retail giant Walmart said it has entered into a five-year partnership with Microsoft to leverage its cloud solutions for making shopping faster for its customers globally. As part of the partnership, Walmart will tap into the full range of Microsoft’s cloud solutions, including Microsoft Azure and Microsoft 365, for enterprise-wide use to help standardise across the company’s family of brands, the Bentonville Arkansas-based firm said in a release.
Walmart and Microsoft engineers will collaborate on the assessment, development, and support phase of moving hundreds of existing applications to cloud-native architectures.

18. Which IIT unveiled world’s first remotely operable LEAP microscope?
a) Madras
b) Kanpur
c) Bombay
d) Khadakpur

Click here to View Answer
Answer a) madras. The Indian Institute of Technology-Madras yesterday launched a Rs. 40 crore remotely operable miscroscope, claimed to be the world’s first of its kind, that would enable precise view of atoms of a material. The Local Electrode Atom Probe (LEAP) had been developed in a collaborative exercise involving eight top research institutions in the country.
Though there were several such devices available across world, the LEAP inaugurated at IIT-Madras was the first one that can be operated through a special terminal by researchers divided geographically.

 

Leave a Comment