Current Affairs Quiz – July 15 2020

Current Affairs Quiz – July 15 2020

1. World Youth Skills Day is observed on ___________.
a) June 30
b) July 01
c) July 15
d) August 23

Click here to View Answer
Answer c) July 15. The day also aims to highlight the crucial role of skilled youth in addressing current and future global challenges.

2. The theme for World Youth Skills Day 2020 is_____________.
a) Skills for a resilient youth
b) Addressing current and future global challenges
c) World with skills for employment and entrepreneurship
d) Recognize the importance of equipping young people

Click here to View Answer
Answer a) Skills for a resilient youth.

3. “APSTAR-6D” telecommunication satellite belongs to which nation?
a) Japan
b) USA
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. APSTAR-6D marked the 18th Rocket Launched by China in the year 2020.

4. Indian Railways on mission to become ‘Green Railway’ by Which year?
a) 2025
b) 2027
c) 2030
d) 2040

Click here to View Answer
Answer c) 2030. The Ministry of Railways is on a mission mode with the goal of transforming Indian Railways into Green Railways by 2030.

5. HRD Minister releases ‘Pragyata’ guidelines for _____________.
a) Sports
b) Education
c) Research
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Education. Union Human Resource Development Ministry has released ‘Pragyata’ guidelines for Digital Education. As per the guidelines, online classes for pre-primary students should not be for more than 30 minutes.

6. ‘Digital Choupal’ was conducted by______________.
a) NABARD
b) SEBI
c) RBI
d) SBI

Click here to View Answer
Answer a) NABARD. “Digital Choupal” was conducted in the form of a video conference which was attended by participants of different projects initiated by NABARD, to share their experiences about the projects they are involved in.

7. Who has honoured with Global Humanitarian Award 2020?
a) Baba Ramdev
b) Jaggu Dev
c) Karthik Raj
d) Sachin Awasthi

Click here to View Answer
Answer d) Sachin Awasthi. Sachin Awasthi has been honoured with the “Top Publicist” award in the Global Humanitarian Awards 2020, through webinar took place in London.

8. Which state has topped in Implementation of PM SVANidhi?
a) Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Punjab
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Madhya Pradesh. He informed that Madhya Pradesh so far has topped in implementation of the Pradhan Mantri Street Vendors Atma Nirbhar Nidhi (PM SVANidhi) by sanctioning an interest-free loan of around Rs 15.50 crore to 15,500 street vendors in the state.

9. SHUDH: UV Sanitizing Device developed by ____________.
a) IIT Madras
b) IIT Kanpur
c) IISc Bangalore
d) IIM Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) IIT Kanpur. The IIT Kanpur has developed an Ultra Violet Sanitizing product called “Shudh”. The device is capable to disinfect 10 ×10 square feet room in just 15 minutes.

 

Leave a Comment