Current Affairs Quiz – July 14 & 15 2018

 Current Affairs Quiz – July 14 & 15 2018

1. ‘Shul’ is India’s first ____?
a) Helicopter
b) Drone
c) Hyper Car
d) Bike

Click here to View Answer
Answer c) car. Mumbai-based automaker Vazirani Automotive has unveiled India’s first turbine-electric hyper car called ‘Vazirani Shul’ at the 2018 Goodwood Festival of Speed. The car is essentially an all-wheel-drive with four individual motors for each wheel, hence enabling torque vectoring. However, the model is still at a conceptual stage and the company will not release it until the end of this year.

2. Which country replaced US at UN Human Rights Council?
a) Iran
b) Iceland
c) Finland
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) Iceland. Following the US administration’s decision to withdraw from the UN Human Rights Council (UNHRC) last month, the UN General Assembly has elected Iceland to replace the US on the Geneva-based organisation. Iceland’s term begins immediately and it will serve until December 31, 2019. US Ambassador to the UN Nikki Haley had termed the UNHRC a “hypocritical and self-serving organisation”.

3. Scientist RA Mashelkar proposed as chancellor of which institute?
a) Jio
b) Airtel
c) BSNL
d) Idea

Click here to View Answer
Answer a) jio. The Reliance Foundation has proposed the name of eminent scientist Raghunath A Mashelkar as the Chancellor of yet-to-be established Jio Institute, according to reports. Dipak C Jain, former director of Sasin Graduate Institute of Business Administration in Bangkok, will serve as the Vice-Chancellor of the Institute, reports added. Mashelkar and Jain are members of the board at Reliance Industries.

4. Which country finished 4th at 2018 FIFA World Cup?
a) Belgium
b) England
c) Portugal
d) Argentina

Click here to View Answer
Answer b) England. Belgium defeated England in the third-place playoff to finish third at the 2018 FIFA World Cup. This is Belgium’s best-ever World Cup finish after having finished fourth in the 1986 edition of the quadrennial tournament. Further, this is the second time England have finished fourth at the World Cup after securing the position in 1990.

5. Who was the first Indian batsman to score 10,000 ODI runs?
a) Sachin Tendulkar
b) Sourav Ganguly
c) Rahul Dravid
d) M.S. Dhoni

Click here to View Answer
Answer a) Sachin. MS Dhoni has become the fastest wicketkeeper-batsman and third fastest Indian to score 10,000 runs in ODI cricket, achieving the feat in his 273rd innings during the second ODI against England. Overall, the 37-year-old is the fourth Indian after Sachin Tendulkar (259), Sourav Ganguly (263) and Rahul Dravid (287) to cross the 10,000-run mark in ODI cricket.

6. With which country china opened first land-based communication link?
a) Russia
b) Afghanistan
c) Sri Lanka
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer d Pakistan. The first-ever land-based communication link between China and Pakistan was inaugurated. The Pakistan-China Optical Fibre Cable project includes an 820-kilometre underground cable that starts from Pakistan’s Rawalpindi and ends at Khunjerab bordering China and connects with optical fibre in the Chinese side. It is a part of the China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) project.

7. Which country unveiled $330 mn telescope set to be world’s largest?
a) Russia
b) U.S.A.
c) Sri Lanka
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer. south Africa. South Africa has unveiled the 64-dish MeerKAT radio telescope, slated to be the world’s largest and most powerful telescope on its completion in 2030. Built for $330 million, MeerKAT will be integrated into an array of 3,000 dishes spread in a square-kilometre area. It is said to have 50 times better resolution than NASA’s Hubble Space Telescope when fully operational.

8. Hima Das to be named sports ambassador of which state?
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) West Bengal
d) Uttrakhand

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Assam’s Chief Minister Sarbananda Sonowal has said that Indian sprinter Hima Das will be named the state’s sports ambassador after her 400m gold medal at the IAAF World Under-20 Athletics Championships. The Chief Minister also announced that Hima will also be felicitated at a state-level function where she will be given a cash reward.

9. With which country india signed Revised Travel Arrangement (RTA)-2018?
a) Russia
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. Home Minister Rajnath Singh and his Bangladeshi counterpart have signed the Revised Travel Arrangement (RTA)-2018. Home minister announced the withdrawal of the existing e-token system for submission of Visa applications. The Minister along with his Bangladesh counterpart opened a new integrated state-of-the-art Indian Visa Application Centre at Jamuna Future Park in Dhaka, the largest Indian visa centre in the world.

10. In which country SCO drill will be held?
a) Russia
b) Bangladesh
c) Sri Lanka
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer a) Russia. Militaries of India and Pakistan will be part of a mega anti-terror drill in Russia next month which is being organised by the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) with an aim to expand cooperation among the member countries to deal with terrorism and extremism.
Around 200 Army and Air Force personnel from India will be participating in the exercise scheduled from August 20-29 at Chelyabinsk city in west-central Russia. The exercise will be joined by all SCO member countries including Russia, China, Kyrgyz Republic, Kazakhstan, Tajikistan and Uzbekistan.

11. With which country India signed a deal to reduce tariffs on Indian medicines, anti-cancer drugs?
a) Russia
b) U.S.A.
c) Sri Lanka
d) China.

Click here to View Answer
Answer d) china. Indian drugs, specially cancer curing medicines, are in big demand in China. About 4.3 million people are diagnosed with cancer annually in China, according to a report of the state-run China Central Television.
Beijing, which earlier announced a cut on import duties on over 8,500 Indian items, will relax taxes on more goods from India and other countries as its trade war with the US heats up.

12. Latha appointed as new MD, CEO of which bank?
a) ICICI
b) Kodak Mahindra
c) Dhanlaxmi Bank
d) UCO

Click here to View Answer
Answer c) Dhanlaxmi Bank. Dhanlaxmi Bank Limited has appointed T Latha as the Managing Director & CEO. She has taken over from G Sreeram, who has retired from the office on July 1, 2018, on completion of his tenure. Her appointment will be for a period of three years w.e.f July 2, 2018.
Latha has 35 years of banking experience with Punjab National Bank across a host of roles and responsibilities including Branch Management, Regional Management and National Level Credit Management handling a portfolio of around Rs 400 billion.

13. Which state approved Rs 39 crore ‘Seema Darshan’ Project for infra development?
a) M.P.
b) Assam
c) Maharashtra
d) Gujrat

Click here to View Answer
Answer d) Gujrat. Chief Minister Vijay Rupani gave in-principal approval for the project “Seema Darshan”, which is also referred as border tourism project at Nadabet near Suigam in Banaskantha district.

The approval was given at a review meeting held in Gandhinagar, which entails development of an exhibition hall and a parade ground with an amphitheatre for 5,000 people, under phase-2 of the project. The project will encourage local economic activity in the Rann of Kutchh region and in adjoining flamingo and wild ass sanctuaries

14. Which bank securities enable MF transactions through Facebook messenger?
a) HDFC
b) ICICI
c) SBI
d) BOI

Click here to View Answer
Answer a) HDFC. A subsidiary of HDFC Bank, HDFC securities launched Mutual Funds (MF) transactional capabilities on Facebook Messenger through their virtual assistant, Arya. Arya also facilitates a quick overview of total portfolio holding, getting the latest stock quotes and opening an account.

15. Who is appointed Director-General of ICWA?
a) Sanjeev kapoor
b) T Latha
c) Vijay Rupani
d) TCA Raghavan

Click here to View Answer
Answer d) TCA Raghavan. Dr. T.C.A. Raghavan is appointed as the Director General (DG), ex officio member-Secretary of the Indian Council of World Affairs (ICWA) by Vice President of India and President of ICWA, M. Venkaiah Naidu.
The post of DG is equivalent to the rank of Secretary to Government of India. The decision was taken in the meetings of the Governing Body and Governing Council of the ICWA.
Dr. T.C.A. Raghavan has served as India’s High Commissioner to Islamabad and Singapore and has served in India’s missions at London, Thimphu, and Kuwait.

16. Kalpesh Yagnik who recently passed away, was the chief editor of which group?
a) Dainik Bhaskar
b) Dainik Jagran
c) Times of India
d) The Hindu

Click here to View Answer
Answer. a) dainik Bhaskar. Kalpesh Yagnik, the Group Editor of media house Dainik Bhaskar passed away at the age of 55 on 12th July 2018 in Indore. Yagnik suffered a heart attack while he was working in his office. Yagnik had joined the Dainik Bhaskar group in 1998, after working at the Free Press Journal.
Yagnik was born on June 21, 1963. He joined Dainik Bhaskar in 1998 before which he also worked at Free Press Journal. He was a B. Com graduate.

17. UNSC adopted Resolution 2428 to impose arms embargo on which country?
a) South Africa
b) South Korea
c) South Sudan
d) Iraq

Click here to View Answer
Answer c) south sudan. The Security Council has adopted a resolution to impose an arms embargo on South Sudan in addition to current sanctions, till May 31, 2019. Resolution 2428 won nine votes in favor, the minimum requirement for adoption. The remaining six members of the Security Council — Bolivia, China, Equatorial Guinea, Ethiopia, Kazakhstan and Russia — abstained. To be adopted, a Security Council resolution needs nine votes in favor and no veto from any of the five permanent members of the council — Britain, China, France, Russia and the United States.
Resolution 2428 renews a travel ban and asset freeze against designated individuals and entities till May 31, 2019. It also renews the mandate of the Panel of Experts, who assist the work of the sanctions committee, until July 1, 2019.

Leave a Comment