Current Affairs Quiz – July 13 2019

Current Affairs Quiz – July 13 2019

1. Sathiyan, Amalraj won India’s 1st ever medal at Australian Open, is associated with____________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Badminton
d) Cricket

Click here to View Answer
Answer a) Tennis. Indian table tennis players G Sathiyan and Anthony Amalraj won India its first-ever medal at the World Tour Platinum Australian Open after claiming the bronze medal in the men’s doubles competition.

2. Which state government has observed Save Water Day on july 12 to spread the message of water conservation?
a) Sikkim
b) Odisha
c) West Bengal
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer c) West Bengal. On 12 July 2019, West Bengal government observed Save Water Day across the state to spread the message of water conservation.

3. Who has been appointed as World Bank’s MD and CFO?
a) Bipin Das
b) Anshula Kant
c) Steffi Mary
d) RajKamal

Click here to View Answer
Answer b) Anshula Kant. Anshula Kant, Managing Director of State Bank of India (SBI) has been appointed as Managing Director and Chief Financial Officer (CFO) of World Bank.

4. Kharchi Puja Festival is celebrated in ________.
a) Manipur
b) Tripura
c) Meghalaya
d) Bhopal

Click here to View Answer
Answer b) Tripura. The annual festival of worship of 14 Gods, popularly known as Kharchi Puja is being celebrated in Tripura. It started at Chaturdash Devata Bari in old Agartala (Puran Agartala). The festival began on 10 July will continue till 16 July 2019.

5. Operation Thirst has launched by __________.
a) Air Force
b) Navy
c) CPRF
d) Railway Protection Force

Click here to View Answer
Answer d) Railway Protection Force. Railway Protection Force (RPF) recently launched ‘Operation Thirst’ to stop selling of unauthorised Packaged Drinking Water (PDW).

6. Film Divisions to launch documentary film club in _____________.
a) Delhi
b) Chennai
c) Mumbai
d) Bangalore

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai. Film Divisions launch KSHITIJ, a documentary film club in Mumbai. An acclaimed documentary film “Secret Life of Frogs” by Ajay and Vijay Bedi screened as the inaugural film.

7. ‘Women Startup Summit 2019’ is held at__________.
a) Kochi
b) Hyderabad
c) Coimbatore
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer a) Kochi. The ‘Women Startup Summit 2019’ aims at encouraging aspiring women professionals to take up their entrepreneurial journey and developing an inclusive entrepreneurship ecosystem in the State.

8. Which survey has said that India will this year overtake the UK to become the world’s fifth biggest economy?
a) UNO
b) General Survey
c) Economic Survey
d) IHS Markit

Click here to View Answer
Answer d) IHS Markit. India will this year overtake the UK to become the world’s fifth biggest economy, and is poised to surpass Japan to be the third largest in 2025, IHS Markit said in a report .

9. National Seminar Cum Workshop on Statistics and Sustainable Development in __________.
a) Jamshedpur
b) Lucknow
c) Dispur
d) Indore

Click here to View Answer
Answer b) Lucknow. A two days’ National Seminar Cum Workshop on “Statistics and Sustainable Development Goals” was inaugurated by Pravin Srivastava, Chief Statistician of India and Secretary.

10. Who is the Secretary for Consular, Passport and Visa and Overseas Indian Affairs?
a) Sanjiv Arora
b) Ramjith Dev
c) Paraksevi
d) Deekshith Rajan

Click here to View Answer
Answer a) Sanjiv Arora. India, EU hold high-level talks on migration, mobilitySanjiv Arora, Secretary (Consular, Passport and Visa and Overseas Indian Affairs) and Paraskevi MICHOU, Director General (Migration and Home Affairs), European Commission put out by the Ministry of External Affairs (MEA).

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment