Current Affairs Quiz – July 12 & 13 2020

Current Affairs Quiz – July 12 & 13 2020

1. World’s First Reusable PPE Kits launched in India with_______________.
a) Triple Viral Shield Technology
b) Double Viral Shield Technology
c) Anti Viral Shield Technology
d) Viral Shield Technology

Click here to View Answer
Answer a) Triple Viral Shield Technology. Triple Viral Shield Reusable Masks, Garments, and Kits Number of Tmes Reusable Triple Viral Shield Reusable Masks, Garments, and PPE Kits Technology.

2. Worlds First Reusable PPE Kits by Indian Manufacturing Company named the Kit as______________.
a) Supera Sheild
b) Supera Mask
c) Supera PPE
d) Supera Protect

Click here to View Answer
Answer a) Supera Sheild. The 3 items will be available on the market under the Loyal Textile Mills name ‘Supera Shield.’

3. India has become the ___________ Largest Source of FDI for the United Kingdom.
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer b) Second. The statistics for the number of Foreign Direct Investment (FDI) projects in the Financial Year 2019-20 in the United Kingdom was released on 10th July 2020 by the United Kingdom Government’s Department for International Trade (DIT).

4. India’s First State-Level ‘E-Lok Adalat’ conducted by which state hight court?
a) Uttarkhand
b) Tamil Nadu
c) Andhra Pradesh
d) Chattisgarh

Click here to View Answer
Answer d) Chattisgarh. Despite the cancellation of the 3rd National Lok Adalat of the year 2020 scheduled to be held on 11th July 2020, the first State Level ‘E-Lok Adalat’ of India was conducted successfully on 11th July 2020.

5. Currently, How many Tiger Reserves are available in India?
a) 25
b) 50
c) 10
d) 40

Click here to View Answer
Answer b) 50. There’s hardly any equivalent to such a species-oriented plan in the world as Project Tiger that began with 9 Tiger Reserves, currently with 50 tiger reserves.

6. Mukesh Ambani becomes world’s _____________ richest, overtakes investor tycoon Warren Buffett.
a) Sixth
b) Third
c) Second
d) Seventh

Click here to View Answer
Answer d) Seventh. Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has become the world’s 7th richest person after overtaking legendary investor tycoon Warren Buffett in terms of net worth.

7. The Ministry of Railways has announced mission mode with the goal of transforming Indian Railways into Green Railways by _________.
a) 2024
b) 2025
c) 2028
d) 2030

Click here to View Answer
Answer d) 2030. Railway Minister Piyush Goyal has said that Indian Railways will be the largest Railway in the world to have 100 per cent electrification replacing diesel. He expressed hope that it will be the world’s first Green Railways running on 100 per cent clean energy by 2030.

8. Which Nation has become the first nation to successfully complete the human trials of COVID vaccine?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Russia. Chief Researcher Elena Smolyarchuk informed on July 12, 2020 that the human trials of Russia’s COVID vaccine have been completed and the volunteers will be discharged soon.

9. Who won the 2020 Presidential Election of Poland?
a) Rafal Trzaskowski
b) Andrzej Duda
c) Mateusz Morawiecki
d) Jarosław Kaczyński

Click here to View Answer
Answer b) Andrzej Duda.

10. Which state government has launched ‘Roko -Toko’ campaign for those who do not wear masks?
a) Uttar Pradesh
b) Kerala
c) Madhya Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. As the Use of masks is mandatory in all public places in the state. Now selected voluntary organizations will provide masks to the people who do not wear masks in public places and will charge an amount of Rs 20 per mask from the concerned.

11. Recently, which state CM has been honoured with Paul Harris Fellow recognition?
a) Telangana
b) Odisha
c) Tamil Nadu
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. The Rotary Foundation of Rotary International having its headquarters at Chicago, has honoured Chief Minister Edappadi K Palaniswami with Paul Harris Fellow recognition, said Information Minister Kadambur Raju.

12. __________ won the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019.
a) TCS
b) NTPC
c) ONGC
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer b) NTPC. National Thermal Power Corporation, NTPC Limited, a Central PSU under Ministry of Power has won the prestigious CII-ITC Sustainability Award 2019, under Outstanding Accomplishment in Corporate Excellence Category.

13. Nagindas Sanghvi who passed away at 100, is associated with___________.
a) Journalist
b) Writer
c) Political Analyst
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Veteran Gujarati journalist, columnist, writer and political analyst Nagindas Sanghvi passed away in Surat. He was 100 and suffering from acute asthma. Mr. Sangvi was conferred Padma Shri award in the year 2019.

14. What is the currency of Poland?
a) Zloty
b) Dinar
c) Forint
d) Koruna

Click here to View Answer
Answer a) Zloty. The zloty is the official currency and legal tender of Poland. It is subdivided into 100 grosz.

15. Indian Army is to acquire _________ pieces of RQ-11 UAV.
a) 100
b) 200
c) 350
d) 500

Click here to View Answer
Answer b) 200. Indian Army is set to acquire 200 pieces of RQ-11 UAV. RQ-11 UAV can fly up to 10 kilometers at an altitude of 500 feet and speed up to 95 km per hour.

Leave a Comment