Current Affairs Quiz – July 11 2018

Current Affairs Quiz – July 11 2018

1. Which team defeated England in semi-finals?
a) Russia
b) Portugal
c) Croatia
d) France

Click here to View Answer
Answer. c) Croatia. Croatia defeated England 2-1 after extra time in the second semi-final to reach FIFA World Cup final for the first time in history. England have now failed to reach the World Cup final in every edition they have played since winning the quadrennial tournament in 1966. Croatia will face 1998 champions France in the summit clash.

2. Which Indian city has black carbon pollution 5 times more than US?
a) Lucknow
b) Delhi
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer. b) delhi. A study by UK’s University of Surrey has revealed average black carbon concentration on roads in New Delhi was up to five times higher compared to Europe or North America. Black carbon is produced by carbon-rich fuels like petrol and diesel. The study also found that Asian residents are exposed to nine times more air pollution than their Western counterparts.

3. Which company becomes India’s 1st network to launch ‘internet telephony’?
a) Idea
b) Jio
c) Vodafone
d) BSNL

Click here to View Answer
Answer. d) BSNL. BSNL became the country’s first telephone network to launch ‘internet telephony’ service, which makes landline work like mobile. BSNL users will be able to call on any network’s number by installing BSNL’s app ‘Wings’ on their devices including smartphone, tablet or laptop. Until now, phone calls on mobile apps were possible only within users of a particular app.

4. Which app launched ‘forward label’ feature for texts globally?
a) What’s app
b) Facebook
c) Telegram
d) Skype

Click here to View Answer
Answer. a) what’s app. Facebook-owned WhatsApp has launched a ‘forward label’ feature which will highlight the forwarded messages on the platform. The feature will help users in determining that the sender is not the creator of the message. The move is part of WhatsApp’s efforts to prevent the spreading of fake messages that prompted many mob lynching cases in India.

5. Who classified sex addiction as mental illness?
a) World Bank
b) WHO
c) United nation
d) None of these

Click here to View Answer
Answer. b) WHO. Sex addiction has been recognised as a mental health disorder by the World Health Organisation in its International Classification of Diseases list. A person is addicted when they have a “persistent pattern of failure to control intense, repetitive sexual impulses or urges resulting in repetitive sexual behaviour”, WHO stated. Earlier, WHO declared gaming addiction as a mental health disorder

6. Name the largest naval exercise?
a) RIMPAC
b) Ekuverine
c) Eagle
d) None of these

Click here to View Answer
Answer. a) RIMPAC. In a first, Indian Navy’s P-8I long-range maritime patrol aircraft has been inducted at Hawaii for participating in the Rim of the Pacific (RIMPAC) exercise, which is the world’s largest international maritime exercise. As many as 26 countries will take part in the drill this year and will undertake tactical exercises, including anti-submarine warfare and maritime reconnaissance missions.

7. Who addressed the Conference of Intra-ocular Implant & Refractive Society of India?
a) Vice president
b) President
c) Prime Minister
d) Home minister

Click here to View Answer
Answer. a) VC. Vice President M Venkaiah Naidu addressed the Conference of Intra-ocular Implant & Refractive Society of India, in Chennai. Inaugurating the Indian Intraocular Implant and Refractive Surgery Convention-2018, he said the younger generation in the country was being affected by various eye problems.
Noting that one-third of 45 million blind people in the world were from India, he said as the studies warn that the number of blind people was set to triple, it was time for ophthalmologists to look in to the concept of artificial intelligence.

8. From which city Shri Ramayana express will start?
a) Ayodhya
b) Delhi
c) Ahmedabad
d) Mithila

Click here to View Answer
Answer. b) delhi. The Indian Railways is planning to start a special train, ‘Shri Ramayana Express’, which will cover important destinations related to the epic in a 16-days journey in the month of November. The train will begin its journey from Delhi’s Safdarjung railway station on November 14, 2018.
The tour will be spread across India as well as Sri Lanka. The cost of the trip will be Rs.15,120 per person, which will cover all meals, accommodation, wash and change facilities in Dharmashalas, all transfers, sightseeing arrangements and a dedicated tour manager.

9. Who started “The Eat Right Movement”?
a) WHO
b) FSSAI
c) UN
d) None of these

Click here to View Answer
Answer. b) FSSAI. Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has unveiled ‘The Eat Right Movement’. It is built on two broad pillars of ‘Eat Healthy’ and ‘Eat Safe’.
It aims at engaging and enabling citizens to improve their health and well-being by making the right food choices and to cut down salt/sugar and oil consumption by 30% in three years.
FSSAI CEO Pawan Agarwal said the movement can grow organically as a self-perpetuating movement, co-owned and co-led by various partners using the broad framework and resources put together by professionals and experts in the field of food and nutrition.

10. Which state government signed MoU with Microsoft?
a) Delhi
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer. d) Rajasthan. Rajasthan government signed a MoU with Microsoft to provide digital training to 9,500 students of government colleges. It will also train 500 faculty members.
The initiative is to enhance the youths’ employability and empower them with technical education and to improve the standards of digital literacy in Rajasthan.

11. India signed MoUs with which country and pledged to double trade?
a) South Korea
b) USA
c) Russia
d) Israel

Click here to View Answer
Answer. a) south Korea. India and South Korea signed MoUs and agreements and vowed to more than double trade in the next decade. The MoUs included a statement on expanding the 2010 Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and a joint vision statement that committed to more military exchanges and enhancing defence projects together.
The two countries agreed to try to increase their bilateral trade to $50 billion by 2030, up from current levels of $20 billion.
India and South Korea have also agreed to cooperate on a “tripartite” basis in development assistance in third countries, beginning with a project in Afghanistan.

12. What is rank of India in Global Innovation Index?
a) 58
b) 60
c) 57
d) 62

Click here to View Answer
Answer. 57. India was ranked 57th in the latest Global Innovation Index (GII) rankings released in New York. India was ranked 60th in the year 2017 which shows that it has been constantly climbing up its GII rankings since 2015.
On the global front, Switzerland maintained its number one position in the Global Innovation Index rankings. Other countries that fell in the top 10 list were Netherlands, Sweden, the UK, the US, Finland, Denmark, and Germany.
China, scored the rank 17th rank this year, which is an upgrade from the previous 44th rank in 2017.

 

Leave a Comment