Current Affairs Quiz – July 09 2020

Current Affairs Quiz – July 09 2020

1. Which nation has planned to build 6-8 nuclear reactors per year between 2020-2025?
a) Russia
b) China
c) Iran
d) US

Click here to View Answer
Answer b) China. China plans to build six to eight nuclear reactors per year between 2020 and 2025 to raise its total capacity to 70 gigawatts, 43.5 percent up from the end of May 2020, as per reports.

2. Veteran actor and comedian Jagdeep passed away on July 8. He essayed the popular role of Soorma Bhopali in which film?
a) Andaz Apna Apna
b) Do Bigha Zamin
c) Hum Panchi Ek Daal Ke
d) Sholay

Click here to View Answer
Answer d) Sholay.

3. Which state government launched a land-use intelligence system?
a) Jharkhand
b) West Bengal
c) Odisha
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik on July 8 launched system to monitor changes in all the government lands in Bhubaneshwar.

4. Defence Minister Rajnath Singh inaugurated ________ major bridges in International Border (IB) and the Line of Control (LoC) in Jammu & Kashmir.
a) 6
b) 3
c) 8
d) 10

Click here to View Answer
Answer a) 6. Defence Minister Rajnath Singh inaugurated six new bridges built by the Border Roads Organisation (BRO) in the Jammu Division of the Union Territory of Jammu and Kashmir through Video Conference.

5. Which countries became the First Two Countries from South-East Asia Region of WHO to Eliminate Both Rubella and Measles?
a) Sri Lanka and Maldives
b) India and Indonesia
c) Bangladesh and Pakistan
d) Pakistan and Nepal

Click here to View Answer
Answer a) Sri Lanka and Maldives. Geneva-based World Health Organization (WHO) has announced on 8th July 2020 that Sri Lanka and the Maldives have eliminated Rubella Virus.

6. Cabinet approved a new pan India Central Sector Scheme under __________.
a) Technical Infrastructure Fund
b) Agriculture Infrastructure Fund
c) Medical Infrastructure Fund
d) COVID Infrastructure Fund

Click here to View Answer
Answer b) Agriculture Infrastructure Fund. The scheme will provide a medium – long term debt financing facility for investment in eligible projects for post-harvest management Infrastructure and community farming assets.

7. Who has been appointed as the chairman of the Investor Education and Protection Fund Authority (IEPFA)?
a) Venkatesh M
b) Soorai Pandey
c) Hima Kumari
d) Rajesh verma

Click here to View Answer
Answer d) Rajesh Verma. Verma shall head the authority as long as he holds the post of secretary at the ministry of corporate affairs.

8. Which state is to use BLUIS to prevent encroachment of government land?
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Maharashtra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Odisha.

9. The _______ summit between India and the European Union (EU) will be held via video conference on 15 July 2020.
a) 10th
b) 12th
c) 15th
d) 20th

Click here to View Answer
Answer c) 15th. The Fifteenth summit between India and the European Union (EU) will be held via video conference on 15 July 2020. The summit is aimed to deliver concrete benefits for the people in the EU and India.

Leave a Comment